Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Γυναίκα: Έγκυος τα Χριστούγεννα


Τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι τα πιο λαμπερά, τα πιο ευτυχισμένα, τα πιο τρυφερά της ζωής σας. Μπορούν να είναι και τα πιο ξεκούραστα, αρκεί να ακολουθήσετε τις συμβουλές μας.

Φέτος τα Χριστούγεννα η κοιλιά σας συναγωνίζεται σε μέγεθος αυτή του Άγιου Βασίλη. Όμως η δική σας μήτρα περιέχει ένα δώρο πιο σπουδαίο από όλα όσα περιλαμβάνει ο σάκος του. Είναι σίγουρα οι πιο ευτυχισμένες και λαμπερές γιορτές της ζωής σας. Δυστυχώς όμως μπορούν να αποβούν και οι πιο κουραστικές αν δεν συνειδητοποιήσετε ότι για φέτος οι ρυθμοί σας θα πρέπει να είναι πιο χαλαροί από άλλες χρονιές. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να κλειστείτε στο σπίτι και να αντισταθείτε στη μαγεία των ημερών. Αντίθετα, εκμεταλλευτείτε όσο μπορείτε τη χαλαρή ατμόσφαιρα των γιορτών, χαρείτε την παρέα των αγαπημένων σας, αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας, αφεθείτε ακόμα και στις λαχταριστές γεύσεις του στολισμένου μπουφέ, χωρίς όμως ποτέ να ξεχνάτε ότι τώρα πια σκέφτεστε για δύο.


Μπροστά στον μπουφέ 
Την περίοδο των Χριστουγέννων τρώνε για δύο ακόμα κι όσοι δεν περιμένουν παιδί –πόσο μάλλον εσείς που έχετε και αυξημένες ανάγκες. Απολαύστε τις γιορτινές γεύσεις –είναι άλλωστε από τις λίγες απολαύσεις που σας έχουν μείνει–, αλλά προσέξτε τους κρυμμένους διατροφικούς και θερμιδικούς κινδύνους που παραμονεύουν στον στολισμένο μπουφέ: 
- Η γαλοπούλα είναι ιδανική τροφή, γιατί είναι ταυτόχρονα θρεπτική και έχει λίγα λιπαρά. Πριν σερβίρετε ένα μεγάλο κομμάτι στο πιάτο σας, βεβαιωθείτε ότι είναι καλά ψημένη για να αποφύγετε το ενδεχόμενο να προσβληθείτε από σαλμονέλα ή τοξοπλάσμωση. Συνοδέψτε τη με άφθονα λαχανικά, πλούσια σε φυτικές ίνες, που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα στην οποία δεν αποκλείεται να σας οδηγήσει η υπερκατανάλωση λιπαρών τροφών αυτές τις μέρες. 
- Αποφύγετε τα μη παστεριωμένα και τα μπλε τυριά, όσα φαγητά και γλυκά περιέχουν ωμό αυγό, τα ωμά κρέατα και ψάρια (π.χ. καρπάτσο, ταρτάρ ή σούσι) και τα πατέ. 
- Αποφύγετε εντελώς το αλκοόλ, αφού πολλοί γιατροί επιμένουν πως και η μικρή ποσότητα μπορεί να βλάψει το έμβρυο. Για να μη νιώθετε ότι είστε έξω από το πνεύμα της παρέας, γεμίστε το ποτήρι σας με μπίρα χωρίς αλκοόλ ή «παιδική» σαμπάνια. 
- Τέλος, μην ξεχνάτε ότι οι καούρες, οι πρωινές ναυτίες και οι στομαχικές ενοχλήσεις δεν γνωρίζουν από γιορτές και θα συνεχίσουν να σας απασχολούν όπως οποιαδήποτε άλλη μέρα του χρόνου. Γι’ αυτό, μην ξεχνάτε να τρώτε μικρά και συχνά γεύματα (αντί για ένα ή δύο μεγάλα), πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, φρούτα και λαχανικά.


Αγοράστε τα δώρα σας χωρίς κόπο 
Το σώμα σας δουλεύει σκληρά αυτούς τους μήνες και θα ήταν άδικο –αλλά και ιδιαίτερα κουραστικό– να προσθέσετε σε όλη αυτή τη δουλειά τις χριστουγεννιάτικες αγορές που πρέπει να γίνουν. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ετοιμάσετε μια λεπτομερή λίστα και να στείλετε το σύντροφο, την κολλητή ή τη μητέρα σας στα μαγαζιά. Αν επιμένετε να επιμεληθείτε προσωπικά τις αγορές των δώρων που θα κάνετε στους αγαπημένους σας, τουλάχιστον φροντίστε να ξεκινήσετε νωρίς ώστε να έχετε άπλετο χρόνο στη διάθεσή σας και να μη χρειαστεί να τρέχετε την τελευταία μέρα με τα χέρια γεμάτα σακούλες και το άγχος αν θα τα προλάβετε όλα πριν κλείσουν τα καταστήματα. Μια καλή ιδέα για να κάνετε τις αγορές σας από την πολυθρόνα σας είναι το internet, αρκεί βέβαια να διαθέτετε τον απαιτούμενο χρόνο, αφού οι περισσότερες εταιρείες χρειάζονται τουλάχιστον τέσσερις-πέντε εργάσιμες μέρες μέχρι να σας στείλουν τα πράγματα που παραγγείλατε.


Τι έχει για εσάς ο σάκος του Αϊ-Βασίλη; 
Εάν ο αγαπημένος σας, ο προϊστάμενος ή η θεία σας σας ρωτήσουν τι δώρο θέλετε για τα Χριστούγεννα, μη ζητήσετε ένα ζιπουνάκι, ένα παιδικό καθισματάκι ή οτιδήποτε άλλο μωρουδιακό. Μην ξεχνάτε ότι στην περίοδο που διανύετε δικαιούστε τη φροντίδα και την προσοχή όλων, που σε μερικές εβδομάδες είναι βέβαιο ότι θα μετατεθούν στο μωρό. Αυτά τα Χριστούγεννα μπορείτε να είστε στο επίκεντρο της προσοχής. Εκμεταλλευτείτε το και απολαύστε το για όσο κρατήσει. Εάν μάλιστα έχετε ήδη κι άλλα παιδιά, ένα πολύτιμο δώρο που θα μπορούσε να σας κάνει κάποιος είναι να ασχοληθεί για λίγο μαζί τους ώστε εσείς να ξεκουραστείτε ή να φτιάξετε τα μαλλιά σας.


Λίγο πριν το «τέλος» της κοινωνικής σας ζωής 
Αν περιμένετε το πρώτο σας παιδί, ίσως δεν γνωρίζετε ακόμα ότι πολύ σύντομα ο χρόνος που θα μπορείτε να διαθέσετε στο σύντροφο, στην οικογένεια και στους φίλους σας θα είναι ελάχιστος. Εκμεταλλευτείτε λοιπόν αυτές τις μέρες για να διασκεδάσετε και να κάνετε παρέα με τους αγαπημένους σας, χωρίς το άγχος του επόμενου ταΐσματος ή της αϋπνίας. Κλείστε ραντεβού με τις κολλητές σας στο αγαπημένο σας εστιατόριο ή καλέστε φίλους στο σπίτι και παίξτε μπιρίμπα μέχρι το πρωί –ή όσο αντέξετε.


Φροντίστε το σώμα σας 
Η πλάτη και τα πόδια είναι από τα σημεία του σώματος που επιβαρύνονται ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Καθώς η περίοδος των Χριστουγέννων μπορεί να γίνει αρκετά κουραστική, θα χρειαστεί να είστε πολύ προσεκτικές για να μην καταλήξετε το βράδυ του ρεβεγιόν με πόνους στη μέση και πρησμένους αστραγάλους. Θυμηθείτε: Όταν στολίζετε το δέντρο ή ετοιμάζετε το σπίτι για τη λαμπερή βραδιά ζητήστε από κάποιον άλλο να κουβαλήσει τα βαριά αντικείμενα. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι σύνδεσμοι χαλαρώνουν, γι’ αυτό είναι πολύ εύκολο να τραυματίσετε την πλάτη σας. Αν χρειαστεί να σηκώσετε κάτι βαρύ, λυγίστε τα γόνατα και όχι τη μέση σας. Και, βέβαια, ζητήστε από κάποιον άλλο να κρεμάσει τις μπάλες στα πιο ψηλά κλαδιά του δέντρου. Σε καμιά περίπτωση μην ανεβείτε σε σκάλα ή σε καρέκλα για να φτάσετε ψηλά. Το αυξημένο μέγεθος της κοιλιάς αλλάζει το κέντρο βάρους σας και είναι πιο δύσκολο να κρατήσετε την ισορροπία σας. Επιπλέον, μετά από έναν μακρύ περίπατο για τα χριστουγεννιάτικα ψώνια ή από πολύωρη ορθοστασία σε κάποιο πάρτι, βουτήξτε τα πόδια σας σε ζεστό νερό και κάντε τους ελαφρύ μασάζ. Οι ειδικές κάλτσες θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε το πρήξιμο στα πόδια, καθώς κινητοποιούν την κυκλοφορία του αίματος και έτσι λιγότερα υγρά λιμνάζουν γύρω από τους αστραγάλους σας. Όταν μπορείτε, ξαπλώνετε με τα πόδια σας να βρίσκονται σε ψηλότερο σημείο σε σχέση με το στήθος σας. Μην ξεχνάτε να φοράτε άνετα και χαμηλά παπούτσια, ακόμα κι αν χρειαστεί να τα συνδυάσετε με βραδινό φόρεμα. Αφήστε τα ψηλοτάκουνα για τα επόμενα Χριστούγεννα.


«Χρόνια πολλά… Είμαι έγκυος!» 
Η περίοδος των Χριστουγέννων, όταν όλοι λίγο-πολύ επηρεασμένοι από τη μαγεία των ημερών αποκαλύπτουμε το πιο τρυφερό μας πρόσωπο, είναι η ιδανική για να ενημερώσετε τους αγαπημένους σας για το χαρμόσυνο νέο, εάν είστε ακόμα στις πρώτες εβδομάδες. Ανακοινώστε το «με τρόπο», όπως για παράδειγμα: 
- Φτιάξτε τις δικές σας χριστουγεννιάτικες κάρτες εκτυπώνοντας στην μπροστινή πλευρά το πρώτο υπερηχογράφημά σας. Από πίσω, μαζί με τις ευχές, ενημερώστε τους για το πότε με το καλό θα έρθει στον κόσμο το νέο μέλος της οικογένειας. 
- Αγοράστε ένα δώρο για το μωρό, τυλίξτε το και βάλτε το κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο μαζί με τα υπόλοιπα. Φροντίστε να το ανοίξετε τελευταίο ώστε η βραδιά να «κορυφωθεί» με τον πιο γλυκό τρόπο. 
- Εάν είστε καλεσμένη σε χριστουγεννιάτικο πάρτι, πάρτε μαζί σας ένα μπουκάλι σαμπάνια χωρίς αλκοόλ και κολλήστε πάνω μια ετικέτα όπου θα έχετε γράψει «ρεζερβέ, για την Κατερίνα, τη μέλλουσα μαμά της παρέας». Αφήστε το μαζί με τα άλλα ποτά και περιμένετε μέχρι να το προσέξουν οι υπόλοιποι καλεσμένοι.


5 tips για καλά Χριστούγεννα


Σίγουρα θα έχετε πολλές ευκαιρίες να βγείτε, να συναντήσετε φίλους και να διασκεδάσετε αυτό το διάστημα, αλλά μην ξεχνάτε να ξεκουράζεστε όσο περισσότερο μπορείτε. Το μωρό σας θα σας ευγνωμονεί.
Αν πρόκειται να ταξιδέψετε στο εξωτερικό την περίοδο των γιορτών, θυμηθείτε να πάρετε μαζί σας τις τελευταίες εξετάσεις σας και το βιβλιάριο υγείας, για την περίπτωση που θα χρειαστείτε ιατρική παρακολούθηση όσο θα λείπετε.
Δεχτείτε κάθε βοήθεια που σας προσφέρεται. Από το να μαγειρέψει κάποιος άλλος τη γαλοπούλα, μέχρι να πετάξει τα σκισμένα χαρτιά περιτυλίγματος μετά το άνοιγμα των δώρων, κάθε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη. Κανείς δεν θα σας κατηγορήσει αυτά τα Χριστούγεννα εάν απλώς κάθεστε.
Αποφύγετε τα πάρτι με πολύ κόσμο –για να μην κολλήσετε κάποια ίωση– και τους χώρους με καπνό τσιγάρου.
Αν η ημερομηνία του τοκετού έχει πλησιάσει αρκετά, αποφύγετε να κάνετε μεγαλεπήβολα σχέδια που είναι δύσκολο να ακυρώσετε. Δεν αποκλείεται ο Άγιος Βασίλης να αποφασίσει να σας φέρει το δώρο σας λίγο νωρίτερα και το ρεβεγιόν να σας βρει στο μαιευτήριο
kids.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου