Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

ΕΦΕΤ: "Έξω" οι αλατιέρες από τα τραπέζια


Ο ΕΦΕΤ προσπαθεί να περιορίσει την κατανάλωση αλατιού από το ελληνικό τραπέζι. Αναλυτικότερα, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ),
αναμένεται να ζητήσει από τους Έλληνες εστιάτορες, αλλά και από άλλους επαγγελματίες, να προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες προκειμένου να μειωθεί η κατανάλωση του αλατιού στην χώρα μας.


Σύμφωνα με την έρευνα του προέδρου του ΕΦΕΤ, Γιάννη Μίχα, η κατανάλωση του αλατιού πρέπει να περιοριστεί, προκειμένου να μειωθούν και οι επιπτώσεις του στην ανθρώπινη υγεία. Στην κατεύθυνση αυτή -είπε- ο ΕΦΕΤ ανοίγει διάλογο με επαγγελματίες.


•Από τους αρτοποιούς θα ζητηθεί να μειώσουν την ποσότητα του αλατιού στο ψωμί. 
•Από τις επιχειρήσεις τροφίμων να μειώσουν σταδιακά την περιεκτικότητα σε αλάτι των τροφίμων και την αναγραφή του στην ετικέτα. 
•Από τους υπεύθυνους επιχειρήσεων μαζικής εστίασης, θα ζητηθεί να βρεθούν πιο αποτελεσματικές δράσεις, όπως η απομάκρυνση της αλατιέρας από τα τραπέζια.
Σύμφωνα με την έρευνα του ΕΦΕΤ, οι Έλληνες γνωρίζουν τις αρνητικές συνέπειες που έχει στην υγεία μας η υπερβολική κατανάλωση αλατιού, ωστόσο δεν φαίνεται να γνωρίζουν πως πολλά από τα τρόφιμα δεν χρειάζονται επιπλέον προσθήκη, διότι έχουν «κρυμμένο» αλάτι.


Μόνον ο ένας στους τέσσερις διαβάζει πάντα τις ετικέτες των τροφίμων ως προς την περιεκτικότητά τους σε νάτριο, αλλά οι μισοί θεωρούν ότι τα γεύματα στα εστιατόρια και στις ταβέρνες περιέχουν πολύ ή πάρα πολύ αλάτι.


Οι ειδικοί του ΕΦΕΤ σημειώνουν ότι η ημερήσια πρόσληψη αλατιού δεν πρέπει να ξεπερνά ημερησίως τα 5 έως 6 γραμμάρια (ένα κουταλάκι γλυκού ισοδυναμεί με 5 γραμμάρια). Οι καταναλωτές να διαβάζουν τη διατροφική επισήμανση και να μην προσθέτουν αλόγιστα αλάτι κατά το μαγείρεμα.


Zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου