Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012

Το "δωρεάν πλήρες πρωινό" έγινε ένα τοστάκι

Ενα πλήρες πρωινό γεύμα με γάλα, δημητριακά, μπισκότα, σάντουιτς, φρούτα, περίμεναν μαθητές, δάσκαλοι και γονείς να διανεμηθεί
στα 18 σχολεία της Αττικής, όπως είχε προαναγγείλει από τα τέλη Ιανουαρίου το υπουργείο Παιδείας με στόχο να βοηθηθούν τα παιδιά οικογενειών με σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Τελικά αυτό που μοιράζεται στα παιδιά εδώ και δύο εβδομάδες είναι κάτι πιο «λάιτ»: ένα... τοστ (με μαύρο ψωμί) βραστή γαλοπούλα και τυρί γκούντα. Το διανέμει εταιρεία έπειτα από διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε. Το κολατσιό μάλιστα δεν θα διανέμεται σε 18 δημοτικά και νηπιαγωγεία των Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ), όπως είχε προβλεφθεί αρχικά, αλλά σε 10, αυτά που δεν είχαν κυλικεία. Η αλλαγή σχεδίων του υπουργείου ξάφνιασε όσους είχαν εμπλακεί στις συνεννοήσεις το προηγούμενο διάστημα: κυλικειάρχες, διευθυντές σχολείων, γονείς αλλά και δήμους.


Πηγές του υπουργείου Παιδείας τονίζουν ότι αποφασίστηκε τελικώς να γίνει η διανομή του τοστ αντί για το πρωινό γεύμα, επειδή αρκετά από τα σχολεία που είχαν επιλεγεί δεν διέθεταν κυλικεία και ψυγεία. «Θα υπήρχε ο κίνδυνος να αλλοιωθούν τρόφιμα όπως φρούτα, γιαούρτι, γάλα που είχε σχεδιαστεί να προσφέρονται στους μαθητές». Ετσι, το υπουργείο αποφάσισε να προχωρήσει φέτος έως τον Ιούνιο πιλοτικά στα σχολεία ΖΕΠ η διανομή τοστ και από την επόμενη χρονιά να επανεξεταστεί η στήριξη με άλλη μορφή.


Το υπουργείο Παιδείας υποστηρίζει ότι αυτή δεν είναι η μοναδική παρέμβασή του για την στήριξη των μαθητών. Προχθές η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου συναντήθηκε με τρεις μητροπολίτες και ανακοίνωσε την πανελλαδική δράση συνεργασίας Πολιτείας - Εκκλησίας για την ενίσχυση των μαθητών και των οικογενειών τους. Στόχος ο συντονισμός των φορέων (δήμοι, ιερές μητροπόλεις) για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας, των προβλημάτων σίτισης και των εν γένει προβλημάτων κοινωνικού αποκλεισμού. Οπως δήλωσε προχθές η κ. Χριστοφιλοπούλου, προχώρησε σ' αυτό το βήμα προς τον απλό κληρικό που γνωρίζει οικογένειες της περιοχής του και ποιες από αυτές έχουν πραγματικά ανάγκη ενίσχυσης.


Ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας για τη διανομή μικρογευμάτων στα σχολεία των ΖΕΠ είχε ξεκινήσει από τον περασμένο Δεκέμβριο. Στα σχέδια των υπευθύνων ήταν ένα πρωινό γεύμα που θα μοιραζόταν δωρεάν σε όλους ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος στιγματισμού. Η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου είχε δηλώσει στη Βουλή στις 30 Ιανουαρίου: «Είμαστε έτοιμοι ή σχεδόν έτοιμοι για να δώσουμε το πρωινό σ' αυτά τα παιδιά που θα περιλαμβάνει γάλα με δημητριακά, μπισκότα, φρούτα και σάντουιτς». Ο σχεδιασμός ήταν η διανομή να γίνει μέσω των σχολικών κυλικείων με δαπάνες του ΕΣΠΑ.


Οπως λένε στα «ΝΕΑ» δάσκαλοι αλλά και κυλικειάρχες, ακολούθησαν συσκέψεις επί συσκέψεων με παράγοντες του υπουργείου, διεθυντές σχολείων και αντιπροσώπους της Ομοσπονδίας Κυλικειαρχών προκειμένου να καταλήξουν στα σωστά από πλευράς ποιότητας και υγιεινής τρόφιμα που θα προσφέρονταν.
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου