Τρίτη, 8 Νοεμβρίου 2011

Θηλασμός: Εννέα στις δέκα Ελληνίδες εγκαταλείπουν νωρίς


Εννιά στις δέκα μητέρες στην Ελλάδα ξεκινούν να θηλάζουν το μωρό τους, αλλά εγκαταλείπουν την προσπάθεια πρόωρα μέσα στις επόμενες εβδομάδες από τη γέννηση, ερχόμενες συστηματικά αντιμέτωπες με δεκάδες εμπόδια στον θηλασμό, με ελλιπή υποστήριξη και με υπονόμευση.


Όπως επισημαίνει ο παιδίατρος και σύμβουλος θηλασμού Στέλιος Παπαβέντσης, με αφορμή την Εβδομάδα Θηλασμού που ξεκίνησε τη Δευτέρα αλλά και με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του νέου του βιβλίου με τίτλο «Επιστροφή στον μητρικό θηλασμό: Οδηγός επιβίωσης για γονείς και επαγγελματίες υγείας» μέσα από τις σελίδες του βιβλίου επιχειρεί να οπλίσει με γνώση το σχεδόν 80% των Ελληνίδων που εξαναγκάζονται από την κουλτούρα του μπιμπερό να μην ακολουθήσουν την επιθυμία τους να θηλάσουν το παιδί τους.

«Το ισχύον σύστημα στερεί την ελευθερία επιλογής στη μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών που θέλουν να θηλάσουν. Αυτές οι μητέρες χρειάζονται επειγόντως επιχειρήματα και επιστημονικά δεδομένα ώστε να μπορούν να αντικρούουν σχόλια που εχθρεύονται τον θηλασμό, ενάντιες πρακτικές, πιέσεις και αντιλήψεις χωρίς καμία επιστημονική βάση που καθημερινά υποσκάπτουν τις προσπάθειές τους», υποστηρίζει.

Επιδίωξη του κ.Παπαβέντση είναι να μεταδοθούν στο ευρύ κοινό οι εκπληκτικές αλήθειες που με καταιγιστικό ρυθμό αποκαλύπτονται για τον μητρικό θηλασμό κατά τα τελευταία χρόνια μέσα από επιστημονικές έρευνες από όλο τον κόσμο.

«Στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον μπορώ να φανταστώ τη μέρα που όλη η σύγχυση, οι λανθασμένες στάσεις και αντιλήψεις για τον θηλασμό στο ευρύ κοινό θα έχουν εξαφανιστεί, ως αποτέλεσμα δύο τριών διαδοχικών γενεών γυναικών που θήλασαν επιτυχώς και αποκλειστικά τα παιδιά τους. Μπορώ να φανταστώ τη μέρα που όλες οι Ελληνίδες θα ενθαρρύνονται να ξεκινήσουν τον θηλασμό και θα αφήνονται ελεύθερες να θηλάσουν το παιδί τους, χωρίς επιβαλλόμενα εμπόδια, για όσον καιρό θέλουν και μπορούν», επισημαίνει ο κ.Παπαβέντσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου