Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Βοηθήστε το παιδί σας να περπατήσει


Συντάκτης: Dr. Κέκκος Μάρκου (παιδίατρος )
Δώστε στο μικρούλι σας την ευκαιρία να προπονηθεί.
Αν μπορείτε, αλλάξτε τη διαρρύθμιση του σπιτιού και τοποθετήστε τα έπιπλα έτσι, ώστε να μπορεί να στηρίζεται πάνω τους. Το καλύτερο στήριγμα, όμως, είστε εσείς. Απλώστε τα χέρια και καλέστε το να κάνει δύο, τρία βήματα για να σας φτάσει. Μόλις τα καταφέρει, πρέπει να το ανταμείψετε με μια τρυφερή αγκαλιά και πολλά “μπράβο”.


Θυμηθείτε ότι μαθαίνει και άλλα πράγματα συγχρόνως. Έχει τόσο πολλά να κάνει σε τόσο λίγο χρόνο, ώστε οι προτεραιότητές του αλλάζουν ανάλογα με το χαρακτήρα του. Μερικά παιδάκια λένε ήδη αρκετές λεξούλες πριν κάνουν το πρώτο βήμα· άλλα περπατάνε πριν καταφέρουν να αρθρώσουν την πρώτη κατανοητή λέξη. Από τη στιγμή που το μωράκι σας θα σηκωθεί όρθιο, αργά ή γρήγορα θα αρχίσει να περπατά. Μη βιάζεστε, μην ανησυχείτε και μην το πιέζετε: θα το κάνει όταν αισθανθεί έτοιμο. Ο δικός σας ρόλος είναι να του προσφέρετε τις ευκαιρίες και να το προστατεύσετε από τις επικίνδυνες πτώσεις. Αν το παιδί σας δεν έχει περπατήσει μέχρι τους 18 μήνες, πρέπει να το συζητήσετε με τον παιδίατρο.


Τα πρώτα παπουτσάκια


Τα καλύτερα παπουτσάκια για το μικρούλι σας είναι… τα γυμνά του ποδαράκια. Τα παπούτσια εμποδίζουν την κίνηση, περιορίζουν τα πόδια και δυσκολεύουν το έργο της βάδισης. Επειδή όμως το μωρό δεν μπορεί να είναι ξυπόλυτο όλες τις ώρες και τα ποδαράκια του πρέπει να προστατεύονται από το κρύο, πρέπει να τα διαλέξετε με μεγάλη προσοχή τα πρώτα παπούτσια του. Για να γίνει αυτό, είναι απαραίτητη η συνδρομή του άμεσα ενδιαφερομένου.


Φροντίστε, λοιπόν, να είναι το παιδάκι σας ξεκούραστο και ταϊσμένο, πάρτε μαζί σας το αγαπημένο του παιχνιδάκι και επισκεφθείτε το μαγαζί της επιλογής σας, κατά προτίμηση σε ώρα που δεν θα έχει πολύ κόσμο. Μη δοκιμάσετε τα παπούτσια όταν κάθεται το παιδί. Πρέπει να το σηκώσετε και να πατήσει κάτω, για να διαπιστώσετε αν είναι το νούμερό του. Πρέπει να ταιριάζουν ακριβώς στο ποδαράκι του: ούτε μεγάλα ούτε μικρά. Πρέπει επίσης να μπαινοβγαίνουν εύκολα, να είναι ελαφρά για να μη δυσκολεύουν τη βάδιση και ευλύγιστα ώστε να μην εμποδίζουν τις κινήσεις του.


Είναι αυτονόητο ότι δεν πρέπει να αγοράσετε παπούτσια με τακουνάκια, γιατί όσο χαριτωμένα και αν είναι, δεν προσφέρουν ευστάθεια στο περπάτημα. Επίσης, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μη γλιστράνε οι σόλες. Το μωρό σας -και τα ποδαράκια του- μεγαλώνουν πολύ γρήγορα και έτσι θα χρειαστεί να αντικαθίστανται τα παπουτσάκια του κάθε τρεις με τέσσερις μήνες περίπου -στην αρχή μπορεί και συντομότερα. Ποτέ δεν πρέπει να φορέσετε στο παιδί σας παπούτσια που ανήκαν σε άλλο παιδί, γιατί έχουν πάρει τη φόρμα του άλλου ποδιού. Τα παπούτσια είναι ένα από τα λίγα πράγματα που δεν δανείζονται ούτε ανάμεσα σε αδελφάκια. Επομένως, δεν υπάρχει λόγος να τα φυλάτε, προσμένοντας τη δεύτερη επίσκεψη του πελαργού.
http://www.healthierworld.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου