Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Παιδικά ατυχήματα: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε


Επειδή οι μικροί σας άγγελοι μπορεί να πέσουν, εξοπλιστείτε με ψυχραιμία...

Όσοι είναι γονείς γνωρίζουν πως τα παιδιά πέφτουν πολύ εύκολα από την βρεφική ηλικία μέχρι και όταν γίνονται 2-5 ετών. Τι μπορούμε να κάνουμε, όμως, για να μειώσουμε τους κινδύνους ενός χτυπήματος ;
Ξεκινάμε ηλικιακά. Το βρέφος από την ηλικία που γυρνά από μπρούμυτα-ανάσκελα και το αντίθετο έχει την δυνατότητα να πέσει. Για αυτό, δεν πρέπει να το αφήνετε μόνο του σε αλλαξιέρα που είναι ψηλή ή σε relax που έχετε βάλει σε ψηλή θέση. Πρέπει πάντοτε να είναι δεμένα.
Τα πιο μεγάλα παιδιά, έχουν ασταθή βάδισμα και εύκολα σκοντάφτουν ή πέφτουν, είτε βαδίζοντας στο ίδιο επίπεδο ή σε σκάλα. Συχνά χτυπάνε σε γωνίες επίπλων ή στο καλοριφέρ, στο τζάκι κλπ. Προσπαθήστε, λοιπόν, να καλύψετε τις επικίνδυνες γωνίες. Στις βεράντες ή σε άλλους χώρους, τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να σκαρφαλώσουν. Γι' αυτό βάλτε προστατευτικά κιγκλιδώματα ή πλέγματα.
Τώρα αν το παιδί σας χτύπησε και ειδικά στο κεφάλι που είναι και το πιο επικίνδυνο σημείο χρειάζεται αρχικά ψυχραιμία. Σε περίπτωση, λοιπόν, τραυματισμού πρέπει να διακρίνετε αν είναι εξωτερικός ή εσωτερικός. Στον εξωτερικό τραυματισμό, βλέπετε πολύ συχνά να τρέχει αίμα (αρκετό) και να πρήζεται το σημείο, να γίνεται δηλαδή ένα καρούμπαλο. Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να προσέξετε το παιδί τις πρώτες 24 ώρες μήπως κάνει εμετούς ή αλλάξει συμπεριφορά π.χ. υπνηλία, χαλάσει το χρώμα του, έντονη ωχρότητα, αρρυθμία στην αναπνοή. Αν κοιμηθεί ξυπνήστε το κάθε 2-3 ώρες, για να δείτε αν είναι καλές οι αντιδράσεις του. Αν ο τραυματισμός είναι βαρύτερος και προκληθεί κάταγμα κρανίου ή κάποιο εσωτερικό αιμάτωμα, τότε θα έχετε πιθανότατα και άλλες εκδηλώσεις όπως αιμορραγία από το αυτί, αιμάτωμα στους επιπεφυκότες, ασύμμετρες κόρες των ματιών, σπασμούς, απώλεια συνείδησης, απώλεια ούρων ή κοπράνων. Τότε η μεταφορά στο νοσοκομείο είναι απαραίτητη. Ευτυχώς, όμως, οι τραυματισμοί συνήθως υπάγονται στην πρώτη κατηγορία των εξωτερικών τραυμάτων και όλα πάνε καλά, γιατί είναι η κατασκευή του κρανίου έτσι και γιατί θέλει ο «Θεός» να μη γίνονται τα χειρότερα στα παιδιά.
Τέλος, μην πανικοβάλλεστε. Το μόνο που χρειάζεται είναι αρκετή προσοχή στους χώρους γύρω σας και γύρω από τα παιδιά σας και όλα πάνε καλά.


queen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου