Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Αντικαταθλιπτικά χάπια στην εγκυμοσύνη


Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «British Medical Journal» διαπίστωσε ότι στις γυναίκες που κάνουν χρήση ορισμένων αντικαταθλιπτικών χαπιών
στην εγκυμοσύνη υπάρχει αυξημένος κίνδυνος το βρέφος να εκδηλώσει υπέρταση στην κυκλοφορία των πνευμόνων.


Η πνευμονική υπέρταση -όπως καλείται επιστημονικά- είναι μια σπάνια, αλλά δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση για το έμβρυο. Συμβαίνει περίπου σε 1 στις 1.000 γεννήσεις και μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο σε 10% των περιπτώσεων.


Σύμφωνα πάντα με τη μελέτη, ο κίνδυνος εμφάνισης πνευμονικής υπέρτασης στα μωρά των γυναικών που λαμβάνουν μια ειδική κατηγορία αντικαταθλιπτικών χαπιών, γνωστά ως SSRIs, είναι περίπου διπλάσιος. Αυτό σημαίνει ότι, αν και υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για αυτή τη σοβαρή πάθηση, η πιθανότητα για ένα μωρό να την εκδηλώσει παραμένει ακόμη παρά πολύ μικρή.


Γι’ αυτό και οι ειδικοί συστήνουν οι γυναίκες που παίρνουν SSRIs και μένουν έγκυες να μην τα διακόπτουν από μόνες τους, αλλά να συμβουλεύονται άμεσα τον γιατρό τους. Πολλές φορές, η απότομη διακοπή τέτοιων χαπιών μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση της κατάθλιψης ή στην απορρύθμιση μιας ψυχιατρικής διαταραχής, με κινδύνους για την υγεία και τη ζωή της γυναίκας ή των γύρω της.


Ο γιατρός θα εκτιμήσει τον κίνδυνο υποτροπής της ψυχολογικής κατάστασης έναντι του μικρού αλλά υπαρκτού κινδύνου για το βρέφος, προκειμένου να αποφασίσει αν θα συστήσει διακοπή του συγκεκριμένου αντικαταθλιπτικού χαπιού.




Το άρθρο επιμελήθηκε και υπογράφει ο Θάνος Παπαθανασίου MD (London) MRCOG FHEA
Μαιευτήρας Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Λονδίνου
www.gynaikologos.net


Zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου