Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2012

Επίδομα τοκετού και για τις άγαμες μητέρες


Αλλάζουν τα δεδομένα στη χορήγηση επιδόματος τοκετού μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη,
στον οποίο έφθασε καταγγελία ότι το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αρνήθηκε το επίδομα τοκετού, σε άγαμη ανήλικη κόρη, ασφαλισμένη όμως ως μέλος οικογένειας.

Το...αναχρονιστικό ΙΚΑ-ΕΤΑΜ απέρριψε το αίτημα του πατέρα όπως και την ένσταση του, με την αιτιολογία ότι η χορήγηση του βοηθήματος τοκετού προβλέπεται μόνο για συζύγους και όχι για τα παιδιά ασφαλισμένων ή συνταξιούχων που ασφαλίζονται στο ίδρυμα ως μέλη οικογένειας.

Ο φορέας μετά από αυτό πρότεινε να τροποποιηθεί η διάταξη, ώστε το βοήθημα τοκετού να χορηγείται και σε άγαμες ανήλικες κόρες ασφαλισμένων ή συνταξιούχων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Στην έκθεση του Συνηγόρου μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής: "Η χορήγηση του βοηθήματος τοκετού μόνο στη σύζυγο ασφαλισμένου ή συνταξιούχου και η μη χορήγηση σε ανήλικη άγαμη κόρη που ασφαλίζεται ως μέλος της οικογένειας, δεν συνάδει με τον κοινωνικό χαρακτήρα του βοηθήματος. Επιπλέον δεν διαφαίνεται κάποιος προφανής λόγος που να δικαιολογεί τη διαφορετική μεταχείριση συζύγου και της κόρης, καθώς βαρύνουν εξίσου τον άμεσα ασφαλισμένο και η κόρη δεν έχει άλλη δυνατότητα κάλυψης των εξόδων τοκετού".

Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δέχτηκε τα επιχειρήματα του και υπέβαλε στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Προστασίας πρόταση τροποποίησης της επίμαχης διάταξης.


Έτσι από την 1η Ιανουαρίου του 2012 που τίθεται σε ισχύ ο κανονισμός, θα λαμβάνουν πλέον βοήθημα τοκετού και οι άγαμες κόρες ασφαλισμένων ή συνταξιούχων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στις περιπτώσεις που προβλέπεται η χορήγησή του.

Zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου