Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

To μεγάλο μου παιδί ζηλεύει το μικρότερο. Τι να κάνω;


Κλασικό πρόβλημα που όμως πρέπει να λύνεται...

Πόσες και πόσες μανάδες, ακούμε κατά καιρούς να παραπονιούνται γιατί δε μπορούν να διαχειριστούν τη ζήλεια μεταξύ των παιδιών τους;
Πολύ λεπτός χειρισμός χρειάζεται όταν ένα παιδί έχει συνηθίσει να ζει μόνο του μαζί σας και ξαφνικά καλείται να δεχτεί ένα νέο μέλος στο σπίτι. Οι ισορροπίες χαλάνε και οι συνθήκες ζωής μέσα στο σπίτι αναγκαστικά αλλάζουν! Εκεί είναι το μυστικό. Να μην παραμελήσετε το πρωτότοκο παιδί σας και να προσπαθήσετε με όμορφο τρόπο να του εξηγήσετε ότι η αγάπη σας και το ενδιαφέρον σας δε θα αλλάξουν παρόλο που θα προστεθεί ένα νέο μέλος στην οικογένειά σας.

Ποιες είναι συγκεκριμένα οι τακτικές που πρέπει να ακολουθείτε όταν υπάρχει ζήλια μεταξύ αδερφιών;

1. Nα βρίσκεστε κοντά στα παιδιά σας! Μην τα αφήσετε να νιώσουν ότι αδιαφορείτε. Παρατηρήστε τις συμπεριφορές τους, παίξτε μαζί τους και δείξτε τους ότι εσείς είστε πάντα παρών ως ένας καλοπροαίρετος παρατηρητής.

2. Όταν παρατηρήσετε δείγματα ζήλιας, μην τα αμελήσετε! Με το που τα αντιληφθείτε, πιάστε με το καλό το παιδί σας και μιλήστε του. Εξηγήστε του πόσο κακό κάνει η ζήλια στις σχέσεις και προσπαθήστε να ενισχύσετε την αυτοεκτίμησή του. Συμβουλέψτε το ότι κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και δεν υπάρχει λόγος να συγκρίνεται με άλλους.

3. Δώστε το καλό παράδειγμα. Το έχουμε τονίσει χιλιάδες φορές. Τα παιδιά μιμούνται τους μεγάλους. Αυτό τι σημαίνει; Αν βλέπει εσάς να έχετε μονίμως άσχημη συμπεριφορά προς το σύζυγό σας και να τον ζηλεύετε αυτό περνάει στο παιδί ως μια λογική και σωστή συμπεριφορά. Μάθετε να κρύβετε από τα παιδιά συμπεριφορές σας που μόνο κακό παράδειγμα μπορούν να αποτελέσουν.

4. Μην κάνετε διακρίσεις και μην ξεχωρίζετε τα παιδιά σας. Αν για παράδειγμα επαινείτε μονίμως ένα παιδί σας, πως περιμένετε το άλλο να μην αντιδράσει άσχημα και να μη ζηλεύει το άλλο; Μάθετε να κρατάτε τους τύπους και τις ισορροπίες. Φερθείτε με τον ίδιο τρόπο σε όλα τα παιδιά σας και δείξτε τους την ίδια αδυναμία, προσοχή και αγάπη.

5. Όταν παρατηρήσετε θετικές συμπεριφορές, δηλαδή, εκδηλώσεις αγάπης και υποστήριξης μεταξύ τους, μην ξεχάσετε να τις επιβραβεύσετε! Δείξτε τους άμεσα πόσο ευτυχισμένη σας καθιστούν όταν είναι αγαπημένα μεταξύ τους. Αυτό θα τα χαροποιήσει! Μη δίνετε πάντα βάση και παίρνετε θέση μόνο σε κακά περιστατικά, καθώς και τα καλά έχουν την αξία τους, που χρειάζονται την αντίστοιχη προσοχή σας
queen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου