Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Χριστόψωμο



Το χριστόψωμο έχει διάφορες παραλλαγές!
Εδώ με τη βοήθεια σκληρού αλευριού των  Μύλων Αγίου Γεωργίου θα έχεις ένα πεντανόστιμο ψωμί. 7 γενιές μυλωνάδων σου εμπιστεύονται παραδοσιακές συνταγές με άρωμα Ελλάδας, πάντα με τη μοναδική ποιότητα των προϊόντων των Μύλων Αγίου Γεωργίου. Ανακάλυψέ τις στο www.alevri.com


Τρόπος μαγειρέματος


8 φλιτζάνια αλεύρι Νο 1 
60 γρ. νωπή μαγιά (ή 20 γρ. ξηρή)
2/3 του φλιτζανιού ελαιόλαδο
2/3 του φλιτζανιού ζάχαρη
1/2 του φλιτζανιού μέλι
2 κ.γ. αλάτι
2/3 του φλιτζανιού χυμό πορτοκάλι 
1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού 
1/2 κ.γ. κανέλλα
Λίγο γαρύφαλλο
1/2 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
130 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
200 γρ. σταφίδες ξανθές
2 φλιτζάνια νερό
Σουσάμι για το πασπάλισμα
1 ποτήρι γάλα


Τρόπος μαγειρέματος


Βάλε το αλεύρι σε μια μεγάλη λεκάνη και πρόσθεσε το ελαιόλαδο


Δούλεψε με τα χέρια σου και πρόσθεσε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι, το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα και όλα σου τα μπαχαρικά


Ζύμωσε καλά, προσθέτοντας σιγά, σιγά το νερό (χλιαρό) να πάρουμε μια ελαστική και λεία ζύμη


Σκέπασε τη λεκάνη με τη ζύμη και άφησε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει


Πρόσθεσε τους ξηρούς καρπούς και συνέχισε το ζύμωμα να ενσωματωθούν όλα τα υλικά


Πλάσε ένα φαρδύ κορδόνι από τη ζύμη και φτιάξε μια μεγάλη κουλούρα με τρύπα στη μέση.


Βάλε την κουλούρα σε ένα ευρύχωρο ταψί, αφού το λαδώσεις πρώτα


Σκέπασε με μια πετσέτα και άφησε άλλη μια φορά το ψωμί να διπλασιάσει τον όγκο του


Προθέρμανε το φούρνο στους 180oC


Πριν βάλεις το ψωμί στο φούρνο άλειψε την επιφάνεια με το γάλα και πασπάλισε με σουσάμι. Μπορείς να δημιουργήσεις όμορφα σχέδια με το σουσάμι


Τρύπησε την κουλούρα ανα διαστήματα και ψήσε στο φούρνο για 20 λεπτά. Χαμήλωσε το φούρνο στους 160oC και συνέχισε το ψήσιμο για άλλη μια ώρα


 TLife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου