Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟ ΚΕΙΚ ΜΕ ΦΡΑΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΣΑΝΤΙΓΙ


ΥΛΙΚΑ

Για το κέικ:



½ κ. φράουλες
1 ¾ φλ. αλεύρι
2 φλ. ζάχαρη
¾ φλ. κακάο
2 κ.γ. σόδα
1 κ.γ. μπεικιν πάουντερ
½ κ.γ. αλάτι
1 φλ. ξινόγαλα
½ φλ. καλαμποκέλαιο
2 αβγά
1 βανίλια
1 φλ. ζεστό καφέ (γαλλικό ή εσπρέσσο ή στιγμιαίο)

Για την σαντιγί:

500 μλ παγωμένη κρέμα γάλακτος
4-5 κ.σ. ζάχαρη άχνη
1 βανίλια

Για την γκανάς:

170 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
85 γρ. κρέμα γάλακτος


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεκινάμε πρώτα φτιάχνοντας την σαντιγί, γιατί χρειάζεται να παγώσει:
Χτυπάμε την παγωμένη κρέμα γάλακτος σε ένα μπολ, με 4-5 κ.σ. ζάχαρη και μια βανίλια. Εκτός απο την κρέμα, παγωμένα πρέπει να είναι και τα σύνεργα που χρησιμοποιούμε, για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα κόψει η σαντιγί. Όταν σφίξει το μίγμα και φουσκώσει, η σαντιγί είναι έτοιμη. Την αδειάζουμε σε ένα γυάλινο μπολ και την βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει.

Πρώτα κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και το κακάο για να αφρατέψουν και να δώσουν αέρα στο κέικ. Προσθέτουμε ¾ κ.γ. αλάτι και μπέικιν πάουντερ.
Στο μίξερ ανακατεύουμε το ξινόγαλα και το λάδι. Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά και μετά την βανίλια. Χτυπάμε καλά. Ρίχνουμε σταδιακά τα κοσκινισμένα υλικά. Το μυστικό για ένα αφράτο κέικ είναι το καλό χτύπημα των υλικών. Τελευταία, ρίχνουμε ένα φλιτζάνι του τσαγιού ζεστό καφέ. Αναμιγνύουμε καλά για να ενσωματωθούν τα υλικά. Προαιρετικά προσθέτουμε μπαχαρικά στην ζύμη (κανέλλα ή μοσχοκάρυδο ή πιπέρι ακόμα και κύμινο της πάει!)
Αλείφουμε δύο ταψάκια με μαργαρίνη και τα αλευρώνουμε. Τα αναποδογυρίζουμε να πέσει το αλεύρι που περισσεύει. Τα γεμίζουμε με το μίγμα. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 35-40 λεπτά.

Εν τω μεταξύ ε τοιμάζουμε την σάλτσα σοκολάτας:
Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος. Λίγο πριν πάρει βράση την κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε μέσα την ψιλοκομμένη κουβερτούρα. Την ανακατεύουμε για να λιώσει. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

Πλένουμε καλά τις φράουλες και τις κόβουμε σε φέτες. Αλείφουμε με σπάτουλα μια γερή δόση σαντιγί πάνω από το ένα κέικ. Σκεπάζουμε με φέτες φράουλας. Το καπακώνουμε με το άλλο κέικ. Δεν το πιέζουμε με το χέρι, γιατί θα βγει η σαντιγί. Σκεπάζουμε με την σαντιγί μόνο τα τοιχώματα του κέικ, χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα.Την επιφάνεια την καλύπτουμε με σάλτσα σοκολάτας. Την απλώνουμε και την αφήνουμε να τρέξει. Στολίζουμε με λίγες φράουλες και είναι έτοιμο.

chefonair.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου