Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Δύο εκατ. ευρώ κόστισαν οι φωτοτυπίες στα σχολεία!


Το μπάχαλο με τις ελλείψεις στα σχολικά βιβλία και η περίφημη ιδέα για τις φωτοτυπίες δεν ταλαιπώρησε μόνο μαθητές, δασκάλους και γονείς, αλλά έχει και οικονομικό αντίκτυπο.



Το υπουργείο Εσωτερικών καλείται τώρα να χορηγήσει σε 159 δήμους της χώρας το υπέρογκο ποσό των 2 εκατομμυρίων ευρώ!!! Για ποιο λόγο; Μα φυσικά για την κάλυψη των αναγκών σε φωτοτυπίες, λόγω της έλλειψης των σχολικών βιβλίων.


Το μεγαλύτερο κονδύλι πιστώνεται στο Δήμο Χανίων (93.118,96 ευρώ). Ακολουθούν ο Δήμος Αθηναίων (76.425,01 ευρώ) και ο Δήμος Καλαμάτας (55.770,95 ευρώ). Την ίδια ώρα, σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα της «Καθημερινής» υπάρχουν εντονότατες διαμαρτυρίες από σχολεία για ελλείψεις, όπως χαρτί εκτύπωσης και άλλα λειτουργικά έξοδα, για τις οποίες αρμόδιοι είναι οι δήμοι.


Με το νέο σύστημα ΟΤΑ καταργήθηκαν οι σχολικές επιτροπές σε κάθε σχολείο και προβλέφθηκε η λειτουργία δύο σχολικών επιτροπών -για τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης- σε κάθε δήμο.


Κάθε επιτροπή οφείλει να κατανείμει τα κονδύλια στα σχολεία λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό μαθητών και αιθουσών, γυμναστηρίων, εργαστηρίων, βιβλιοθηκών, την παλαιότητα των κτιρίων καθώς και τις ειδικότερες ανάγκες των σχολείων.


Ωστόσο, υπάρχουν πολλές καταγγελίες εκπαιδευτικών για την τύχη των κονδυλίων: Για παράδειγμα υπερχρεωμένοι δήμοι αξιοποιούν τα αποθεματικά των προηγούμενων σχολικών επιτροπών για να καλύψουν δημοτικά ελλείμματα.


Την ίδια ώρα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες καταγγελίες, κάποιες επιτροπές αποφάσισαν να καταβάλλονται μηνιαίως ως έξοδα παράστασης στον πρόεδρό τους 1.000 ευρώ μηνιαίως και 400 ευρώ στον αντιπρόεδρο.


Star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου