Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Ποια είναι τα συνηθέστερα σημάδια στο δέρμα του νεογέννητου;


Ένας καθησυχαστικός οδηγός για τους γονείς...
Είναι γνωστό ότι το δέρμα του νεογέννητου, εμφανίζει συχνά διάφορα σημαδάκια (εξανθήματα) που ανησυχούν ιδιαίτερα τους γονείς. Μερικά από τα πλέον συχνά είναι:
Κηλίδες (μογγολοειδείς)
Είναι μια μελανιά πάνω από τους γλουτούς. Εμφανίζεται σε μωρά με σκούρο δέρμα. Μοιάζει με κτύπημα. Σβήνουν με τον καιρό και είναι κάτι που δεν πρέπει να ανησυχεί καθόλου τους γονείς.
Φακίδες
Εμφανίζονται μεταξύ 2-4 ετών από την έκθεση στον ήλιο και παρουσιάζονται στο πρόσωπο και στους ώμους. Δεν ανησυχούμε ούτε και για αυτές.
Αιμαγγειώματα
Είναι σκούρα κόκκινα ή μωβ σημάδια .Άλλες φορές είναι επίπεδα και άλλες προεξέχουν και έχουν ανώμαλη επιφάνεια. Το μέγεθος τους είναι από πολύ πολύ μικρό έως το μέγεθος παλάμης. Στην αρχή μεγαλώνουν αλλά γύρω στον δεύτερο χρόνο αρχίζουν να εξαφανίζονται. Σπανιότατα χρειάζονται χειρουργική αφαίρεση ή laser.
Κοκκινίλες
Στα βλέφαρα, στη μύτη, στο τριχωτό της κεφαλής πίσω. Εξαφανίζονται ύστερα από λίγους μήνες. Όταν τα μωρά κλαίνε, τότε η κοκκινίλα φαίνεται πιο έντονη και αυτό είναι που ανησυχεί τους γονείς. Και εδώ όμως δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα παρά να περιμένουμε τον χρόνο να την σβήσει.
Κηλίδες cafe au lait
Είναι καφετιές κηλίδες που συνήθως μένουν όλη τη ζωή. Ενδιαφερόμαστε γι' αυτές αν είναι πάνω από 6, γιατί υπάρχει και μια νόσος νευρολογική που έχει τέτοιες πολλές καφετιές κηλίδες. Αν είναι κάτω από 6 δεν κάνουμε τίποτα.
Σπίλοι (ελιές)
Είναι διαφόρων χρωμάτων όπως καφέ, μαύρες και ανοιχτόχρωμες. Εμφανίζονται συνήθως μετά τη γέννηση και είναι ακίνδυνες, εκτός εάν παρουσιάσουν αλλαγές στο χρώμα, στο μέγεθος, στην επιφάνεια ή αιμορραγούν. Τότε χρειάζεται η εξαίρεσή τους.

queen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου