Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Αντισυλληπτική μέθοδος με υπερήχους που απευθύνεται στον άνδρα

Φανταστείτε μια αντισυλληπτική μέθοδο που θα μπορούσε με μία ή δύο ανώδυνες 15λεπτες, μη χειρουργικές θεραπείες,
να παρέχει για ολόκληρους μήνες προφύλαξη από την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Φανταστείτε επίσης ο απαραίτητος εξοπλισμός για την εφαρμογή της να βρίσκεται ήδη στα ιατρεία σε όλο τον κόσμο.


Η αλήθεια είναι ότι ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό και η επιστημονική κοινότητα ήταν για χρόνια επιφυλακτική. Μια πολύ πρόσφατη μελέτη αναδεικνύει το υπερηχογράφημα ως την πρώτη εναλλακτική αντισυλληπτική μέθοδο που απευθύνεται στον άνδρα, μετά το προφυλακτικό και την αγγειεκτομή.


Οι όρχεις πρέπει να έχουν λίγο πιο χαμηλή θερμοκρασία από το υπόλοιπο σώμα για να παράγουν σπέρμα. Όσα έχουν ειπωθεί κατά καιρούς για το ζεστό μπάνιο, τα σφιχτά παντελόνια και την τοποθέτηση του laptop στους μηρούς ισχύουν ως προς το ότι η αύξηση της θερμοκρασίας που προκαλείται από τους παραπάνω παράγοντες μπορεί να μειώσει την ποσότητα και την ποιότητα του σπέρματος, αλλά δεν σημαίνει ότι τα παραπάνω μέσα αποτελούν αξιόπιστες μεθόδους αντισύλληψης. Πώς μπορεί να επιτευχθεί με ασφάλεια η επαρκής αύξηση της θερμοκρασίας; Η απάντηση που δίνει στη συγκεκριμένη ερώτηση η παρούσα μελέτη είναι το υπερηχογράφημα.


Σχετικά οικονομικό και με ευρεία εφαρμογή σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι το λεγόμενο θεραπευτικό και όχι διαγνωστικό υπερηχογράφημα, το οποίο μέχρι στιγμής χρησιμοποιείται για να αυξήσει τη θερμοκρασία και την κυκλοφορία του αίματος σε τραυματισμένες αρθρώσεις. Χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο από φυσιοθεραπευτές, οι οποίοι με τον τρόπο αυτό ανακουφίζουν τις αρθρώσεις που έχουν πρόβλημα. Μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένων και των όρχεων, με σκοπό την αντισύλληψη και όχι τη θεραπεία.


Στην παρούσα μελέτη οι ερευνητές πέτυχαν αντισύλληψη διάρκειας 21 μηνών σε αρουραίους, οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε δύο 15λεπτες συνεδρίες με δύο ημέρες διαφορά μεταξύ τους. Είναι η πρώτη μελέτη που παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία του υπερηχογραφήματος χρησιμοποιώντας σύγχρονο εξοπλισμό. Η αποτελεσματικότητα του υπερηχογραφήματος ως αντισυλληπτικής μεθόδου των ανδρών έχει μελετηθεί και στο παρελθόν. Τα αποτελέσματα των μελετών όμως που έχουν δημοσιευτεί εδώ και πάνω από 35 χρόνια δεν λαμβάνονταν σοβαρά υπ’ όψιν από την επιστημονική κοινότητα μέχρι πολύ πρόσφατα.


Η τύχη του υπερηχογραφήματος άρχισε να αλλάζει, όταν το 2006 βρέθηκε μια εταιρεία πρόθυμη να χρηματοδοτήσει την ερευνητική διαδικασία και να δώσει στο υπερηχογράφημα ακόμα μία ευκαιρία να τεκμηριώσει την αποτελεσματικότητά του ως αντισυλληπτικής μεθόδου.


Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να συνεχίσουν τη μελέτη για χρονικό διάστημα αρκετό, ώστε να δουν αν η γονιμότητα επανέρχεται. Μπόρεσαν όμως να αποδείξουν ότι το υπερηχογράφημα ήταν πολύ αποτελεσματικό στην καταστολή της παραγωγής σπέρματος, κάτι που σύμφωνα με τους ειδικούς είναι πολύ δύσκολο, αφού η παραγωγή σπέρματος είναι ανθεκτική διαδικασία που εξασφαλίζει την επιβίωση των ειδών. Φαίνεται πως υπάρχει κάτι το ιδιαίτερο στην αύξηση της θερμοκρασίας που επιτυγχάνεται με το υπερηχογράφημα, αφού μπορεί να προκαλέσει 10 φορές χαμηλότερη παραγωγή σπέρματος σε σχέση με την απλή εφαρμογή θερμότητας στην περιοχή.


Μετά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα στους αρουραίους, διεξήχθη και μια μικρή μελέτη σε πιθήκους, οι οποίοι είναι πιο κοντινό είδος στον άνθρωπο. Η μελέτη στους πιθήκους δεν επιβεβαίωσε απλώς την αποτελεσματικότητα του υπερηχογραφήματος στην καταστολή της αναπαραγωγικής ικανότητας, αλλά ανέδειξε και τη δυνατότητα αναστρεψιμότητας του αποτελέσματος.


Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τη μόνιμη καταστολή της γονιμότητας έπειτα από 3 θεραπείες σε σκύλους και τα άγνωστα αποτελέσματα σχετικά με την αναστρεψιμότητα των αποτελεσμάτων στους αρουραίους, το υπερηχογράφημα φαίνεται να προσφέρει περισσότερο ένα μόνιμο, παρά ένα παροδικό αποτέλεσμα. Αν όμως σκεφτεί κανείς ότι το 25% των ζευγαριών επιλέγει τη στείρωση ως μέθοδο αντισύλληψης, η οποία μέχρι στιγμής γίνεται χειρουργικά, είναι πολύ πιθανό τα ζευγάρια αυτά να επιλέξουν μια μη χειρουργική μέθοδο στείρωσης, εάν είναι διαθέσιμη.


Οι ειδικοί, βέβαια, υποστηρίζουν πως η ιδανική εναλλακτική της αγγειεκτομής θα ήταν μια μη χειρουργική μέθοδος που θα αποδίδει με μόνο μία συνεδρία. Παράλληλα, είναι πολύ σημαντικό να τεκμηριωθεί η ασφαλής χρήση και η διάρκεια της επίδρασης του υπερηχογραφήματος στην αναπαραγωγική ικανότητα. Στην περίπτωση, για παράδειγμα, που χρησιμοποιείται για προσωρινή αντισύλληψη, τα ζευγάρια δεν θα έχουν άλλο τρόπο πέρα από τις αναλύσεις σπέρματος για να ξέρουν αν η αναπαραγωγική ικανότητα έχει αποκατασταθεί.


Αν πρόκειται για μόνιμο αποτέλεσμα, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Αν επίσης τεκμηριωθεί ένα διάστημα αντισύλληψης 12 μηνών ή και περισσότερο, είναι ικανοποιητικό. Το διάστημα 1-2 μηνών όμως είναι πολύ σύντομο για τον σύγχρονο άνθρωπο, ο οποίος μέσα σε τόσες απαιτήσεις και υποχρεώσεις θα πρέπει να ξαναεπισκεφθεί τον ειδικό.


Υπάρχει επίσης και το ζήτημα της ποιότητας του σπέρματος, όταν τα αποτελέσματα της θεραπείας αρχίζουν να υποχωρούν. Όποια διαδικασία οδηγεί σε κατάσταση υπογονιμότητας, μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία του εμβρύου. Για τον λόγο αυτό πρέπει να εξεταστεί με ιδιαίτερη προσοχή η ασφάλεια της εφαρμογής της συγκεκριμένης μεθόδου με σκοπό την προσωρινή αντισύλληψη.


Οι συγγραφείς πιστεύουν πως αξίζει τον κόπο να συνεχιστεί η έρευνα, έτσι ώστε οι άνδρες να έχουν στα χέρια τους μια μέθοδο αντισύλληψης που απευθύνεται αποκλειστικά σε αυτούς. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να μοιράζονται με τις γυναίκες τη μεγάλη ευθύνη του οικογενειακού προγραμματισμού.


Πηγή: medicalnewstoday


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Θ. Παλλαντζάς,
Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος,
συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
www.andrologia.gr


Zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου