Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Βιολογικά προϊόντα: Τα σήματα και οι διαφορές

Τα τρόφιμα που χαρακτηρίζονται ως τρόφιμα βιολογικής καλλιέργειας δηλώνουν αυτό το γεγονός στην ετικέτα τους.
Αυτό κάνει τις αγορές ευκολότερες για όσους από εμάς θέλουν να δοκιμάσουν και να εμπιστευτούν βιολογικά τρόφιμα. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ακριβώς τι σημαίνουν τα σήματα βιολογικής καλλιέργειας.


«100% Βιολογικό (Οργανικό)»
Τα τρόφιμα που είναι χαρακτηρισμένα ως 100% Βιολογικά (Οργανικά) πρέπει να περιέχουν όλα τα βιολογικά παραγόμενα συστατικά εκτός από την προσθήκη νερού και αλατιού.
«Βιολογικό (Οργανικό)»


Τα τρόφιμα που είναι χαρακτηρισμένα ως βιολογικά πρέπει να περιέχουν τουλάχιστον 95% βιολογικά συστατικά, εκτός από την προσθήκη νερού και αλατιού και δεν πρέπει να περιέχουν θειώδη νάτριο που προστίθεται ως συντηρητικό. Τα θειώδες νάτριο είναι γνωστό ότι προκαλεί αλλεργίες και άσθμα σε ανθρώπους. Ένα ποσοστό έως 5% των συστατικών επιτρέπεται να είναι μη βιολογικής παραγωγής.


«Παρασκευασμένο με βιολογικά συστατικά»
Προϊόντα με ετικέτες που ισχυρίζονται ότι είναι «Παρασκευασμένο με βιολογικά συστατικά» πρέπει να περιέχουν τουλάχιστον 70% βιολογικά συστατικά, εκτός από την προσθήκη νερού και αλατιού. Δεν πρέπει να περιέχουν πρόσθετο θειώδες νάτριο και έως 30% των συστατικών επιτρέπεται να μην είναι βιολογικής παραγωγής.
Τρόφιμα και προϊόντα που κατασκευάζονται με λιγότερο από 70% βιολογικά συστατικά μπορεί να αναφέρουν τα συστατικά που είναι βιολογικά, αλλά δεν μπορούν να ισχυριστούν ότι είναι βιολογικά προϊόντα διατροφής.
Τι κάνει τα βιολογικά τρόφιμα καλύτερα από τα μη βιολογικά τρόφιμα;


Τα βιολογικά τρόφιμα δεν περιέχουν επικίνδυνα φυτοφάρμακα. Αν και οι μελέτες δείχνουν ότι το ελάχιστο ποσό των καταλοίπων φυτοφαρμάκων και χημικών ουσιών που βρίσκεται σε μη βιολογικά τρόφιμα δεν είναι επικίνδυνα για την υγεία, πολλοί άνθρωποι απλά δεν το πιστεύουν. Οι μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά που διατηρούν τα συμβατική μη βιολογική σίτιση έχουν περισσότερα φυτοφάρμακα στο σώμα τους από εκείνα που τρώνε βιολογικά τρόφιμα. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτά τα φυτοφάρμακα μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσουν σε προβλήματα που εμποδίζουν την φυσιολογική νευρολογική ανάπτυξη. Πολλοί υποστηρικτές οργανικών τροφίμων επιθυμούν να αποφύγουν τα αντιβιοτικά και τις αυξητικές ορμόνες που χρησιμοποιούνται σε συμβατικά εκτρεφόμενα ζώα. Οι ουσίες αυτές περνούν από τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρέας που τρώμε στον οργανισμό μας. Αυτή η χρήση των αντιβιοτικών μπορεί να είναι μία από τις αιτίες των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά στελεχών βακτηρίων.
Υποστηρικτές βιολογικών τροφίμων ισχυρίζονται ότι τα βιολογικά τρόφιμα είναι πιο θρεπτικά από τα συμβατικά τρόφιμα. Αν και δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα βιολογικά τρόφιμα περιέχουν περισσότερες θρεπτικές ουσίες από τα μη βιολογικά τρόφιμα, εντούτοις μερικά βιολογικά προϊόντα περιέχουν περισσότερη βιταμίνη C και υψηλότερης περιεκτικότητα σε ποιοτικές πρωτεΐνες. Υπάρχουν επίσης αποδείξεις ότι τα ζώα που καλλιεργούνται με βιολογικές τροφές τείνουν να είναι υγιέστερα από ζώα που έχουν τραφεί με συμβατικές επεξεργασμένες ζωοτροφές.
Η βιολογική γεωργία δεν είναι μόνο καλύτερη για τα ζώα, είναι καλύτερα και για το περιβάλλον. Βιολογικά αγροκτήματα είναι πολύ πιο συμβατά με την άγρια πανίδα και τα προγράμματα διατήρησης εδάφους.
Αξίζουν τα βιολογικά τρόφιμα το κόστος;


Αυτό είναι ένα ερώτημα στο οποίο κάθε μέρα όλο και περισσότεροι καταναλωτές λένε «ναι». Βιολογικά τρόφιμα είναι πιο ακριβά να καλλιεργηθούν από συμβατικά τρόφιμα και το κόστος εμφανίζεται στις υψηλότερες τιμές στο σουπερ μάρκετ. Η επιλογή για να προσθέσετε τα βιολογικά τρόφιμα στη διατροφή σας μπορεί να κοστίσει λίγο περισσότερα χρήματα, αλλά για την τιμή αυτή, αγοράζετε την διαβεβαίωση ότι έχετε κάνει υγιείς αποφάσεις για τη δική σας υγεία και την υγεία της οικογένειάς σας.


Πηγή: viologika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου