Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Έξι μεγάλοι μύθοι για το αδυνάτισμα

Μην τρώτε τίποτα μετά τις 8 το βράδυ… αν συνδυάζετε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες θα παχύνετε… η δίαιτα του γκρέιπ φρουτ είναι ό,τι πρέπει για να αδυνατίσετε…
Θεωρίες σαν κι αυτές αφθονούν γύρω από το αδυνάτισμα, αλλά δεν σημαίνει πάντοτε πως ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.


Ας δούμε λοιπόν τι έχει να πει η επιστήμη για έξι από τις ευρύτερα διαδεδομένες πεποιθήσεις για το αδυνάτισμα.


Ο καφές αυξάνει τον μεταβολισμό.


Υπάρχει μία δόση αλήθειας εδώ. Ο μαύρος καφές μπορεί να αυξήσει την ταχύτητα καύσης θερμίδων. Μια παλιά μελέτη (1980) που δημοσιεύθηκε στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής» (AJCN), έδειξε ότι 2 κούπες καφέ την ημέρα μπορεί να αυξήσουν την καύση λίπους.


Η δράση της καφεΐνης στον οργανισμό είναι γνωστή και καλά τεκμηριωμένη: διεγείρει το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (εγκέφαλο) δίνοντας μήνυμα στον οργανισμό, ιδιαίτερα όταν αυτός ασκείται, να «ξοδεύει» ενέργεια μέσω καύσης λίπους.


Πάντως η προσθήκη γάλακτος, κρέμας ή/και ζάχαρης στον καφέ αναιρεί τα συγκεκριμένα οφέλη (μπορεί να αυξηθεί η έκκριση ινσουλίνης, κάτι που μειώνει το μεταβολικό αποτέλεσμα).


Συμπέρασμα: Μην προσπαθείτε να αυξήσετε το μεταβολισμό σας πίνοντας όλη μέρα μαύρο καφέ. Πάνω από 3 κούπες καφέ μπορεί να προκαλέσουν ανησυχία, ναυτία, πονοκεφάλους.


Μας παχαίνει το φαγητό μετά τις 8 το βράδυ.


Αυτό δεν είναι απόλυτο, εξαρτάται από το τι θα φάει κανείς.


Σε αντίθεση με τη γενική πεποίθηση ένα σνακ πριν τον ύπνο δε συσχετίζεται με επιπλέον εναπόθεση λίπους. Το πιο σημαντικό είναι να γνωρίζετε τις συνολικές θερμίδες που παίρνετε και όχι να κοιτάζετε το… ρολόι όταν τις καταναλώνετε!


Συνήθως αυτοί που τρώνε μετά τις 8 μ.μ. μεγάλα γεύματα, δεν τρέφονται σωστά -κατά κανόνα παραλείπουν γεύματα, με αποτέλεσμα να είναι πεινασμένοι το βράδυ πηγαίνοντας σπίτι.


Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Journal of Nutrition» έδειξε πως όσοι δεν τρώνε πρωινό και μεσημεριανό τρώνε περισσότερο το βράδυ, αλλά τελικά προσλαμβάνουν και περισσότερες θερμίδες (ποσοτικά).


Βέβαια, ο μηχανισμός κορεσμού που υπάρχει στον εγκέφαλο - αυτός που δίνει το σήμα ότι φάγαμε καλά - γίνεται πιο αδύναμος με το πέρας της ημέρας. Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Sam Houston (επικεφαλής ερευνητής ήταν ο δρ John deCastro) ένα μεγάλο πρωινό, ένα κανονικό μεσημεριανό και ένα μικρό δείπνο βοηθούν στο να μπορούμε τελικά να αντέχουμε να παίρνουμε λιγότερες θερμίδες..


Συμπέρασμα: «Το πρωί τρώγε σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν πρίγκιπας, το βράδυ σα ζητιάνος», λέει η παροιμία και φαίνεται να έχει επιστημονική βαρύτητα!


Ο σωστός συνδυασμός των τροφίμων αδυνατίζει.


Είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν ότι αν αποφεύγουν να συνδυάζουν υδατάνθρακες (ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, πατάτα) με πρωτεΐνες (κρέας, γαλακτοκομικά, όσπρια) θα αδυνατίσουν, αλλά αυτό είναι λάθος.


Η προσέγγιση «συνδυασμός τροφίμων» ή η αποφυγή έως και απουσία συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών μπαίνει και βγαίνει στη «μόδα» του αδυνατίσματος, χωρίς όμως να υπάρχει καμία απόδειξη ότι αποδίδει.


Η θεωρία στην οποία στηρίζεται αυτή η πεποίθηση είναι ότι τα διαφορετικά θρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνη, λίπη, υδατάνθρακες) χρειάζονται διαφορετικά ένζυμα για να μεταβολισθούν.


Μερικοί υποστηρίζουν ότι η μίξη όλων των θρεπτικών συστατικών σε λάθος ώρες μπορεί να προκαλέσουν ζητήματα πέψης ή αύξησης βάρους. Οι υποστηρικτές αυτού του τύπου διατροφής απαγορεύουν να πιείτε ένα χυμό πορτοκάλι μαζί με ψωμοτύρι ή να φάτε ένα σάντουιτς που να περιέχει γαλοπούλα.


Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης διερεύνησαν το θέμα, σε μια μελέτη στην οποία χώρισαν παχύσαρκους εθελοντές σε δύο ομάδες.


Η πρώτη ομάδα έκανε γεύματα τρώγοντας χωριστά τα θρεπτικά συστατικά (άλλο γεύμα τα μακαρόνια, άλλο γεύμα το κοτόπουλο), ενώ η δεύτερη ομάδα έκανε γεύματα με ελεύθερους συνδυασμούς τροφίμων.


Και οι δύο ομάδες κατανάλωναν συνολικά τις ίδιες θερμίδες.


Το αποτέλεσμα ήταν η δεύτερη ομάδα (αυτοί που έτρωγαν ελεύθερους συνδυασμούς) να χάσει 1 κιλό περισσότερο στις 6 εβδομάδες (που ήταν ο χρόνος της έρευνας), ενώ «έριξαν» περισσότερο και την αρτηριακή τους πίεση.


Συμπέρασμα: Τίποτα δε δείχνει ότι οι συνδυασμοί των τροφίμων ή η αποφυγή ομάδων τροφίμων παρέχει καλύτερα αποτελέσματα στο αδυνάτισμα.


Μας αδυνατίζει η μάσηση τροφίμων με «αρνητικές θερμίδες».


Ορισμένα λαχανικά ή οι τσίκλες ονομάζονται «τρόφιμα με αρνητικές θερμίδες», επειδή υποτίθεται ότι χρειάζεται περισσότερη ενέργεια να δαπανηθεί για τη μάσηση ή την αφομοίωσή τους, σε σύγκριση με τις θερμίδες που περιέχουν.


Αν και η μάσηση τέτοιων τροφίμων προκαλεί καύση θερμίδων, πολύ δύσκολα μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους.


Σε μελέτη της Κλινικής Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, ζητήθηκε από εθελοντές να μασάνε τσίκλα χωρίς ζάχαρη με ρυθμό 100 «μασήματα» ανά λεπτό. Οι θερμίδες που υπολογίστηκε ότι καίγονταν με τόσο μάσημα, μετά βίας ξεπέρασαν τις 10 ανά ώρα.


Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι για να χάσει κάποιος 1 κιλό θα πρέπει να μασάει τσίκλα επί 24 ώρες την ημέρα, για ένα μήνα!


Αντίστοιχα ήταν τα ευρήματα και μελέτης που έγινε με το σέλινο.


Συμπέρασμα: Αν θέλετε να χάσετε βάρος, ξεκουράστε τα… σαγόνια σας και κουράστε το σώμα σας συνολικά!


Η άσκηση με άδειο στομάχι προκαλεί μεγαλύτερη απώλεια λίπους.


Αυτό ισχύει, αλλά ίσως να μην είστε σε θέση να λειτουργήσετε το ίδιο αποτελεσματικά και αποδοτικά όσο αν είχατε βάλει κάτι στο στομάχι σας πριν από την προπόνηση.


Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οτάβα, στον Καναδά, χώρισαν εθελοντές σε δύο ομάδες και τους ζήτησαν να γυμναστούν το πρωί, ώστε να κάψουν 400 θερμίδες. Όσοι δεν είχαν φάει πρωινό πριν από την γυμναστική, έκαψαν 58% περισσότερο λίπος σε σύγκριση με εκείνους που είχαν φάει – και αυτό είναι καλό.


Ωστόσο, για να αδυνατίσει κανείς πρέπει συνολικά να καίει στη διάρκεια της ημέρας περισσότερες θερμίδες απ’ όσες τρώει, αφ’ ετέρου να καίει όσο το δυνατόν περισσότερες θερμίδες με την άσκηση.


Μία άλλη μελέτη, λοιπόν, έδειξε πως η κατανάλωση ενός σνακ των 150-200 θερμίδων που θα αποτελείται κυρίως από υδατάνθρακες, λιγότερο από 1 ώρα πριν τη δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει μακροπρόθεσμα και αποδοτικότερα.


Την μελέτη πραγματοποίησαν ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, που διαπίστωσαν πως όσοι έτρωγαν αυτό το σνακ πριν από την άσκηση, έκαιγαν κατά 16% περισσότερες θερμίδες στη διάρκειά της, σε σύγκριση με όσους γυμνάζονταν νηστικοί.


Συμπέρασμα: Μια μπανάνα ή μια μπάρα δημητριακών λίγη ώρα πριν την άσκηση θα ωθήσει σε αποδοτικότερη δραστηριότητα, με καλύτερα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα για μείωση βάρους και λίπους.


Η δίαιτα του γκρέιπ φρουτ ή της λαχανόσουπας καίει λίπος.


Παρά την παραφιλολογία και τις φήμες περί βοήθειας από συγκεκριμένα τρόφιμα στην απώλεια, στο κάψιμο ή στο «λιώσιμο» του σωματικού λίπους, δεν υπάρχει καμία τεκμηριωμένη απόδειξη ότι μπορεί να συμβεί αυτό.


Αν κάποιος χάνει βάρος επειδή τρώει λαχανόσουπα ή πολλά γκρέιπ φρουτ πιθανότατα έχει μειώσει τις προσλαμβανόμενες θερμίδες, συνεπώς δεν αδυνατίζει εξαιτίας των συγκεκριμένων τροφίμων αλλά επειδή δεν τρώει.


Το πρόβλημα είναι ότι τέτοιου είδους στερητικές δίαιτες δεν μπορεί, ούτε και κάνει, να τις ακολουθεί κανείς επί καιρό, οπότε μόλις τις σταματήσει ξαναπαχαίνει.


Συμπέρασμα: Η διατήρηση του βάρους χρειάζεται να συνοδευτεί από σωστή διατροφική συμπεριφορά (ποικιλία φρούτων και λαχανικών, μικρά και συχνά γεύματα, «υγιεινές» συνήθειες, προγραμματισμός) και σαφή καθοδήγηση από έναν ειδικό.


Ο Δημήτρης Μπερτζελέτος είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος


ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου