Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες: Ποιο από τα τρία γλυκά είναι πιο υγιεινό;


Η μάχη μεταξύ γευστικής απόλαυσης και τύψεων για τις περιττές θερμίδες ξεκινά, και μαζί με...

αυτήν ξεκινά και μια διαμάχη για το ποιο από τα τρία εορταστικά γλυκά μπορεί να είναι πιο υγιεινό.


Αναλυτικά:


Θερμίδες: Στο διατροφικό ρινγκ των θερμίδων φαίνεται να έχουν προβάδισμα οι δίπλες, εφόσον περιέχουν λιγότερες θερμίδες από ό,τι ένα μελομακάρονο ή ένας κουραμπιές.


Λιπαρά: Το αποτέλεσμα της προηγούμενης μάχης έρχεται να ανατραπεί σε επίπεδο λιπαρών. Οι θερμίδες που περιέχουν οι δίπλες φαίνεται να προέρχονται κυρίως από τα λιπαρά που βρίσκονται στα αυγά και στο λάδι το οποίο απορροφούν κατά το τηγάνισμα. Σε παρόμοια μοίρα βρίσκονται και οι κουραμπιέδες, οι οποίοι περιέχουν λίγο μικρότερο ποσοστό λιπαρών από τις δίπλες, με τη διαφορά πως εδώ αλλάζει και η ποιότητα του λίπους. Βασικό συστατικό των κουραμπιέδων είναι το ζωικό βούτυρο, δηλαδή κορεσμένο λίπος το οποίο έχει συνδεθεί με την αυξημένη συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται τα μελομακάρονα, που έχουν ως βασική πηγή λίπους το ελαιόλαδο, το οποίο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά.


Υδατάνθρακες: Από τη σκοπιά των υδατανθράκων, και τα τρία γλυκά φαίνεται να είναι ισόπαλα. Η βασική πηγή υδατανθράκων στα μελομακάρονα και τις δίπλες είναι το αλεύρι και το μέλι, ενώ στους κουραμπιέδες το αλεύρι και η ζάχαρη.


Εξτρα υλικά: Τα αμύγδαλα αποτελούν ένα βασικό συστατικό των κουραμπιέδων, προσφέροντας μαγνήσιο και μικρή ποσότητα βιταμίνης Ε στο γλυκό. Αντίστοιχα, μελομακάρονα και δίπλες περιέχουν καρύδια, που εκτός από τα ωφέλιμα ω-3 λιπαρά περιέχουν και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αλλά και πολλά ιχνοστοιχεία.


Συμπέρασμα: Ανάμεσα στους τρεις γλυκούς αντιπάλους, την πρώτη θέση ως προς τη θρεπτική αξία λαμβάνει το μελομακάρονο, με τις δίπλες και τους κουραμπιέδες να παίρνουν τη δεύτερη και την τρίτη θέση αντίστοιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου