Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2011

Αλλεργίες: Τι να προσέχετε όταν αγοράζετε δώρα


Η αγορά ενός δώρου για άτομα με αλλεργίες ή άσθμα απαιτεί μερικά μέτρα προφύλαξης, αναφέρει το Αμερικανικό Κολέγιο Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας (ACAAI) το οποίο εξέδωσε έναν μίνι κατάλογο με χρήσιμες συμβουλές.
Η πρώτη είναι να αποφύγετε να δωρίσετε γλυκίσματα και φαγητά. «Αλλεργιογόνες ουσίες μπορεί να περιέχει κάθε είδους εορταστική λιχουδιά, από τα κέικ φρούτων που μπορεί να περιέχουν ξηρούς καρπούς έως τα μπισκότα που μπορεί να έχουν παρασκευαστεί με σιτάλευρο», λέει ο αλλεργιολόγος δρ Μάριον Τζόζεφ Ζιτ, πρώην πρόεδρος της ACAAI.
Αντί συνεπώς να διαλέξετε μόνοι σας ένα γλυκό ή μια εορταστική λιχουδιά, χαρίστε ένα γεύμα στο αγαπημένο εστιατόριο του πάσχοντος ή κάτι που σχετίζεται με το φαγητό, όπως κούπες, πιατέλες ή κάτι για την κουζίνα.
Να αποφύγετε επίσης να αγοράσετε στους αλλεργικούς δώρα από τα pet shop, διότι το τρίχωμα, το σάλιο και τα ούρα από γάτες και σκύλους μπορεί να τους προκαλέσουν συμπτώματα αλλεργίας και άσθματος.
Για τα παιδιά, μια εναλλακτική λύση θα ήταν ένα υποαλλεργικό λούτρινο ζωάκι, το οποίο όμως πρέπει να πλένεται. Αυτού του είδους τα παιχνίδια πρέπει να πλένονται μία φορά την εβδομάδα με πολύ ζεστό νερό, για να απαλλάσσονται από τα αλλεργιογόνα ακάρεα της οικιακής σκόνης.
Εάν σκέφτεστε να αγοράσετε ως δώρο ένα κόσμημα, η ACAAI συνιστά να αποφύγετε τα φο μπιζού διότι μπορεί να περιέχουν νικέλιο, ένα συνηθισμένο αλλεργιογόνο μέταλλο. Ασφαλές θα ήταν ένα χρυσό κόσμημα των 18 ή περισσότερων καρατίων, αλλά επειδή το κόστος είναι κατά κανόνα υψηλό, μια εναλλακτική λύση θα ήταν κάτι όπως ένα ρολόι με πλαστικό λουράκι.
Όσον αφορά τα ρούχα, να αποφύγετε τα ανγκορά και τα μάλλινα, συμπεριλαμβανομένου του κασμίρ. Η καλύτερη λύση είναι ό,τι αποτελείται κατά 100% από βαμβάκι ή, για κάτι πιο ακριβό, από μετάξι.
Να αποφύγετε επίσης να προσφέρετε ως δώρο ένα αλεξανδρινό: αν και είναι πολύ όμορφο και εορταστικό, το φυτό μπορεί να προκαλέσει αντίδραση σε όσους έχουν αλλεργία στο λατέξ, διότι ανήκει στην οικογένεια των καουτσουκόδεντρων.
Τέλος, μην αγοράσετε στους αλλεργικούς απλά αρώματα, σαπούνια ή λοσιόν, ούτε κεριά με αρώματα. Αντ’ αυτών, αναζητήστε τα αντίστοιχα allergens free προϊόντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου