Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Δεθείτε με το παιδί σας κάνοντας βρεφικό μασάζ!

Πανάρχαια τεχνική που δίνει στους νέους γονείς την ευκαιρία να «δεθούν» ακόμη περισσότερο με το μωρό τους, το βρεφικό μασάζ βοηθά επίσης το μωρό να χαλαρώσει, ενώ,
όπως φαίνεται από πολυάριθμες έρευνες, συμβάλλει ιδιαίτερα στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξή του.


Μέσω του μασάζ, το μωρό όχι μόνο ηρεμεί, αλλά επιβεβαιώνει την αγάπη και την πλήρη αποδοχή των γονιών του. Όταν μιλάμε για βρεφικό μασάζ, αναφερόμαστε κυρίως στα βρέφη από 3 έως 8 μηνών, αν και ιδανικό είναι να γίνεται μασάζ και σε ηλικίες μέχρι 3 ετών. Τα ανεκτίμητα οφέλη του μασάζ είναι τα εξής: Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, δυναμώνει το ανοσοποιητικό του σύστημα, ενισχύει τη σωματική αυτοεπίγνωση, δυναμώνει τους μυς, κάνει πιο ελαστικές τις αρθρώσεις, απελευθερώνει τυχόν κρυμμένες εντάσεις σε μυς και αρθρώσεις, συμβάλλει στην αντιμετώπιση των κολικών, βοηθά τα μικρότερα των 6 μηνών βρέφη να κοιμούνται καλύτερα, καταστέλλει τις ορμόνες που σχετίζονται με το άγχος και τέλος προστατεύει τη μητέρα από την επιλόχεια κατάθλιψη.


Ως θαυμάσιο είδος σωματικής επαφής, το μασάζ για τα βρέφη είναι χρήσιμο σε διάφορες περιπτώσεις. Θα το βοηθήσει ιδιαίτερα όταν δυσκολεύεται να κοιμηθεί, όταν είναι νευρικό, όταν αντίθετα παρουσιάζει συνεχή υπνηλία, όταν έχει κολικούς, όταν υποφέρει από δυσκοιλιότητα. Αποτελεί και μια «τελετουργία» ανάμεσα στη μητέρα και στο μωρό, όταν γίνεται μέρα παρά μέρα ή και καθημερινά μετά το μπανάκι του, δεδομένου ότι το χαλαρώνει και το ευχαριστεί πάντοτε. Μην κάνετε μασάζ στο μωρό σας αμέσως μετά το φαγητό ή όταν είναι έτοιμο να κοιμηθεί.


Για να ξεκινήσετε να εφαρμόζετε το μασάζ στο μωρό σας, πρέπει κατ’ αρχάς να γνωρίζετε ότι στους πρώτους μήνες ζωής του παιδιού πρέπει να του κάνετε μασάζ με σκέτο λάδι, ενώ από δύο μηνών και μετά μπορείτε να χρησιμοποιείτε στα 30 ml λαδιού μία σταγόνα αιθέριου ελαίου, για να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Επειδή, όμως, το παιδί είναι ακόμα πολύ μικρό για να γνωρίζετε κάθε αλλεργία που ενδεχομένως θα παρουσιάσει απέναντι στα αιθέρια έλαια, αρχικά πρέπει να βάλετε λίγο λάδι αναμεμειγμένο με αιθέριο έλαιο στον καρπό του, ώστε να διαπιστώσετε μέσα στα επόμενα 3 λεπτά αν το παιδί έχει αλλεργία στο συγκεκριμένο αιθέριο έλαιο και να το αποφύγετε. Η κοκκινίλα, που θα προκληθεί ως αλλεργική αντίδραση από τη μικροποσότητα αιθέριου ελαίου στον καρπού του μωρού, θα εξαφανιστεί σύντομα χωρίς άλλες ενοχλήσεις.


Τα πιο κατάλληλα αιθέρια έλαια για το βρεφικό μασάζ είναι η λεβάντα, το χαμομήλι, το τριαντάφυλλο, το tea tree, το μανταρίνι και ο ευκάλυπτος. Έχετε πάντα υπόψη σας ότι τα αιθέρια έλαια είναι πτητικά και τοξικά και πρέπει να χρησιμοποιούνται έγκαιρα και σε μικρή ποσότητα. Θα τα αγοράσετε από καταστήματα ή φαρμακεία που διαθέτουν καλής ποιότητας αιθέρια έλαια (συνήθως αγγλικά και αυστριακά).


Zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου