Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2012

Έρχεται η "αόρατη" μικρο-βελόνα


Τη χαρά των παιδιών κι όσων τρέμουν και μόνο στη θέα της σύριγγας
αποτελεί η είδηση της δημιουργίας «αόρατης» μικρο-βελόνας, η οποία δεν αναγνωρίζεται από τους νευρικούς ιστούς και έτσι δεν προκαλεί αίσθημα πόνου.


Τη μικρο-βελόνα κατασκεύασε ομάδα μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Ταφτ της Μασαχουσέτης με τη φιβροίνη, την κύρια πρωτεΐνη του μεταξιού.


Η μελέτη της δημιουργίας αυτών των βελόνων δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Advanced Functional Materials», όπου οι μηχανικοί αναφέρουν τις τεχνικές λεπτομέρειες της κατασκευής και συναρμολόγησης των μικρο-βελόνων που έχουν μήκος 500 microns και πλάτος 10 microns, δηλαδή έχουν το μέγεθος ενός δεκάτου του πλάτους μιας μέσης ανθρώπινης τρίχας.


Οι ερευνητές δημιούργησαν καλούπια για τις συστοιχίες των βελόνων, στα οποία έριξαν ένα μείγμα της πρωτεΐνης φιβροίνης αναμεμειγμένο με ένα φάρμακο.


Το τελικό προϊόν ήταν μια σειρά από μικρο-βελόνες, οι οποίες, όπως εξήγησαν οι δημιουργοί, θα υποβληθούν σε περαιτέρω επεξεργασία.


Μια σειρά από δοκιμές έδειξε ότι οι μικρο-βελόνες ήταν σε θέση να απελευθερώσουν το φάρμακο αποτελεσματικά, χωρίς να προκαλέσουν πόνο. Ενα άλλο πλεονέκτημά τους, το οποίο είναι παρόμοιο με εκείνο ορισμένων τσιρότων, είναι ότι τα φάρμακα μπορούν επίσης να απελευθερωθούν σταδιακά.


Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου