Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Κάθε ηλικία και το δώρο της...


Μια... ανάσα πριν από τις γιορτές και το πιθανότερο είναι πως ήδη σκέφτεστε τι δώρο να πάρετε στο παιδί σας – ει μη τι άλλο, τίποτα δεν χαρίζει μεγαλύτερη ευτυχία από την έκφραση ικανοποίησης στο προσωπάκι του, όταν ανοίξει το πακέτο και δει αυτό που λαχταρούσε!

Τα περισσότερα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας θέλουν κάθε παιχνίδι που βλέπουν να κρατούν οι φίλοι τους ή εκείνα που προοωθούνται περισσότερο στην τηλεόραση. Αυτό δεν είναι κακό – αρκεί τα παιχνίδια που θέλουν να ταιριάζουν στην ηλικία και στα ενδιαφέροντά τους, ούτως ώστε να μην μετατραπεί το σπίτι σε... αποθήκη αχρησιμοποίητων αντικειμένων.
Η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία και ειδικοί από το Νοσοκομείο Παίδων της Great Ormond Street, στο Λονδίνο, έχουν μερικές συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν να διαλέξετε το τέλειο δώρο για το παιδί σας.
1. Αφιερώστε χρόνο για να σκεφτείτε τι θα άρεσε στο παιδί. Στην επιλογή σας ρόλο θα παίξουν η προσωπικότητα, τα χόμπι και τα ενδιαφέροντά του. Αν το δώρο σας δεν προορίζεται για το δικό σας παιδί αλλά για άλλο, για το οποίο δεν γνωρίζετε πολλά, συμβουλευθείτε τους γονείς ή κάποιον άλλο κοντινό του άνθρωπο.
2. Μην αφήσετε το κόστος να γίνει εμπόδιο. Δεν χρειάζεται να είναι ακριβό και τεράστιο ένα δώρο για να αρέσει στο παιδί. Αποφασίστε τι θα του άρεσε και μετά αναζητήστε τις λύσεις που ταιριάζουν στις οικονομικές δυνατότητές σας.
3. Να είστε δημιουργικοί. Μην μπείτε σε ένα μαγαζί και αγοράσετε το πρώτο «κουλ» δώρο παιχνίδι ή «γλυκούλι» πουλόβερ που θα βρείτε μπροστά σας. Αφιερώστε χρόνο στην επιλογή και κάνετε την με γνώμονα το παιδί.
4. Σκεφθείτε την πιθανότητα του προσωπικού δώρου. Τα προσωπικά δώρα μπορεί να κρατήσουν για μια ζωή. Ένα μικρό κόσμημα για το λαιμό λ.χ. είναι κάτι που τα κοριτσάκια μπορεί να φορούν για μια ζωή. Το ίδιο κι μια χνουδωτή κουβέρτα.
5. Να επιλέγετε με βάση την ηλικία. Για να είναι ασφαλή τα παιχνίδια πρέπει να είναι κατάλληλα για την ηλικία του παιδιού.
Δώρα ανά ηλικία
Ο παράγοντας «ηλικία» είναι πολύ σημαντικός για τα μικρά παιδιά, διότι αναλόγως με το στάδιο της ανάπτυξής τους πρέπει να ενθαρρύνουμε ορισμένες πλευρές της.
6-12 μηνών: Τα παιδιά εξερευνούν το περιβάλλον τους, ανακαλύπτουν την λειτουργία απλών αντικειμένων σπρώχνοντάς τα, κτυπώντας ή κουνώντάς τα, και τελικά βάζουν τα πάντα στο στόμα τους. Τα απλά, ασφαλή, γερά παιχνίδια είναι καλλίτερα.
Πιθανές επιλογές: παιχνίδια που κάνουν ήχους όταν πιέζονται ή κουνιούνται, πλαστικά παιχνίδια που κουδουνίζουν, βιβλία με μεγάλες εικόνες οικείων αντικειμένων, παιχνίδια που επιπλέουν στο μπάνιο, μαλακά ζωάκια, κούκλες ή μπάλες που πλένονται. Όταν το παιδί αρχίσει να περπατάει, θα τρελαίνεται να σπρώχνει και να γεμίζει καρότσια ή φορτηγά.
15-21 μηνών: Αναπτύσσεται το φανταστικό παιχνίδι (λ.χ. το παιδί τρώει από άδειο πιάτο) και το παιχνίδι με παρέα. Προτιμήστε τα παιχνίδια που ευνοούν αυτές τις δραστηριότητες.
Πιθανές επιλογές: κούκλες, τουβλάκια για κτήσιμο, «κουζινικά», μουσικές πλατφόρμες, κουβαδάκια, παιδικά αυτοκίνητα.
2-3 ετών: Τα παιδιά αρχίζουν να χρησιμοποιούν ένα αντικείμενο ως κάτι άλλο (μία σκούπα λ.χ. για αεροπλάνο), εκφράζοντας έτσι την φαντασία τους. Τους αρέσει επίσης να παίζουν έξω και με παρέα.
Πιθανές επιλογές: Σπίτια για κούκλες, σετ φάρμας με ζώα, σετ για απλές κατασκευές, σύνεργα ζωγραφικής, σπιτάκια για παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους, κούνια, τραμπάλα, αυτοκίνητα, φορτηγά.
4-5 ετών: Αρχίζει η προσποίηση και η μίμηση (με πρώτους τους γονείς και τα μεγαλύτερα αδελφάκια τους), ενώ εντείνεται η φαντασία.
Πιθανές επιλογές: ένα κουτί γεμάτο με παλιά σας ρούχα, παπούτσια, μάσκες κ.τ.λ., κούκλες δημοφιλών ηρώων μαζί με εξοπλισμό, προηγμένα σύνεργα ζωγραφικής, αληθινό μουσικό όργανο, κασσετόφωνο, παζλ.
6 ετών: Αρχίζει ο προγραμματισμός και η δημιουργία περισσότερων φανταστικών ρόλων. Εξακολουθεί να είναι δημοφιλές το «μεγαλίστικο» ντύσιμο.
Πιθανές επιλογές: Ένα μικρό θέατρο με κούκλες, επιτραπέζια παιχνίδια με απλούς κανόνες, απλές κατασκευές και σύνεργα καλών Τεχνών, όπως η ζωγραφική σε γυαλί, η αγγειοπλαστική κ.τ.λ.
7-8 ετών: Από αυτή την ηλικία αρχίζει το παιδί να ζητά ό,τι έχουν οι φίλοι του. Τα περισσότερα παιδιά ενδιαφέρονται για ηλεκτρονικά παιχνίδια, τα οποία είναι καλά αλλά με μέτρο. Απαραίτητα είναι και τα παιχνίδια που ενθαρρύνουν την κίνηση και την δημιουργικότητα.
Πιθανές επιλογές: ηλεκτρονικά παιχνίδια ή υπολογιστές, ποδήλατο, επιστημονικά σετ.
9-10 ετών: Η εποχή των ομαδικών παιχνιδιών με πολύπλοκους κανόνες, αλλά και της δημιουργικής φαντασίας.

Πιθανές επιλογές: δύσκολα επιτραπέζια και παιχνίδια υπολογιστή ή ηλεκτρονικά παιχνίδια, βιβλία και βιντεοκασέττες, σετ κηπουρικής, χειροτεχνίες.

10-12 ετών: Η προεφηβική ηλικία είναι η εποχή για να καλλιεργηθούν τα χόμπι, η επιστημονική ενασχόληση και η δημιουργική φαντασία.

Πιθανές επιλογές: απαιτητικά παιχνίδια για υπολογιστές και ηλεκτρονικά παιχνίδια, μικροσκόπια, τηλεσκόπια, πολύ δύσκολαμ επιτραπέζια παιχνίδια, συλλογές, αθλητικός εξοπλισμός, σχέδιο και ραπτική.



Πηγή : ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου