Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Που πρέπει να κοιμάται το νεογέννητο;


Εσύ πιστεύεις ότι πρέπει να κοιμάσαι με το νεογέννητο μωράκι σου το βράδυ ή να κοιμάται στο δωμάτιό του; Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης σου εξηγεί τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να κοιμάται το μικρό σου στο δωμάτιό του ή στο δικό σου.
Επίσης σε συμβουλεύει τι χρώματα πρέπει να έχει το δωμάτιο όπου θα κοιμάται το μωράκι!

Όταν ένα νεογέννητο παιδί πηγαίνει στο σπίτι, η μητέρα του έχει να αντιμετωπίσει δύο καταστάσεις. Η πρώτη είναι ο χώρος στον οποίο θα κοιμάται το παιδί και η δεύτερη είναι τα αντικείμενα τα οποία θα χρειαστεί για την διατροφή του, αλλά και την περιποίησή του.

Που θα κοιμάται το παιδί;
 Οι γονείς έχουν δύο επιλογές. Εάν διαθέτουν δωμάτιο ξεχωριστό για το παιδί ή εάν δεν διαθέτουν θα κοιμάται στο δικό τους υπνοδωμάτιο. Και οι δύο αυτές περιπτώσεις έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα.


Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα όταν το παιδί θα κοιμάται σε ένα ξεχωριστό δωμάτιο;
Τα πλεονεκτήματα είναι ότι σε αυτή την περίπτωση ο χώρος είναι μεγάλος, όλα τα πράγματα που θα χρειαστεί το παιδί βρίσκονται σε αυτό τον χώρο και υπάρχει μεγαλύτερη άνεση.

Το μειονέκτημα είναι ότι το παιδί βρίσκεται μακριά από την μητέρα, ειδικότερα κατά την διάρκεια της νύχτας με αποτέλεσμα να μην μπορεί να παρακολουθήσει η μητέρα σωστά το παιδί στην περίπτωση που είναι άρρωστο ή συμβεί κάτι. Οι ασύρματες συσκευές που υπάρχουν δεν αποτελούν 100% εγγύηση ότι αν συμβεί κάτι στο παιδί θα μπορέσει η μητέρα να το αντιληφθεί.
Εξάλλου σε περιόδους που το παιδί είναι άρρωστο, δηλαδή έχει μύξες, βήχει, κάνει πυρετό, έχει εμετούς δεν είναι εύκολο για την μητέρα να το παρακολουθεί από μακριά και θα κουράζεται κάθε τόσο να ξυπνάει και να πηγαίνει στο δωμάτιο του παιδιού.



Στην περίπτωση που το παιδί το έχουν στο δωμάτιό τους, έχει τα εξής πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα:
Το πλεονέκτημα είναι ότι το παιδί βρίσκεται δίπλα στην μητέρα και έχει την δυνατότητα να το παρακολουθεί επαρκώς. Ακόμα και τις περιόδους που το παιδί είναι άρρωστο η μητέρα έστω και μία ώρα να κοιμηθεί αισθάνεται ασφάλεια ότι βρίσκεται δίπλα στο παιδί και κατά κάποιο τρόπο χορταίνει τον ύπνο.

Το μειονέκτημα είναι ότι βρίσκεται σε ένα χώρο πιο μικρό όπου θα πρέπει να αερίζεται με καλύτερο τρόπο δεδομένου ότι σε αυτό κοιμούνται δύο ενήλικες.

Ποια είναι η τρίτη περίπτωση;
Υπάρχει βέβαια και μία τρίτη περίπτωση όπου το παιδί θα βρίσκεται κατά την διάρκεια της ημέρας στο δωμάτιό του και κατά την διάρκεια της νύχτας να κοιμάται στο δωμάτιο των γονιών για να έχει πιο σωστή παρακολούθηση.

Τι χρώματα θα πρέπει να περιλαμβάνει η διακόσμηση του δωματίου;
Και στις δύο περιπτώσεις θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας ότι μέσα στο χώρο που βρίσκεται το παιδί θα πρέπει να υπάρχει διάκοσμος έγχρωμος με έντονα χρώματα στα 4 βασικά : πράσινο, κόκκινο, κίτρινο, μπλε.
Δεν πρέπει να βάφουμε ή να στολίζουμε τον χώρο του παιδιού με χρώματα παλ τα οποία αρέσουν στους ενήλικες, αλλά τα μάτια των παιδιών δεν μπορούν να τα διακρίνουν σωστά.


http://www.tlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου