Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Τι όνομα θα δώσετε στο μωρό σας: Συμβουλευτείτε το Google!




Αν και στην ουσία μπορεί να πει κανείς ότι λίγη σημασία έχει η επιλογή αυτή, η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι η αναζήτηση ονόματος για μελλοντικούς ή νέους γονείς αποτελεί…
αιώνιο ζήτημα που συχνά μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, ειδικά αν στις διαβουλεύσεις παρεμβάλλονται και τα πεθερικά!


Σήμερα όμως η διαδικασία αυτή έχει γίνει πιο εύκολη και διασκεδαστική. Όπως αναφέρουν Τα Νέα, αρκεί μια σύνδεση στο Διαδίκτυο και μερικά κλικ στο Google για να βρεθεί κανείς αντιμέτωπος με έναν ωκεανό ονομάτων, που είναι βέβαιο ότι θα ικανοποιήσουν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς.


Στην Αμερική η αναζήτηση ονόματος μέσω του Διαδικτύου αποτελεί μόδα. Το 64% όσων συμμετείχαν σε πρόσφατη έρευνα του ιστότοπου LilSugar.com απάντησαν ότι είχαν συμβουλευτεί το Google για να βρουν ποιο όνομα θα έδιναν στο μωρό τους.


Στην Ελλάδα, βέβαια, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά αφού η ονοματοδοσία καθορίζεται κατά κύριο λόγο από τον παππού και την γιαγιά. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σαφής αυξητική τάση στις αναζητήσεις ονομάτων μέσω Διαδικτύου.


«Ψηφιακοί χάρτες» με χιλιάδες ελληνικά ονόματα


Δεκάδες ιστότοποι και ιστολόγια παραθέτουν ψηφιακούς χάρτες και καταλόγους με χιλιάδες ελληνικά ονόματα, από τα πιο συνηθισμένα μέχρι τα πιο σπάνια, συγκροτώντας μια πολύτιμη βάση δεδομένων για κάθε ενδιαφερόμενο.


Από μια πρόχειρη αναζήτηση προκύπτει ότι ο όρος «ελληνικά ονόματα» είναι εξαιρετικά δημοφιλής στο Διαδίκτυο, ενώ «υπερβολική αύξηση» -όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στις παρατηρήσεις- παρουσιάζουν οι αναζητήσεις για τον όρο «αρχαία ελληνικά ονόματα». Το στοιχείο αυτό δεν προκαλεί έκπληξη καθώς τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα ζευγάρια δίνουν στα παιδιά τους αρχαιοελληνικά ονόματα.


Βρείτε το ιδανικό όνομα


Το ελληνικό Ιντερνετ βρίθει σελίδων που είναι αποκλειστικά αφιερωμένες στην ανεύρεση του ιδανικού ονόματος.


Στη διεύθυνση www.babyspace.gr/NamesMain.html οι μέλλοντες και οι νέοι γονείς μπορούν να πάρουν ιδέες για το πώς θα βαφτίσουν το παιδί τους, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή «Βρείτε όνομα». Η λειτουργία αυτή δίνει πρόσβαση σε εκατοντάδες ονόματα, τα οποία είναι κατηγοριοποιημένα ανά φύλο και ταξινομημένα αλφαβητικά. Κάθε όνομα συνοδεύεται από χρήσιμες πληροφορίες -από την ετυμολογία του μέχρι το πότε γιορτάζει.


Οι επισκέπτες του ιστότοπου Greeknamedays.gr μπορούν να βρουν έναν αναλυτικό κατάλογο με τα πιο δημοφιλή ελληνικά ονόματα στο Ιντερνετ και να διαλέξουν ένα από αυτά ή αντίθετα να τα αποφύγουν, αν δεν θέλουν το παιδί τους να έχει ένα «πολυφορεμένο» όνομα. Τα πέντε πιο δημοφιλή ονόματα - όπως τα «ψήφισαν» οι χρήστες της αντίστοιχης εφαρμογής που λειτουργεί στο facebook - είναι τα: Γιώργος, Μαρία, Δημήτρης, Ελένη και Κώστας.


Οι αρχαιόφιλοι θα βρουν σίγουρα αυτό που ψάχνουν στον ιστότοπο της «Διεθνούς Ενώσεως για την Διάδοση των Αρχαίων Ελληνικών Ονομάτων». Στη διεύθυνση http://users.hellasnet.gr/tilefos/onomata.htm παρατίθεται ένας αναλυτικός κατάλογος με τα ονόματα που χρησιμοποιούνταν στην αρχαία Ελλάδα. Υπάρχουν ακόμη υποενότητες που περιέχουν ονόματα της Μυκηναϊκής Περιόδου και ονόματα που αναφέρονται στα ομηρικά έπη.


Όσοι θέλουν να ξεφύγουν από τα τετριμμένα και ψάχνουν ένα πρωτότυπο όνομα για το παιδί τους, θα βρουν μια μακροσκελή λίστα με σπάνια ονόματα στη διεύθυνση http://greeksurnames.blogspot.com. Μεταξύ άλλων αναφέρονται τα ονόματα Αγαθάγγελος, Γερβάσιος, Δικαίος, Κήρυκος και Λιβέρης.


Star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου