Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Μεγάλωσαν πριν την ώρα τους

Απολύτως ακριβής είναι η φράση «μεγάλωσε πριν την ώρα του» όταν αναφέρεται σε παιδιά που έχουν υπάρξει
μάρτυρες άσχημων καταστάσεων, αφού σύμφωνα με τους ειδικούς η έκθεση στη βία και η σωματική κακοποίηση προκαλεί «βιολογική γήρανση».


Επιστήμονες του Duke Institute κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά που έχουν κακοποιηθεί μεγαλώνουν γρηγορότερα από τα άλλα, καθώς το στρες επηρεάζει σημαντικά το DNA τους, με τρόπο που περιορίζει το προσδόκιμο ζωής τους.


Η έκθεση στη βία προκαλεί αλλοιώσεις στην αλληλουχία του DNA που μαρτυρά πόσο συχνά ανανεώνονται τα κύτταρα. Ερευνα που έγινε σε 10χρονα παιδιά τα οποία είχαν βιώσει κακοποίηση έδειξε ότι το DNA τους είχε υποστεί φθορά, η οποία συνδέεται συνήθως με τη γήρανση.


«Αυτή είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε ότι τα τελομερή κονταίνουν με γρηγορότερο ρυθμό, ακόμα και σε πολύ νεαρή ηλικία, όταν τα παιδιά βιώνουν έντονο στρες» εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης Αϊνταν Σάλεβ.


Τα τελομερή κονταίνουν κάθε φορά που διχοτομούνται τα κύτταρα, θέτοντας ένα όριο στις φορές που μπορεί να διχοτομηθεί ένα συγκεκριμένο κύτταρο.


Το κάπνισμα, η παχυσαρκία, οι ψυχολογικές διαταραχές και το στρες έχει αποδειχτεί ότι επιταχύνουν την απώλεια των τελομερών, γεγονός που σημαίνει ότι αυτά αποτελούν δείκτες της βιολογικής, και όχι μόνο της χρονολογικής ηλικίας μας.


Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου