Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Ανθρωποι υπεράνω υποψίας οι παιδόφιλοι


Τα κρούσματα παιδοφιλίας που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα στην Κρήτη δεν αποτελούν παρά την «κορυφή του παγόβουνου».
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το πρόβλημα της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών είναι πολύ μεγαλύτερο, ενώ οι δράστες είναι συνήθως άτομα «υπεράνω υποψίας».


Η πιο πρόσφατη σχετική έρευνα στη χώρα μας πραγματοποιήθηκε στα νησιά του Αιγαίου από το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, σε μαθητές ηλικίας 12 και 13 ετών. Οπως αναφέρει ο επιστημονικός υπεύθυνος της ομάδας που την υλοποίησε, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας, ψυχίατρος Γιώργος Νικολαΐδης, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι θύματα σεξουαλικής βίας μέσα στο σπίτι τους είχαν πέσει το 3,6% των αγοριών και το 5,5% των κοριτσιών. Σε επίπεδο σχολείου και γειτονιάς, τα αντίστοιχα ποσοστά ανέβαιναν σε 11,2% και 13,1%. Στο σημείο αυτό ο κ. Νικολαΐδης επισημαίνει ότι τα εν λόγω ποσοστά αφορούν γενικότερα σε ανεπιθύμητες σεξουαλικές εμπειρίες, όπως έκθεση σε πορνογραφικό υλικό ή σεξουαλικό bulling μεταξύ ανηλίκων, και όχι απαραίτητα βιασμό ή σωματική επαφή. 


Σε ό,τι αφορά το προφίλ των παιδόφιλων, ο ψυχίατρος τονίζει ότι συνήθως βρίσκονται είτε μέσα στην οικογένεια είτε γύρω από αυτή. Παλαιότερη ελληνική έρευνα είχε δείξει ότι το ένα τρίτο των δραστών προέρχονταν από τον πυρήνα της οικογένειας και ένα τρίτο από ανθρώπους γνωστούς στην οικογένεια. 


Αναφορικά με τις επαγγελματικές… προτιμήσεις τους, ο κ. Νικολαΐδης υπογραμμίζει ότι «είναι παγκόσμιο φαινόμενο» οι παιδόφιλοι να διαλέγουν επαγγέλματα που τους φέρνουν σε επαφή με παιδιά. Δεδομένο είναι επίσης ότι άτομα με τέτοιο διεστραμμένο σεξουαλικό προσανατολισμό βρίσκονται σε όλα τα κοινωνικοοικονομικά στρώματα. 


«Δυστυχώς, συνήθως ο θύτης είναι πολύ καλά κοινωνικά ενταγμένος, χαίρει εκτίμησης, έχει δουλειά κ.λπ. Δεν είναι ένας περιθωριακός της κοινωνίας και το πιο συχνό, όταν αποκαλύπτεται μια τέτοια υπόθεση, είναι να γεμίζουμε από ανθρώπους που "πέφτουν από τα σύννεφα"» καταλήγει ο κ. Νικολαΐδης.


Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου