Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Ευάλωτα στις τροφικές αλλεργίες τα μωρά του χειμώνα

Τα μωρά που γεννιούνται φθινόπωρο ή χειμώνα είναι πιθανότερο να αναπτύξουν κάποια τροφική αλλεργία σε σύγκριση με όσα γεννιούνται άνοιξη ή καλοκαίρι, αναφέρουν αμερικανοί ερευνητές.


Επιστήμονες από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης επανεξέτασαν τους ιατρικούς φακέλους 1.002 πασχόντων από τροφικές αλλεργίες, οι οποίοι είχαν μεταφερθεί ως επείγοντα περιστατικά με κρίση τροφικής αλλεργίας σε τρία νοσοκομεία της Βοστώνης σε διάστημα έξι ετών.






Στη συνέχεια, συνέκριναν τα στοιχεία τους με εκείνα ισάριθμων ασθενών, που είχαν μεταφερθεί στα ΤΕΠ για άλλους επείγοντες ιατρικούς λόγους.






Με αυτό τον τρόπο - γράφουν στην επιθεώρηση «Αρχεία Αλλεργίας, Άσθματος & Ανοσολογίας» (AAAI) - διαπίστωσαν πως υπάρχει εποχικότητα στις τροφικές αλλεργίες, αλλά μόνο στους ασθενείς που ήταν 5 ετών ή νεώτεροι.






Στην πραγματικότητα, από τα μικρά παιδιά που παρουσίασαν τροφική αλλεργία, το 59% είχαν γεννηθεί φθινόπωρο ή χειμώνα – και μολονότι προφανώς παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες στην ανάπτυξη της αλλεργίας τους (λ.χ. το οικογενειακό ιστορικό και η έκθεση σε ρύπους εντός της οικίας τους), το εύρημα υποδηλώνει πως σημαντικός είναι ο ρόλος της εποχής γεννήσεως.






Πώς μπορεί, όμως, να συμβαίνει αυτό; Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το κλειδί είναι η βιταμίνη του ήλιου: η βιταμίνη D.






Όπως εξηγούν, η βιταμίνη D παράγεται από το δέρμα κατά την έκθεσή μας στον ήλιο και είναι απαραίτητη για την υγιή ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος του παιδιού.






Τα μωρά του φθινοπώρου και του χειμώνα, όμως, μοιραία εκτίθενται ελάχιστα στον ήλιο, προσθέτουν - και όχι μόνο μετά τη γέννησή τους, αλλά εμμέσως και από τη μητέρα τους.






Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει τον μήνα γεννήσεως με άλλες αλλεργικές καταστάσεις, όπως το άσθμα, ο υποτροπιάζων συριγμός και η δερματίτιδα.






«Η βιταμίνη D βοηθεί τον οργανισμό να καταπολεμά τις λοιμώξεις και να καταστέλλει τα αλλεργικά του κύτταρα», λέει ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μίλο Βασάλο, παθολόγος στο νοσοκομείο.






«Όταν ο οργανισμός εκτίθεται στα συστατικά των τροφίμων, καλείται να “αποφασίσει” εάν κάθε συστατικό είναι φίλος ή εχθρός. Η βιταμίνη D αυξάνει την αντοχή του οργανισμού στα συστατικά αυτά, ενώ η ανεπάρκειά της την μειώνει».







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου