Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Τα εντομοκτόνα προκαλούν πνευμονίες και βρογχίτιδες στα έμβρυα


Μια νέα ισπανική μελέτη σχετίζει τα κατάλοιπα ενός πολύ συχνά χρησιμοποιούμενου εντομοκτόνου με πνευμονικές λοιμώξεις και συριγμό στα παιδιά που έχουν εκτεθεί στις χημικές αυτές ουσίες προγεννητικά,
σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο European Respiratory Journal.


Το DDE είναι ένα επιβλαβές κατάλοιπο που προκύπτει από την διάσπαση του εντομοκτόνου DDT, και ανιχνεύεται σε πολλά σημεία του πλανήτη. Απορροφάται από τον ανθρώπινο οργανισμό όταν καταναλώνουμε μολυσμένα τρόφιμα ή εισπνέουμε επιμολυσμένη σκόνη.


Οι ερευνητές του Ερευνητικού Κέντρου Περιβαλλοντικής Επιδημιολογίας στην Ισπανία με επικεφαλής την Δρ Μαρτιν Βριτζέιντ, διαπίστωσαν ότι τα βρέφη που είχαν εκτεθεί σε υψηλά επίπεδα DDE προγεννητικά είχαν υψηλότερα ποσοστά πνευμονίας και βροχγίτιδας τα πρώτα χρόνια της ζωής τους.


Η ερευνήτρια και οι συνεργάτες της μελέτησαν δείγματα αίματος από μεγάλη ομάδα εγκύων Ισπανίδων, υπολογίζοντας τα επίπεδα έκθεσης των γυναικών σε τρία διαφορετικά ρυπογόνα συστατικά. Το 35% εκ των 1.342 των παιδιών είχε εκδηλώσει πνευμονική λοίμωξη εντός του πρώτου έτους ζωής και ο κίνδυνος αυξανόταν όσο αυξάνοντας και τα επίπεδα του DDE στο μητρικό αίμα. Η Δρ Βριτζέιντ υπολογίζει ότι τα μη ανιχνεύσιμα ή πολύ χαμηλά επίπεδα του DDE συντελούν σε 30% νέες λοιμώξεις στα παιδιά.


Η έρευνα είναι η μεγαλύτερη του είδους και έρχεται να αποσαφηνίσει τα μέχρι τώρα συγκεχυμένα αποτελέσματα άλλων μελετών, που είχαν αποτύχει να τεκμηριώσουν επαρκώς τη σχέση DDE και πνευμονικών λοιμώξεων στα παιδιά έως 12 ετών.


Αξίζει να σημειωθεί ότι το φυτοφάρμακο DDT κάποτε ήταν πολύ διαδεδομένο για την εξόντωση των κουνουπιών και την πρόληψη της ελονοσίας, αλλά τελικά απαγορεύθηκε η χρήση του στις ΗΠΑ το 1973. Ωστόσο, τόσο το ίδιο το εντομοκτόνο όσο και τα κατάλοιπα του συνεχίζουν να ανιχνεύονται στο περιβάλλον για εκατοντάδες χρόνια μετά. Η έκθεση σε μεγάλες ποσότητες DDT προκαλεί τρόμο, κρίσης, εφίδρωση, κεφαλαλγίες και εμετό. Τα συμπτώματα εξαφανίζονται όταν σταματά η έκθεση στο εντομοκτόνο.


«Το DDT εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σε πολλά σημεία του κόσμου, καθώς θεωρείται ο κατάλληλος τρόπος εξόντωσης των κουνουπιών που γίνονται αιτία μετάδοσης της ελονοσίας. Το 2006 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενέκρινε μια τροποποιημένη εκδοχή χρήσης του DDT, που περιλαμβάνει τον ψεκασμό του στο εσωτερικό κτιρίων για την εξόντωση των κουνουπιών που μπορεί να φωλιάζουν στους τοίχους και άλλες επιφάνειές του. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι δεν είναι εύκολο να αποφύγουμε την έκθεση στο εντομοκτόνο και το DDE, το οποίο ‘αποθηκεύεται’ στο λίπος και έτσι ανιχνεύεται σε υψηλές συγκεντρώσεις σε πολλά τρόφιμα. Μπορούμε ωστόσο να μειώσουμε την έκθεσή μας μειώνοντας την κατανάλωση λιπαρών τροφών και αυξάνοντας την βρώση λαχανικών και φρούτων. Φυσικά, αυτό σε σημαίνει ότι θα πρέπει να σταματήσουμε να τρώμε κρέας, γιαούρτι ή κάποια είδη ψαριών, αλλά πάντα στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.»


 in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου