Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Παιδιά με αναπτυξιακή καθυστέρηση



Πρώιμη παρέμβαση είναι η εξειδικευμένη βοήθεια σε παιδιά που παρουσιάζουν αναπτυξιακή καθυστέρηση σε έναν ή περισσότερους τομείς (γνωστικό, γλωσσικό, κινητικό, κοινωνικοποίηση και αυτοεξυπηρέτηση).


Η ενεργός συμμετοχή των γονέων, όπως και του ίδιου του παιδιού, είναι απαραίτητη καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος της παρέμβασης, που διαρκεί από 3 μήνες το ελάχιστο έως 2 χρόνια το μέγιστο.

Τι προκαλεί την αναπτυξιακή καθυστέρηση;


Διάφοροι βλαπτικοί παράγοντες ευθύνονται για μια αναπτυξιακή καθυστέρηση σε έναν ή περισσότερους τομείς. Η ανεύρεση και η εκτίμηση των παραγόντων που προκάλεσαν τη βλάβη είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ένταξη ενός παιδιού στο πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης. Είναι απαραίτητο, πριν από οποιαδήποτε παρέμβαση, να είναι γνωστά τα αίτια που προκαλούν κάποια αναπτυξιακή καθυστέρηση.

Αναπτυξιακή καθυστέρηση σημαίνει «καθυστερημένο» παιδί;


Όχι βέβαια. Τα μεν «καθυστερημένα» παιδιά παρουσιάζουν πάντα αναπτυξιακή καθυστέρηση. Τα παιδιά με αναπτυξιακή καθυστέρηση, όμως, δεν είναι πάντα «καθυστερημένα».

Μπορεί η αναπτυξιακή καθυστέρηση να αντιμετωπιστεί;


Στόχος της πρώιμης παρέμβασης είναι να φτάσει το παιδί το μέσο όρο των παιδιών της ηλικίας του ή να αναπτύξει τις ικανότητές του στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Υπάρχουν πολλά παιδιά που επιτυγχάνουν αυτό τον στόχο, ενώ σίγουρα όλα παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση.

Σε ποια ηλικία πρέπει να αρχίζει η πρώιμη παρέμβαση;


Όσο νωρίτερα, τόσο το καλύτερο. Είναι σίγουρο ότι όσο μικρότερο είναι το παιδί, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η βελτίωση που θα εμφανίσει. Τυπικά, πάντως, η πρώιμη παρέμβαση απευθύνεται σε παιδιά έως 5 χρόνων (χρονολογική ή αναπτυξιακή ηλικία).

Πότε οι γονείς πρέπει να ζητήσουν βοήθεια;
- εάν πιστεύουν ότι το παιδί τους είναι «πίσω»

- εάν βλέπουν σημεία στην ανάπτυξη του παιδιού τους που τους ανησυχούν

- εάν ο παιδίατρος τους συμβουλεύσει να ζητήσουν ειδική βοήθεια

- εάν υπάρχει κάποιο διαγνωσμένο πρόβλημα ή αναπηρία

- εάν το παιδί ανήκει σε ομάδα «υψηλού κινδύνου» π.χ. προωρότητα, πολύ χαμηλό βάρος γέννησης, κληρονομικότητα.

- εάν υπάρχει κάποιος κληρονομικός παράγοντας ή οικογενειακό ιστορικό.

Πηγή: iatronet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου