Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Έρευνα:Τα μωρά που θηλάζουν είναι ποιο ιδιόρρυθμα




Σύμφωνα με νέα βρετανική ιατρική έρευνα, οι γυναίκες που θηλάζουν πρέπει να είναι προετοιμασμένες ότι το μωρό τους θα κλαίει περισσότερο, θα χαμογελάει και θα γελάει λιγότερο, θα είναι πιο ευέξαπτο και γενικά θα έχει πιο πολλές ιδιορρυθμίες, σε σχέση με τα μωρά που δεν θηλάζουν.

Οι ερευνητές της μονάδας επιδημιολογίας του Συμβουλίου Ιατρικών Ερευνών στο Cambridge της Βρετανίας, με επικεφαλής τον δρα Κεν Ονγκ, σύμφωνα με το BBC και την εφημερίδα «Guardian», οι οποίοι δημοσίευσαν τη σχετική έρευνα στο περιοδικό «PLoS ONE», μελέτησαν 316 μωρά, ηλικίας τριών μηνών.

Τόνισαν ότι η ευερεθιστότητα των μωρών που θηλάζουν είναι φυσιολογική και, μολονότι τα μωρά που διατρέφονται με γάλα τύπου φόρμουλα από μπιμπερό, δείχνουν πιο ήσυχα και ικανοποιημένα, ο θηλασμός παραμένει η καλύτερη και πιο υγιής μέθοδος διατροφής ενός νηπίου.

Οι ειδικοί συνιστούν στις νέες μητέρες να θηλάζουν αποκλειστικά τα παιδιά τους κατά το πρώτο εξάμηνο, όμως αρκετές δηλώνουν αδυναμία έπειτα από ένα χρονικό διάστημα. Ένα βασικό επιχείρημα για την εγκατάλειψη του θηλασμού είναι ότι μετά από αυτόν το μωρό δεν φαίνεται να ηρεμεί όσο με το γάλα από μπουκάλι.

Όμως, η νέα μελέτη, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, που δεν διέκρινε διαφορές στη συμπεριφορά αγοριών και κοριτσιών, επισημαίνει πως οι μητέρες δεν πρέπει να παρερμηνεύουν την όποια νευρικότητα του μωρού που θηλάζουν και να την εκλαμβάνουν ως δυσαρέσκεια, καθώς είναι φυσιολογική και αποτελεί τον φυσικό τρόπο του νηπίου να επικοινωνήσει με τη μητέρα του.

Άλλωστε, κατά τους επιστήμονες, συχνά το κλάμα δείχνει κούραση και όχι πείνα επειδή το μωρό δεν έχει χορτάσει με τον θηλασμό. Από την άλλη, η ηρεμία που συχνά δείχνουν τα μωρά που δεν θηλάζουν μπορεί απλώς να σημαίνει ότι έχουν παραπιεί φόρμουλα, ενώ η υπερβολική κατανάλωση γάλατος από το μπιμπερό οδηγεί ευκολότερα στην αύξηση υπερβολικού βάρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου