Μερικοί αριθμοί μπορούν να σας δείξουν τι συμβαίνει στο σώμα σας αυτούς τους εννέα μήνες.
40 εβδομάδες
διαρκεί συνήθως η εγκυμοσύνη. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να περιμένετε συνολικά 280 ημέρες,
6.720 ώρες ή –αν το προτιμάτε– 403.200 λεπτά μέχρι να σφίξετε το μωρό σας στην αγκαλιά σας.
5.000 νευρώνες το δευτερόλεπτο
Με αυτό το ρυθμό δημιουργούνται τα καινούργια κύτταρα του νευρικού συστήματος του εμβρύου κατά τον τρίτο και τέταρτο μήνα της κύησης. Από αυτά, τα 100 εκατομμύρια θα δημιουργήσουν ένα πυκνό δίκτυο ενώσεων, που θα επιτρέψουν τη διαμόρφωση των ζωτικών λειτουργιών του μωρού, αλλά και τη δυνατότητά του να σκέφτεται.
8 ποτήρια νερό
Ή άλλα υγρά, όπως χυμούς, ζωμούς και αφεψήματα, έχει ανάγκη ο οργανισμός σας αυτή την περίοδο. Αν σκεφτείτε ότι το δικό σας σώμα αποτελείται κατά 75% από νερό, ενώ στην περίπτωση του εμβρύου το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 90%, είναι εύκολο να αντιληφθείτε το λόγο.
20λεπτά έντονο βάδισμα
την ημέρα......αρκούν για να έχετε καλή κυκλοφορία του αίματος, αλλά και να απαλλάξετε τον οργανισμό σας από τις τοξίνες. Φροντίστε πάντα να είστε ντυμένη άνετα και να φοράτε κατάλληλα παπούτσια που να προστατεύουν τη μέση και τα γόνατά σας από τους κραδασμούς. Και, πάνω απ’ όλα, μην υπερεκτιμάτε τις δυνατότητές σας: σταματήστε αμέσως εάν αισθανθείτε κούραση ή ζαλάδα.
10 λεπτά stretching
Σας είναι απαραίτητα εάν έχετε παραμείνει στην ίδια στάση για περισσότερες από δύο ώρες, όπως, για παράδειγμα, εάν ταξιδεύετε ή εργάζεστε καθισμένη σ’ ένα γραφείο. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αυξάνονται τα προβλήματα του κυκλοφορικού συστήματος –ιδιαίτερα των κάτω άκρων, στα οποία ο όγκος του αίματος αυξάνεται έως και 40%.
4 Ο ελάχιστος αριθμός υπερηχογραφημάτων
Το πρώτο είναι απαραίτητο για να υπολογιστεί η ημερομηνία σύλληψης και να καθοριστεί η πιθανή ημερομηνία τοκετού.
Το δεύτερο, που θα γίνει την 11η–13η εβδομάδα, αφορά τη μέτρηση της αυχενικής διαφάνειας του εμβρύου.
Το τρίτο, στην 22η–24η εβδομάδα, ονομάζεται Β επιπέδου και ελέγχει για τυχόν ανωμαλίες στην ανατομία του εμβρύου. Τέλος, το τέταρτο (Doppler) γίνεται την 32η–34η εβδομάδα και ελέγχει την αιμάτωση του εμβρύου και τη λειτουργία του πλακούντα.
70 λεπτά ανάπαυσης για το μωρό
Από τη στιγμή που η γυναίκα αρχίζει να αντιλαμβάνεται τις πρώτες κινήσεις του μωρού της, έχει έναν τρόπο παραπάνω για να ξέρει ότι όλα πάνε καλά. Πολλές αγχώνονται όταν τυχαίνει να μην «ακούν» το έμβρυο. Γι αυτό, καλό είναι να ξέρετε ότι δεν αποκλείεται να έχει αποφασίσει να πάρει έναν υπνάκο, όχι περισσότερο από 70 λεπτά κάθε φορά. Επιπλέον, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αρκετές φορές δεν μπορείτε να το ακούσετε γιατί δεν είστε σε κατάλληλη διάθεση ή κατάσταση (π.χ. αν είστε αγχωμένη ή έχετε αρκετό στρες με τη δουλειά).
Ένας παλιός κανόνας που ισχύει ακόμα λέει ότι πρέπει να είστε ήσυχες εάν αντιληφθείτε δέκα κινήσεις το πρωί και άλλες δέκα ανάμεσα στο μεσημέρι και το βράδυ.
3 ποτήρια φρέσκο γάλα
Θα σας εξασφαλίσουν την απαραίτητη ποσότητα ασβεστίου που πρέπει να λαμβάνετε κάθε μέρα. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο στα οστά και στα δόντια, ενώ αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου και της βιταμίνης Β12. Εάν δεν σας αρέσει ή έχετε δυσανεξία στο γάλα, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με μια μεγάλη σαλάτα λαχανικών με σκούρο πράσινο χρώμα ή με δέκα ξηρούς καρπούς, κατά προτίμηση αμύγδαλα, φουντούκια ή ξερά φρούτα. Επίσης, όλα τα προϊόντα σόγιας είναι πολύ πλούσια σε ασβέστιο.
500ml αίμα
Με αυτή την ποσότητα προμηθεύει το σώμα σας τον πλακούντα κάθε λεπτό που περνάει μετά την 30η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.
40%
αυξάνεται ο ρυθμός της αναπνοής σας στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, καθώς η μήτρα μεγαλώνει και πιέζει το διάφραγμα. Το γεγονός αυτό αυξάνει τη δυσφορία που νιώθετε καθώς κινείστε.
180 θερμίδες
Τόσες χρειάζεται επιπλέον το σώμα σας κάθε μέρα. Δεν υπάρχει λοιπόν λόγος να τρώτε για δύο. Αρκεί να προσθέσετε σε ένα κανονικό γεύμα μια πολύ μικρή ποσότητα τροφίμων υψηλής ποιότητας, κατά προτίμηση πλούσιων σε πρωτεΐνες και σε μεταλλικά στοιχεία, όπως είναι ο σίδηρος, που είναι απαραίτητα τόσο για το έμβρυο όσο και για τον οργανισμό σας. Προτιμήστε τα άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά.
kids.in.gr
Της Μαρίνας Τασούλη
Με τη συνεργασία της Ιωάννας Τσιαούση, μαιευτήρα-γυναικολόγου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου