Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2012

Οδηγός για νέες μαμάδες και όχι μόνοΤι πρέπει να ξέρεις; Τι να προσέξεις; Οδηγός για νέες μαμάδες -και όχι μόνο- από τον παιδίατρο Σπύρο Μαζάνη.


1. Διατηρείτε τα κουτιά με το γάλα σε δροσερό και σκιερό μέρος. Όταν είναι ανοιγμένα διατηρούνται για 15 μέρες. Μετά πρέπει να πεταχτούν.

2. Τα γάλατα νούμερο 1 πίνονται μέχρι τον έκτο μήνα και βρίσκονται απολειστικά στα φαρμακεία. Τα γάλατα νούμερο 2 πίνονται από τον έκτο μήνα και μετά και βρίσκονται και στα σούπερ μάρκετ.

3. Μέχρι και τον τέταρτο μήνα είναι απαραίτητη η αποστείρωση μπουκαλιών νερου, πιπίλων, κουταλιών κλπ

4. Τα μπιμπερό μπορεί να είναι γυάλινα ή πλαστικά από την πρώτη μέρα της ζωής του παιδιού.

5. Η μεζούρα που βρίσκεται μέσα στο κουτί του γάλακτος πρέπει να είναι πάντα στεγνή

6. Το γάλα που μένει στο μπουκάλι δεν πρέπει να ξαναζεσταίνεται αλλά να πετάγεται

7. Για το νυχτεριν'ο τάισμα είναι πρακτικό να υπάρχει ετοιμο, βρασμένο νερό μέσα σε θερμός για να παρασκευάζεται το γάλα σύντομα.

8. Το μωρό δεν πρέπει να ταίζεται όταν είναι συναχωμένο και η μύτη του βουλωμένη γιατί δε μπορεί να καταπίνει και να αναπνεέι συγχρόνως

Πρέπει πρώτα να αποφραχθεί η μυτη με φυσιολογικό ορό και τον ειδικό αναρροφητήρα.

9. Τα παιδιά που πίνουν γάλα από μπιμπερό καταπίνουν και ποσότητες αέρα. Έχουν λοιπόν μεγαλύτερη ανάγκη να ρευτούν μετά το τάισμα. Καμιά φορά μαζί με το ρέψιμο βγαίνει και μια γουλιά γάλα. Αυτό είναι απόλυτα
φυσιολογικό.

10. Όσο είναι δυνατόν θα πρέπει να αποφεύγεται η προσθήκη αλατιού στο φαγητό, όπως και ζάχαρης.

11. Το λάδι θα πρέπει να μπαίνει στο τέλος του μαγειρέματος ή εντελώς ωμό στο μπλέντερ για να μην καταστρέφονται οι βιταμίνες.

12. Οι κρέατοχορτόσουπες θα πρέπει να βράζουν αργά σε χαμηλή φωτιά κι αν είναι δυνατόν σε κατσαρόλες ατμού.

13. Το αυγό δε χρειάζεται να χορηγείται πάνω από δύο φορές την εβδομάδα. Ακόμη θα πρέπει να μαγειρεύεται σφιχτό και όχι μελάτο γιατί υπάρχει ο κίνδυνος μόλυνσης από σαλμονέλα. Το ίδιο ισχύει και για το κοτόπουλο γι αυτό θα πρέπει να μαγειρεύεται πολύ καλα. Επιπλέον, τα αυγά πριν μπουν στο ψυγείο πρέπει απαραίτητα να πλένονται.

14. Απαγορεύεται το μέλι σε παιδιά κάτω των 12 μηνών.

15. Απαγορεύονται οι ξηροί καρποί σε παιδιά κάτω των 4 χρόνων γιατί υπάρχει κίνδυνος πνιγμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου