Λευκωσία: Αμφιθυμία της κυπριακής κοινωνίας απέναντι σε δικαιώματα του παιδιού, διαπιστώνει η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά, όπως δήλωσε...
κατά την παράδοση της Ετήσιας Εκθεσης της για το 2009 στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.
Όπως ανέφερε η κ. Κουρσουμπά, η «Παγκύπρια Ερευνα σχετικά με τα Επίπεδα Ενημερότητας και απόψεις της Κυπριακής Κοινωνίας ως προς τα Δικαιώματα του Παιδιού», η οποία ανατέθηκε από το Γραφείο της σε ερευνητικό φορέα και ολοκληρώθηκε το 2009, επιβεβαιώνει τον παιδοκεντρικό χαρακτήρα της κυπριακής κοινωνίας. Ωστόσο, είπε, η ίδια έρευνα, έφερε ταυτόχρονα στην επιφάνεια αντιστάσεις της κοινωνίας απέναντι σε συγκεκριμένες πτυχές των δικαιωμάτων του παιδιού.
Σημείωσε ότι σύμφωνα με την έρευνα, ενώ η κυπριακή κοινωνία, σχεδόν στο σύνολό της, είναι ιδιαίτερα δεκτική στη γενικότερη ιδέα ότι τα παιδιά έχουν δικαιώματα, τα οποία η Πολιτεία οφείλει να τους διασφαλίζει, την ίδια στιγμή αμφιταλαντεύεται ως προς την υιοθέτηση της θεώρησης του παιδιού ως διακριτής από τους γονείς του προσωπικότητας με αναπτυσσόμενη αυτονομία και δυνατότητες συμμετοχής στη διαμόρφωση αποφάσεων σχετικά με θέματα που το αφορούν.
Πρόσθεσε ότι στα πλαίσια των επαφών της με θεσμικούς φορείς, γονείς και επαγγελματίες που ασχολούνται με παιδιά, ενώ συναντά μια διευρυμένη αν όχι μονολιθική κοινωνική και πολιτική συναίνεση ως προς την ανάγκη διαμόρφωσης ενός πλαισίου παροχών, το οποίο να διασφαλίζει την προστασία και την υγιή ανάπτυξη του παιδιού, δεν ισχύει το ίδιο σε ό,τι αφορά στην προοπτική δημιουργίας εκείνων των συνθηκών και προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν στα παιδιά να διαχειριστούν, σε συνάρτηση με την ηλικία και την ωριμότητά τους, θέματα που τα αφορούν ή έστω να έχουν ουσιαστική συμμετοχή στη διαμόρφωση των σχετικών με αυτά αποφάσεων.
«Η υπέρβαση της αμφιθυμίας αυτής, όπου σήμερα σε σημαντικό βαθμό εντοπίζονται τα όρια του παιδοκεντρικού χαρακτήρα της κυπριακής κοινωνίας, αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση της θητείας μου ως Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι προς αυτήν την κατεύθυνση έχει επικεντρώσει σημαντικό μέρος των δράσεών της οι οποίες, σχηματικά, αναπτύσσονται σε τρία διαφορετικά επίπεδα: το επίπεδο των θεσμικών αλλαγών που περιλαμβάνουν το νομοθετικό πλαίσιο, τις πολιτικές, τις πρακτικές και τις διαδικασίες που ακολουθούνται, το επίπεδο των κοινωνικών αντιλήψεων και στάσεων και το επίπεδο ενδυνάμωσης των ίδιων των παιδιών.
Οπως είπε, στη διάρκεια του 2009, έχουν γίνει σημαντικά βήματα και στα τρία αυτά επίπεδα. Οσον αφορά τις θεσμικές αλλαγές, σημείωσε τη συμβολή της στις προσπάθειες για τον εκσυγχρονισμό του περί Παίδων Νόμου και των περί της Λειτουργίας των Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης Κανονισμών καθώς και τις παρεμβάσεις της για αλλαγές σε ό,τι αφορά πολιτικές, πρακτικές και διαδικασίες που ακολουθούνται σε διάφορους τομείς, όπως της παιδείας της υγείας της κοινωνικής ευημερίας.
Πρόσθεσε ότι με εκστρατείες ενημέρωσης, το διαρκή εμπλουτισμό της ιστοσελίδας της, τη συμμετοχή της σε επαγγελματικά, επιμορφωτικά και εκπαιδευτικά συνέδρια, δημόσιες παρεμβάσεις και δεκάδες συνεντεύξεις, επεδίωξε συστηματικά την προβολή του θεσμού και την ευρύτερη δυνατή διάδοση των αρχών και προνοιών της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού με στόχο τη σταδιακή αλλαγή των κοινωνικών αντιλήψεων και στάσεων έναντι στο παιδί και τα δικαιώματα του.
Είπε επίσης ότι, μέσα από τη συνεχή επαφή της με παιδιά, την καθιέρωση τακτικών επαφών με την ΠΣΕΜ, την Παιδοβουλή και άλλους οργανωμένους φορείς παιδιών, την παραγωγή και διάδοση φιλικού προς τα παιδιά πληροφοριακού υλικού, τη διεξαγωγή εργαστηρίων για παιδιά, την προώθηση του εκπαιδευτικού στόχου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την προκήρυξη διαγωνισμών, συνειδητά επεδίωξε την ενημέρωση όσο το δυνατόν περισσότερων παιδιών σχετικά με τα δικαιώματά τους και κατ' επέκταση την ενδυνάμωσή τους ώστε τα ίδια να είναι σε θέση να διεκδικούν το σεβασμό των δικαιωμάτων τους.
Η κ. Κουρσουμπά ανέφερε ότι σημαντικό συμπαραστάτη στην προσπάθεια αυτή είχε τη συντεταγμένη Πολιτεία, πολλά οργανωμένα σύνολα από την ευρύτερη κοινωνία των πολιτών και, σε ένα μεγάλο βαθμό, τα ΜΜΕ, τους οποίους και ευχαρίστησε.
Ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που επίσημα συνέχισε να στηρίζει το θεσμό, επισημαίνοντας ότι οι παρεμβάσεις της προς τους Υπουργούς πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη δεδομένου ότι τα παιδιά βρίσκονται στην πολιτική ατζέντα της Κυβέρνησης του.
Η κ. Κουρσουμπά επεσήμανε, επίσης, ότι η δεύτερη χρονιά της ως Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού συνέπεσε με την επέτειο για τα 20χρονα από την υιοθέτηση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Το γεγονός αυτό, είπε, αποτέλεσε για εκείνη και τους συνεργάτες της επιπλέον κίνητρο για επαυξημένες προσπάθειες με επίγνωση ότι η ουσιαστική εμπέδωση των δικαιωμάτων του παιδιού, και γενικότερα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προϋποθέτει το πέρασμα από τα λόγια στα έργα. Πηγή: ΚΥΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου