Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Εγκυμοσύνη και αλκοόλ


Μια ενδιαφέρουσα μελέτη που μόλις πρόσφατα δημοσιεύτηκε σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό, εξέτασε την επίδραση της χρήσης αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη στην ανατομία και γενικότερη υγεία των βρεφών.



Συγκεκριμένα, μελετήθηκαν περίπου 1000 εγκυμοσύνες, για τις οποίες καταγράφηκε ο τύπος, η συχνότητα και η ποσότητα αλκοόλ που έκαναν χρήση οι εγκυμονούσες. Μετά τη γέννηση, το βρέφος εξεταζόταν προκειμένου να εντοπιστούν μορφολογικές αλλαγές του προσώπου και του σώματος που σχετίζονται με το αλκοόλ (όπως λεπτό άνω χείλος, περίεργη θέση ματιών, μικρή περιφέρεια κεφαλής κ.α.).


Η μελέτη αυτή έχει χαρακτηριστεί ως ιδιαίτερα αξιόπιστη για δύο λόγους. Από τη μία μεριά, η καταγραφή της χρήσης αλκοόλ γινόταν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης από ειδικούς συμβούλους και, συνεπώς, δίνει τις ακριβέστερες πληροφορίες σχετικά με τα επίπεδα χρήσης. Επίσης, η εξέταση του βρέφους γινόταν από ειδικό επιστήμονα με εμπειρία στην ανίχνευση διακριτικών δυσμορφιών του προσώπου, οι οποίες πολλές φορές «χάνονται» από το ιατρικό και παρα-ιατρικό προσωπικό.


Η μελέτη έδειξε ότι:


• Οποιαδήποτε κατανάλωση αλκοόλ κατά την περίοδο όπου η γυναίκα μένει έγκυος αυξάνει τη συχνότητα εμφάνισης δυσμορφιών του προσώπου, μικροκεφαλίας και κοντού αναστήματος.


• Η επίδραση του αλκοόλ είναι πιο δυσμενής κατά το τέλος του 1ου τριμήνου της εγκυμοσύνης.


• Κατά την ευαίσθητη αυτή περίοδο – τέλος 1ου τριμήνου – κάθε ένα περισσότερο ποτό καθημερινά αύξανε την πιθανότητα εμφάνισης λεπτού άνω χείλους κατά 22%, μικροκεφαλίας κατά 12%, χαμηλού βάρους γέννησης κατά 16% και κοντού αναστήματος κατά 18%!


Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ερευνητές δε βρήκαν κατώτερο όριο κατανάλωσης αλκοόλ που να θεωρείται ασφαλές στην εγκυμοσύνη.


Με βάση τα παραπάνω, συστήνεται κάθε γυναίκα που είναι ή σκοπεύει να μείνει έγκυος να μην καταναλώνει καθόλου αλκοόλ.


ΘΑΝΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ MD(London) MRCOG FHEA
Μαιευτήρας Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Λονδίνου


www.gynaikologos.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου