Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Οι μεγαλύτερες μητέρες επιρρεπείς στην κατάθλιψη

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι γυναίκες που καθυστερούν την εγκυμοσύνη
μέχρις ότου καθιερωθούν επαγγελματικά είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από κατάθλιψη μετά τον τοκετό. Οι μεγαλύτερες σε ηλικία μητέρες – κοντά στα 40 – είναι πιο πιθανό να έχουν προετοιμαστεί υπερβολικά για το πρώτο τους παιδί και να απελπίζονται όταν τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως τα είχαν προβλέψει.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Silje Marie Haga από το Πανεπιστήμιο του Oslo στη Νορβηγία δήλωσε ότι «υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι οι μεγαλύτερες γυναίκες που αποκτούν το πρώτο τους παιδί είναι ευάλωτες στην επιλόχειο κατάθλιψη, ίσως επειδή έχουν συνηθίσει να έχουν τον έλεγχο της ζωής τους. Έχουν κάνει μακρόχρονες σπουδές και έχουν καθιερωθεί επαγγελματικά πριν αποκτήσουν παιδιά. Ωστόσο, δεν μπορείς να ελέγξεις ένα μωρό. Αντιθέτως, πρέπει να είναι πολύ ευέλικτη. Πολλές από τις γυναίκες με τις οποίες μίλησα μου είπαν ότι αυτό συμβάλλει σε ένα μεγάλο αίσθημα απογοήτευσης όταν τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως τα έχουν σχεδιάσει.»

Οι ερευνητές πήραν συνεντεύξεις από 350 νέες μητέρες και συνομίλησαν σε βάθος με 12 από αυτές. Διαπίστωσαν ότι 16,5% των γυναικών ανέφεραν ότι υπέφεραν από κατάθλιψη έως και έξι μήνες μετά τον τοκετό.



vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου