Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Παιδί και δερματίτιδα, τι είναι, τι πρέπει να προσέξω;


Οι δερματικές παθήσεις και οι ερεθισμοί είναι συχνές στα παιδιά.
Κάποιες από αυτές είναι σοβαρότερες, άλλες πιο απλές, όλες όμως έχουν κάποια συγκεκριμένα συμπτώματα, τα οποία οι γονείς μπορούν να τα εντοπίζουν και έγκαιρα να απευθύνονται στον δερματολόγο τους.


Οι πιο γνωστές δερματολογικές παθήσεις είναι:


Ατοπική δερματίτιδα: Προσβάλλει κυρίως παιδιά από τη βρεφική ηλικία έως την ηλικία των 12 ετών. Διάφορες τροφές, εισπνεόμενες ουσίες (π.χ. αλλεργιογόνα) και μικροβιακοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν έξαρση της ατοπικής δερματίτιδας, η οποία χαρακτηρίζεται από έντονο κνησμό και ιδιαίτερα ξηρό δέρμα.


Παράτριμμα: Η συχνότερη δερματοπάθεια της βρεφικής ηλικίας (μεταξύ 2ου - 4ου μήνα). Εκδηλώνεται με διάχυτη ερυθρότητα της περιοχής του περινέου που περικλείεται από πάνες.


Κνίδωση - δήγματα εντόμων: Είναι τοπική ή και γενικευμένη αντίδραση του δέρματος και χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση πομφών, συνοδευόμενων από έντονο κνησμό. Οφείλεται σε αλλεργική αντίδραση στις τροφές, σε φάρμακα, σε επαφή με έντομα ή σε λοιμογόνο παράγοντα.


Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα: Εμφανίζεται κυρίως στη νεογνική και εφηβική ηλικία. Χαρακτηρίζεται από ερυθρότητα και απολέπιση, συνοδεύεται από υπερπαραγωγή σμήγματος και παρατηρείται συνήθως στο τριχωτό της κεφαλής, στο πρόσωπο, στον κορμό και στο περίνεο.


Δερματίτιδα εξ επαφής: Είναι αποτέλεσμα έκθεσης σε φυσικούς (π.χ. χώμα) και χημικούς παράγοντες (απορρυπαντικά) αλλά και σε αλλεργιογόνους (φυτά) που έρχονται σε επαφή με το δέρμα. Τα συνήθη συμπτώματα στην οξεία μορφή είναι κνησμός, ερύθημα και ανάπτυξη φυσαλίδων.


Μολυσματικό κηρίο: Συχνό στην παιδική ηλικία, οφείλεται σε λοίμωξη της επιδερμίδας κυρίως από το χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο και το β-αιμολυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Α, οι οποίοι εισέρχονται συνήθως στο δέρμα από τα σημεία των μικροτραυματισμών. Αρχικά παρατηρούνται φυσαλίδες, που σπάζουν και η διάβρωση η οποία σχηματίζεται καλύπτεται από εφελκίδες.


Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς


- Προσοχή στο σωστό πλύσιμο του σώματος (το πολύ συχνό πλύσιμο μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση του δέρματος). Πρέπει να χρησιμοποιούνται μη ερεθιστικά ειδικά προϊόντα πλυσίματος για παιδιά και για βρέφη. Να ακολουθεί καλό σκούπισμα, ιδιαίτερα στις πτυχές.


- Ρούχα βαμβακερά, άνετα.


- Καλή ενυδάτωση του δέρματος.


- Χρήση κατάλληλων απορρυπαντικών για το πλύσιμο των ρούχων και διπλό «ξέβγαλμα» στο πλυντήριο. Επιβάλλεται τα απορρυπαντικά που χρησιμοποιούνται να είναι δερματολογικά ελεγμένα και κατάλληλα για πλύση σε βρεφικά και παιδικά ρούχα.


- Περιορισμός της σκόνης και σωστός αερισμός του σπιτιού.


- Σωστή υγιεινή και περιποίηση στα μικροτραύματα και στα δήγματα των εντόμων.


Σε όλες τις περιπτώσεις, η επίσκεψη στον δερματολόγο για την ορθή αξιολόγηση και για την αντιμετώπιση των πιθανών δερματολογικών προβλημάτων.


Πηγή: iatronet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου