Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Δώστε κίνητρα στους νέους ως αντίδοτο στην κρίση


Εκείνος ήθελε να ασχοληθεί ο γιος του με την οικογενειακή επιχείρηση. Ο νέος όμως δεν είχε τις απαιτούμενες δεξιότητες.
Γι' αυτό και ο πατέρας του αποφάσισε να τον εκπαιδεύσει και να τον προετοιμάσει προκειμένου να είναι έτοιμος να εργαστεί. Βασικό του κίνητρο δεν ήταν τόσο να πάρει στα χέρια του την εταιρεία, αλλά να μάθει πώς ακριβώς λειτουργεί μία επιχείρηση. Και κάπως έτσι άρχισε πριν από περίπου 100 χρόνια η λειτουργία του μη κερδοσκοπικού οργανισμού επιχειρηματικότητας νέων Junior Achievement.
Περίπου 9,9 εκατ. μαθητές παγκοσμίως μαθαίνουν κάθε χρόνο από πρώτο χέρι πώς δουλεύει η αγορά και τι είναι αυτό που θέλουν οι εργοδότες. Στην Ελλάδα, μόνο κατά την περσινή περίοδο, 8.039 μαθητές από 130 σχολεία συμμετείχαν σε προγράμματα γνωριμίας με τον επιχειρηματικό κόσμο του Σωματείου «Επιχειρηματικότητα Νέων» / Junior Achievement Greece.
«Σκοπός του Οργανισμού δεν είναι να εκπαιδεύσουμε μαθητές για να γίνουν επιτυχημένοι επιχειρηματίες, αλλά να τους εκπαιδεύσουμε για να γίνουν επιτυχημένοι, σε ,οτιδήποτε αποφασίσουν να κάνουν. Κάποιοι όντως θα γίνουν επιχειρηματίες και θα διευθύνουν τη δική τους εταιρεία, αλλά οι περισσότεροι θα γίνουν υπάλληλοι, άλλοι στον δημόσιο τομέα, άλλοι στον ιδιωτικό και ελπίζουμε να γίνουν υπάλληλοι, οι οποίοι θα κάνουν τη διαφορά εκεί που θα εργάζονται», λέει στα «ΝΕΑ» η διευθύνουσα σύμβουλος του Junior Achievement - Young Enterprise Europe Καρολάιν Τζένερ, η οποία βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Ελλάδα.
Οπως δηλώνει, σημαντικό κομμάτι των προγραμμάτων του οργανισμού είναι η συνεργασία με ανθρώπους που γνωρίζουν την αγορά εργασίας, «που θα μπορούν να μας πουν γιατί δεν μπορούν να προσλάβουν τα άτομα αυτά, ποιες ικανότητες και δεξιότητες θέλουν, σε ποιους τομείς υπάρχει ανάγκη, είναι σημαντική. Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργοδότες, όπως μας εξηγούν, είναι ότι οι νέοι εργαζόμενοι δεν έχουν τις βασικές δεξιότητες που θέλουν οι μεγάλες εταιρείες, όπως το να δουλεύουν ομαδικά, να κάνουν παρουσιάσεις, να επιλύουν προβλήματα, ακόμη και να κάνουν ερωτήσεις. Κι αυτές τις βασικές δεξιότητες εάν δεν τις έχεις αποκτήσει μέχρι την ηλικία των 18 ετών, τότε έχεις μεγάλο μειονέκτημα σε σχέση με τους υπολοίπους. Εκεί στοχεύουμε».
Ακόμη και στη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, η λύση, σύμφωνα με την κ. Τζένερ, είναι η νεανική επιχειρηματικότητα. «Το κίνητρο και η καλλιέργεια μιας κουλτούρας εμπιστοσύνης είναι αυτά που θα βοηθήσουν τους νέους στην Ελλάδα σε αυτήν την οικονομική περίοδο. Και θα πρέπει να τους γίνει σαφές πως υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες κάτω από τη μύτη τους στη χώρα σας. Αυτό που πρέπει να γίνει, είναι να αλλάξει αυτή η αρνητική στάση. Και στη συνάντηση που είχα με την υπουργό Παιδείας, συμφωνήσαμε πως αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι να εκπαιδευτούν οι δάσκαλοι και καθηγητές προκειμένου να διδάξουν τους μαθητές έννοιες όπως καινοτομία, επιχειρηματικότητα ή δημιουργία. Χρειάζεται η συνεργασία τόσο του ιδιωτικού τομέα όσο και της Πολιτείας για να μπορέσουν να μάθουν όλο και περισσότερα παιδιά πώς λειτουργεί η αγορά», συμβουλεύει.

Στην Ελλάδα, η λειτουργία του μη κερδοσκοπικού οργανισμού άρχισε το 2005, «κι αυτό που παρατηρούμε είναι πως όσο περνούν τα χρόνια αλλάζει και η νοοτροπία τόσο των μαθητών όσο και των γονέων τους. Τα παιδιά μπαίνουν σε μία διαδικασία δημιουργίας της δικής τους επιχείρησης, βλέπουν πώς είναι η δουλειά ενός στελέχους», εξηγεί η γενική διευθύντρια Σωματείου «Επιχειρηματικότητα Νέων» - Junior Achievement Greece, Μαρία Λαϊνά.
Καινοτόμο προϊόν, ομαδικότητα, συνεργασία και σωστή καθοδήγηση είναι τα κλειδιά για επιτυχημένες νεανικές επιχειρήσεις. «Κι ευτυχώς είναι πάρα πολλές αυτές», εξηγεί.

Στη Σουηδία. Πρόσφατα μια ομάδα νέων στη Σουηδία διαπίστωσε ότι ενώ οι ηλικιωμένοι στη χώρα τους έχουν πολύ καλή ιατροφαρμακευτική φροντίδα και πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες, δεν έχουν καλή ψυχολογική υποστήριξη. Γι' αυτό και αποφάσισαν να κάνουν κάτι. Προσέλαβαν νέους, ηλικίας 16 ετών, οι οποίοι τον ελεύθερο χρόνο τους τον περνούσαν με τους ηλικιωμένους. Σήμερα η επιχείρηση κοινωνικού χαρακτήρα που δημιούργησε αυτή η ομάδα έχει στο δυναμικό της περίπου 700 νεαρούς υπαλλήλους και συμβόλαια με τις σουηδικές κοινωνικές υπηρεσίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου