Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

5+1 τρόποι για να καταπολεμήστε τις ιώσεις


Μερικά απλά αλλά σημαντικά tips που θα σας κρατήσουν ασφαλείς απέναντι στις ιώσεις και τα κρυώματα...

Όλοι το έχουμε περάσει: Να καθόμαστε δίπλα σε ένα άτομο που βήχει, φταρνίζεται και σκουπίζει συνεχώς τη μύτη του, χωρίς να έχουμε διαθέσιμη έξοδο διαφυγής και ανησυχώντας πως την επόμενη μέρα θα σηκωθούμε στα ίδια χάλια με αυτόν. Η αλήθεια όμως είναι πως οι ιώσεις που κολλάμε δεν οφείλονται πάντα στους προφανείς παράγοντες σαν αυτόν. Αν και μπορούμε να κολλήσουμε μικρόβια από σχεδόν κάθε επιφάνεια που αγγίζουμε μέσα στη μέρα ή από κάποιο άτομο με το οποίο συναναστρεφόμαστε, το να αρρωστήσουμε από αυτά είναι μια πιο περίπλοκη διαδικασία. Μια διαδικασία, ωστόσο, που μπορείτε να αποτρέψετε αν ακολουθήσετε μερικά απλά βήματα για την ασφάλιση της υγείας σας.


  • Πλύσιμο χεριών
    Το πρώτο και σημαντικότερο πράγμα που πρέπει να κάνετε για να αποφύγετε μια ίωση που θα σας ταλαιπωρήσει. Πλύνετε καλά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι (τα ειδικά αντιβακτηριδιακά κρεμοσάπουνα δεν είναι καλύτερα από το κλασικό, πράσινο σαπούνι), τρίψτε τις παλάμες, τις περιοχές ανάμεσα στα δάχτυλα, το πίσω μέρος των χεριών για όχι λιγότερο από 20 δευτερόλεπτα. Ξεπλύντε τα και σκουπίστε τα καλά με βαμβακερή πετσέτα. Όσες περισσότερες φορές τη μέρα, τόσο καλύτερα.
  • Ανανεώστε τον αέρα σας
    Έχει αποδειχθεί πως το αρκετά υγρό κλίμα μπορεί να είναι τοξικό για τους ιούς. Οι επιστήμονες δεν είναι απολύτως βέβαιοι, αλλά πιστεύουν πως τα σταγονίδια που περιέχουν τον ιό συρρικνώνονται πιο γρήγορα στα ξηρά περιβάλλοντα, επιτρέποντάς του να περιφέρεται στην ατμόσφαιρα για περισσότερο διάστημα. Στην υγρή ατμόσφαιρα, τα σταγονίδια αυτά παραμένουν βαριά και πέφτουν πιο γρήγορα στο πάτωμα, σταματώντας να αποτελούν απειλή. Επενδύστε, λοιπόν, σε έναν υγραντήρα που θα κρατά το επίπεδο υγρασίας μεταξύ 40% και 60%.
  • Αποφύγετε το δεύτερο ποτό
    Το αλκοόλ μπορεί να βλάψει την ικανότητα των λευκών αιμοσφαιρίων να καταπολεμούν τους ιούς και να την εμποδίσει για μέχρι και 24 ώρες μετά την κατανάλωσή του. Γι' αυτό καλό είναι να κρατάτε την κατανάλωση αλκοόλ σε φυσιολογικά επίπεδα (ένα ποτό την ημέρα), ειδικά τις περιόδους που οι ιώσεις θερίζουν.
  • Μην βασίζεστε στην βιταμίνη C
    Ναι, καλά διαβάσατε. Αν και θεωρείται ο πρώτος και καλύτερος «μαχητής» ενάντια στις ιώσεις, δεν έχει αποδειχθεί ποτέ πως η βιταμίνη C εμποδίζει τα κρυώματα και τις ιώσεις. Το μόνο που ξέρουμε σίγουρα είναι πως βοηθά στην επιτάχυνση της ανάρρωσης, όταν είμαστε ήδη άρρωστοι.
  • Ρίξτε το στον ύπνο
    Τα άτομα που συνηθίζουν να κοιμούνται λιγότερο από 7 ώρες κάθε μέρα, τριπλασιάζουν τις πιθανότητες να κολλήσουν κάποια ίωση, σε σχέση με αυτούς που κοιμούνται 8 ή και παραπάνω ώρες. Όταν στερούμαστε ύπνο, το σώμα μας παράγει πολύ περισσότερες κυτοκίνες, τις πρωτεΐνες δηλαδή που προκαλούν τα συμπτώματα του κρυολογήματος όταν είμαστε άρρωστοι.
  • Γευτείτε όλα τα χρώματα
    Τα φρούτα και τα λαχανικά που έχουν έντονα, φωτεινά χρώματα, περιέχουν αντιοξειδωτικά που ενισχύουν την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος και πολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που αμβλύνουν τις φυσικές άμυνές μας. Γι' αυτό καλό είναι να τρώτε πολλά από αυτά, όπως κόκκινα φασόλια και μούρα (όσο πιο φωτεινό και έντονο το χρώμα, τόσο πιο πολλά τα αντιοξειδωτικά) και να πίνετε πράσινο τσάι.
  • queen.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου