Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Γιατροί του Hadassah έσωσαν τη ζωή Κύπριας που κυοφορούσε εξωμήτριο έμβρυο αλλά και τα δυο έμβρυα

Δεύτερη περίπτωση, σε 25 χρόνια, διδύμων (το ένα εξωμήτριο) που σώζονται και τα δύο






Πανευτυχείς εμφανίζονται στις δηλώσεις τους στα ισραηλινά ΜΜΕ οι Κύπριοι γονείς που από την περασμένη Πέμπτη, αυτοί και τα νεογέννητα δίδυμά τους, συμπεριλαμβάνονται στη λίστα με τα παγκόσμια ιατρικά θαύματα!Η Έλσα Νεοκλέους και ο σύζυγός της Λούκας μετέβησαν με αεροπλάνο-ασθενοφόρο στο Ισραήλ, μετά από οδηγίες του Μακάρειου Νοσοκομείου στη Λευκωσία και έγκριση του υπουργείου Υγειάς, αφού διαπιστώθηκε ότι –12 εβδομάδες πριν την κανονική γέννηση των διδύμων τους– το ένα έμβρυο ήταν έξω από τη μήτρα. Το γεγονός αυτό απειλούσε τόσο την υγεία των εμβρύων όσο και της μητέρας.Τα δύο νεογέννητα κοριτσάκια, όπως και η μητέρα τους, νοσηλεύονται υγιή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hadassah της Ιερουσαλήμ, όπου έγινε η όλη προσπάθεια διάσωσής τους. Είναι η δεύτερη περίπτωση, εδώ και 25 χρόνια, που επιτυγχάνεται να σωθούν τα μωρά, αλλά και να μην διακινδυνεύσει η ζωή της μητέρας. Για την όλη επιχείρηση σωτηρίας της 34χρονης μητέρας και των βρεφών εργάστηκε 15μελής ομάδα γιατρών: δύο μαιευτήρες, ένας αγγειολόγος, ένας ουρολόγος, χειρούργοι ειδικευμένοι στο έντερο, αγγειοχειρούργοι, νεογνολόγοι, και ακτινολόγοι ειδικευμένοι στους υπερήχους και στη μαγνητική τομογραφία.






Ο ενθουσιασμένος πατέρας δήλωσε στα ισραηλινά ΜΜΕ ότι «αυτό που πέτυχαν οι Ισραηλινοί γιατροί είναι ένα θαύμα. Δεν θα ερχόμασταν στο Hadassah αν δεν ξέραμε ότι είχαμε αρκετές ελπίδες να σώσουμε και τα δύο μωρά, αλλά και να μην κινδυνεύσει η μητέρα». Όπως ανέφερε ο κ. Λούκας Νεοκλέους «όλα τα έξοδα για την επέμβαση, την περίθαλψη της μητέρας στο νοσοκομείο, αλλά και τη μεταφορά στο Hadassah με αεροπλάνο-ασθενοφόρο καλύφθηκαν από το υπουργείο Υγείας της Κύπρου». Ο ίδιος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για όλους όσους τους συμπαραστάθηκαν, τόσο στο Μακάρειο Νοσοκομείο όσο και στο Hadassah. «Είμαι πολύ ικανοποιημένος με το ψηλό επίπεδο ιατρικής φροντίδας που παρασχέθηκε στη σύζυγο και στα μωρά μου από το νοσοκομείο Hadassah. Όταν τα κορίτσια μεγαλώσουν, θα έρθουμε στην Ιερουσαλήμ για να ξαναδούμε τους γιατρούς και τις νοσοκόμες. Είναι όλοι άψογοι»!






Η επέμβαση που έγινε στην Έλσα ήταν πολύπλοκη. Χρειάστηκαν τρεις ώρες προετοιμασίας και δύο ώρες στο χειρουργείο για τη γέννηση των μωρών. Αν κάτι αποτύγχανε στον προγραμματισμό και το συντονισμό, υπήρχε μεγάλος κίνδυνος για τη ζωή των βρεφών και της μητέρας. Για να προχωρήσουν στην επέμβαση, οι Ισραηλινοί γιατροί κάθισαν σε σύσκεψη ώστε να μελετήσουν τον ιατρικό φάκελο της προηγούμενης παρόμοιας περίπτωσης που στέφθηκε με επιτυχία και είχε πραγματοποιηθεί στη Γαλλία πριν δέκα χρόνια.






Ο διευθυντής της Μονάδας Μαιευτικής και Γυναικολογίας του νοσοκομείου Hadassah, καθηγητής Neri Laufer, δήλωσε ότι «τα νεογέννητα είναι συνδεδεμένα σε αναπνευστήρες, όμως η υγεία τους είναι πολύ καλή. Η Μαρία Έλενα, που γεννήθηκε πρώτη, ζύγιζε κατά τη γέννησή της, την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου, 970 γραμμάρια. Η αδελφή της, Γεωργία Νικολέτα, η οποία ήταν και το έμβρυο που κυοφορείτο εξωμήτρια, ζύγιζε 930 γραμμάρια». Όπως εξήγησε ο καθηγητής Laufer, «η Έλσα έμαθε στα τελικά στάδια της εγκυμοσύνης της ότι το ένα έμβρυο ήταν έξω από τη μήτρα. Οι γιατροί στην Κύπρο επικοινώνησαν αμέσως με το Hadassah, του οποίου οι γιατροί συμφώνησαν να αναλάβουν την υπόθεση παρά το σπάνιό της». «Προφανώς το ένα έμβρυο έφυγε από τη σάλπιγγα, όταν αυτή κόπηκε κατά τη διάρκεια της τεχνητής γονιμοποίησης. Μόνο σε 1% των εγκυμοσύνων ένα έμβρυο αναπτύσσεται εκτός της μήτρας και σε 5% των περιπτώσεων πρόκειται για δίδυμα, ένα μέσα και ένα έξω από τη μήτρα. Αυτό συμβαίνει σε μία στις 300.000 περιπτώσεις τεχνητής γονιμοποίησης. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτών, οι ετεροτοπικές εγκυμοσύνες ανακαλύπτονται στους πρώτους τρεις μήνες της κύησης και τερματίζονται άμεσα, διότι απειλούν τη ζωή της μητέρας. Αν δεν αφαιρεθεί το έμβρυο, υπάρχει κίνδυνος (10-20%) να χάσει η μητέρα τη ζωή της. Αν δεν συμβεί αυτό, τα έμβρυα αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο (70-95%) να πεθάνουν μέσα στο σώμα της μητέρας κατά τη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου της κύησης. Η επιβίωση κατά το τρίτο τρίμηνο της κύησης είναι σχεδόν απίθανη.






Η μεταφορά της Έλσας και του Λούκα στο Ισραήλ έγινε με ασφάλεια, την Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010, με αεροπλάνο-ασθενοφόρο του οργανισμού iMER Medical Services, o οποίος εκπροσωπεί το νοσοκομείο Hadassah στην Κύπρο.






Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την iMER Medical Services, επίσημοι αντιπρόσωποι του Νοσοκομείου Hadassah στο +357 22763001.




paidiatros.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου