Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Δυσλεξία ίσον εξυπνάδα



Καλή χρονιά! Εύχομαι σε όλους, παιδιά και μεγάλους, υγεία, αισιοδοξία και δύναμη, για να χαίρονται το μεγαλείο της ζωής τους.
Ο καθένας τροποποιεί τη ζωή του ανάλογα με τα βιώματα και τις ικανότητες. Ο δυσλεξικός άνθρωπος είναι έξυπνος άνθρωπος με προσωπική μαθησιακή δυσκολία, την οποία πρέπει να μάθει να διαχειρίζεται.

Εκπαιδευτικοί και ψυχολόγοι γενικά συμφωνούν ότι οι ειδικοί οφείλουν να εστιάζουν στη συγκεκριμένη δυσκολία του συγκεκριμένου παιδιού. Γι' αυτό η ιδανική θεραπευτική μέθοδος επιβάλλεται να είναι τροποποιημένη ανάλογα με τα βιώματα που είχε το παιδί και ανάλογα με τον τωρινό τρόπο ζωής του.

Τα tests -ζωγραφικής, κειμένου, λεκτικής απόδοσης- από τα λάθη που θα αναδείξουν, δίνουν στοιχεία στον ψυχολόγο για πιθανή δυσλεξία. Ο ψυχολόγος τότε θα πρέπει να προτείνει στους γονείς τρόπους θεραπείας, εκπαίδευσης ή διαχείρισης της δυσκολίας –παρακολούθηση από ειδικό, προπαρασκευή πριν από το σχολείο ή παράλληλα με αυτό, λογοθεραπεία ή παρακολούθηση κάποιου τμήματος ένταξης.

Τα προγράμματα που εφαρμόζονταν έως σήμερα προσέγγιζαν τα δυσλεξικά παιδιά με τρεις τρόπους: αναπτυξιακό, διορθωτικό και σύνθετο. Σήμερα, εφαρμόζονται οι τρόποι αυτοί μέσα από ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ προσέγγιση.

Η αναπτυξιακή προσέγγιση επιβάλλει την επανάληψη αυτών που έχει διδαχθεί το παιδί πιο αργά και με μεγαλύτερη έμφαση σε συγκεκριμένα στοιχεία –το παιδί έχει ανάγκη από αργή ταχύτητα διδασκαλίας και ειδικές συνθήκες προσοχής.

Η διορθωτική προσέγγιση γίνεται με τη συμμετοχή του παιδιού σε μικρές ομάδες, αλλά με έμφαση στα κοινά ενδιαφέροντα. Αυτή η μέθοδος προσπαθεί να ενδυναμώσει τα παιδιά στο να εμπιστεύονται τις δικές τους ικανότητες, για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες τους.

Η σύγχρονη ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ προσέγγιση επιβάλλει στο παιδί να δρα, να κινείται, να «ζει», να «ενθουσιάζεται», να «αναζητά». Για παράδειγμα, αντί της αντιγραφής 2-λέξεων του βιβλίου σε λευκό χαρτί, το παιδί περπατά και πιάνει με το χέρι του «2-πράγματα που αρχίζουν το όνομά τους από «Τ» π.χ. τζάμι, τραπέζι.

Ερωτήσεις για να θέσετε στον ειδικό για τη δυσλεξία

Πώς θα ξέρω εάν το παιδί μου παρουσιάσει δυσλεξία;
Ποια tests καθορίζουν την αιτία της δυσλεξίας του παιδιού μου;
Σε ποια ηλικία προτείνετε τον έλεγχο αυτό;
Ποια προγράμματα διαχείρισης ή θεραπείας προτείνετε;
Υπάρχουν προγράμματα ενημέρωσης ή εκπαίδευσης των γονιών για να δουλεύουν με το παιδί τους;
Πρέπει να έχει το παιδί υποστήριξη από αναπτυξιακό ψυχολόγο και για πόσο χρονικό διάστημα;
Τι είναι η πρόγνωση της δυσλεξίας;

Μαριάννα Λαγουμίδη

Σύμβουλος Παιδιού με εξειδίκευση στη Δυσλεξία, συγγραφέας

● Εάν έχετε απορίες, επικοινωνήσετε στο mlag15@otenet.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου