Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2012

Πώς να αποφύγουμε τις δηλητηριάσεις των Σαρακοστιανών


Επειδή ακόμα και η κρίση θέλει καλοπέραση, την Καθαρά Δευτέρα όλο και κάποιο θαλασσινό θα έχουμε στο τραπέζι μας:
ένα χταποδάκι, λίγα καλαμαράκια ή γαρίδες
Διαβάστε απλά tips για να αποφύγετε τις ... κακοτοπιές!

- Χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές
Είδες ροζ χρωματάκι σε κεφαλόποδα (χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, θράψαλα); Είναι η συχνότερη εμφανής αλλοίωση, ενώ  τα μπαγιάτικα μυρίζουν δυσάρεστα και με ελαφρό τράβηγμα τα πλοκάμια κόβονται εύκολα.

Αν πας στα κατεψυγμένα για να τα αγοράσεις, πρέπει οι συσκευασίες τους να μην έχουν παραμορφώσεις, ενώ όταν τα ξεπαγώσεις δεν πρέπει να έχουν δυσάρεστη μυρωδιά.

- Γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια

Οι φρέσκες γαρίδες γλιστρούν εύκολα από το χέρι, ενώ για να καταλάβεις ότι δεν «τρέχει» τίποτα βύθισε το χέρι σου στο κιβώτιο τους και να εύχεσαι... να ΜΗΝ έχει ζέστη!

Τα νωπά μαλακόστρακα (γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια) πρέπει να μυρίζουν θάλασσα, η μεμβράνη του θώρακα να είναι τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανής,  να μην έχουν μαύρες κηλίδες και να έχουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια όταν είναι ζωντανά.

- Αχινοί, οστρακοειδή με κέλυφος

Τους αχινούς, τα μύδια, τα κυδώνια, τις γυαλιστερές, τα στρείδια και τα χτένια πρέπει να τα αγοράζεις ζωντανά!

Τα κελύφη πρέπει να είναι κλειστά και να ανοίγουν πολύ δύσκολα ή -αν είναι μερικώς ανοιχτά- να κλείνουν αμέσως μόλις τα πιέσεις έστω και λίγο.

Προσοχή στο χρώμα και την μυρωδιά του περιεχομένου: πρέπει να είναι υγρό, καθαρό και άοσμο.


Star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου