Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Οι πρώτες του λεξούλες!


Πόσες φορές δεν έχετε ακούσει αυτό το επαναλαμβανόμενο, Πες αγκου να ακούσει και η γιαγιά... Αγκού" από την υπερήφανη μητέρα για τις κραυγές του μωρού της;


Η αλήθεια είναι ότι το μωρό προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί σας από πολύ νωρίς και με διάφορους τρόπους: με το χαμόγελο που σας σκάει κάθε φορά που σας βλέπει, με τα χεράκια ή τα ποδαράκια που χτυπάει με ενθουσιασμό όταν είναι χαρούμενο, με τα τσιριχτά γελάκια όταν το γαργαλάτε ή παίζετε μαζί του.

Μερικές φορές σας φαίνεται σαν να προσπαθεί να σας πει κάτι και κουνάει καταλλήλως τα χειλάκια του. Σαν μικρό ψαράκι!

Όσο περνάει ο καιρός, θα παρατηρείτε πως όλο και πιο συχνά επαναλαμβάνει κάποιες συλλαβές ή ακόμα και συνδυασμούς συλλαβών, οι οποίες κάποιες φορές λίγο απέχουν από τις πραγματικές λέξεις και κάποιες άλλες μοιάζουν με γλώσσα από άλλο πλανήτη.


Κι όμως! Όλα αυτά αποτελούν ενδεικτικά σημάδια ότι το μωρό σας θ΄ αρχίσει σύντομα να μιλάει.

Τα περισσότερα μωρά μεταξύ 12 και 16 μηνών αρχίζουν να παράγουν συχνά ήχους
όπως «τ», «ντ», «ν», «χ», «π», «μπ», «μ», ενώ αργότερα αρχίζουν να συνδυάζουν συλλαβές
όπως ντα-ντα-ντα ή μπα-μπα-μπα.


Χάρηκε ο "μπαμπάς" ότι πρόφερε το μωρό την λέξη "μπαμπάς" πρώτα.

Το πέρασμα ωστόσο από αυτό το στάδιο που ονομάζεται βάβισμα στην άρθρωση πραγματικών λέξεων είναι μια σταδιακή διαδικασία. Μάλιστα η κατάλληλη ενθάρρυνση από το περιβάλλον μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του λόγου. Περίπου στην ηλικία του ενός έτους, τα μωρά αρχίζουν να σχηματίζουν τις πρώτες τους λέξεις.

Καθώς αναπτύσσονται, το λεξιλόγιο, η ομιλία και η ικανότητα κατανόησής τους βελτιώνονται με γρήγορο ρυθμό.


Όσο πιο πολλές επαναλήψεις ακούν τα μωρά και όσο πιο μεγάλη ανταπόκριση έχουν, τόσο πιο γρήγορα μαθαίνουν.

Τα παιχνίδια που ενθαρρύνουν τα παιδιά να επαναλαμβάνουν απλές λέξεις, σε συνδυασμό με πολλή ενθάρρυνση από τους γονείς τους, βοηθούν στην ταχεία ανάπτυξη της ικανότητάς τους για ομιλία.

Το τελικό όφελος για το παιδί είναι ότι έχει γίνει το πρώτο βήμα. Η εκφορά των πρώτων λέξεων είναι ένα σημαντικό στάδιο της ανάπτυξης. Αυτές οι λέξεις είναι το πρώτο βήμα για την απόκτηση της ικανότητας επικοινωνίας και, επίσης, αποτελούν σημεία αναφοράς για τη διανοητική ανάπτυξη.

Παρατηρήστε τα σήματα που σας εκπέμπει το μωράκι σας και μελετήστε τα. Θα μπορείτε να επικοινωνήσετε ευκολότερα μαζί του. Όμως το κυριότερο;

Το μωράκι σας θα "βαβίσει" τις πρώτες του λεξούλες... Όλο καμάρι πια θα αναφωνίσετε: "Το παιδί μίλησε!"


Πηγή : zougla.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου