Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2011

Τα Χριστούγεννα «φάρµακο» στην κρίση


Οι περισσότερες αναµνήσεις από τα παιδικά της χρόνια είναι να φτιάχνει µελοµακάρονα µε τη µητέρα και τη µικρότερη αδερφή της, να λέει τα κάλαντα µε τη χορωδία του σχολείου έως τη Β’ Λυκείου και να «ανοίγει» συζητήσεις µέσω ταχυδροµείου µε τον Αγιο Βασίλη.Με ένα τέτοιο βιογραφικό, λοιπόν, η 27χρονη αρχιτέκτονας Αριστέα Θεοχαράκου δεν µπορεί παρά να τηρεί τις περισσότερες παραδόσεις των ηµερών. «Λόγω περιορισµένου χρόνου, µόνο το στόλισµα του χριστουγεννιάτικου δέντρου δεν αποτελεί οικογενειακή υπόθεση για µένα. Σε όλα τα υπόλοιπα απολαµβάνω τις µέρες αυτές σαν να ήµουν και πάλι παιδί», λέει.


Πάντως, τα φετινά «Χριστούγεννα της κρίσης» θα ήθελε να αποφύγει τις υπερβολές των προηγούµενων χρόνων. «Θα προτιµήσω να µείνω σπίτι µε φίλους, να δω την οικογένειά µου και να περάσω πιο ήρεµα τις ηµέρες των εορτών, αποφεύγοντας τις καταχρήσεις και τις υπερβολές του παρελθόντος», λέει χαρακτηριστικά.


∆ενείναι, όµως, µόνο η Αριστέα Θεοχαράκου που θα τηρήσει τις παραδοσιακές συνήθειες των Χριστουγέννων.


Παρά το κλίµα του τελευταίου χρόνου, διαδικτυακή έρευνα της εταιρείας δηµοσκοπήσεων Focus Bari, µε θέµα τον τρόπο που οι Ελληνες γιορτάζουν τα Χριστούγεννα, έδειξε πως και φέτος το χριστουγεννιάτικο δέντρο στα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά είναι στολισµένο από τις αρχές ∆εκεµβρίου.


∆ύο στους πέντε Ελληνες χρησιµοποιούν κάθε χρόνο τα ίδια στολίδια κι άλλοι τόσοι θα ανανεώσουν τη συλλογή τους µε την αγορά καινούργιων. Το γυναικείο κοινό, µάλιστα, παραδέχεται πως διατηρεί συναισθηµατική σχέση µε εκείνα τα στολίδια που του φέρνουν αναµνήσεις από τα παιδικά χρόνια, τα δικά του ή των παιδιών του.


Σύµφωνα µε τα ευρήµατα της έρευνας, στο... δίληµµα «µελοµακάρονα ή κουραµπιέδες;» κερδίζουν τα µελοµακάρονα, ενώ οκτώ στους δέκα θεωρούν ότι τα Χριστούγεννα αποτελούν οικογενειακή υπόθεση, µε τη µειοψηφία να προτιµά τις λιχουδιές του εµπορίου. Παράλληλα, δύο στους δέκα Ελληνες δεν πίστεψαν ποτέ στην ύπαρξη του Αγιου Βασίλη, ενώ για τους περισσότερους ο µύθος κατέρρευσε στα χρόνια του δηµοτικού.


«Προτιµώ τους κουραµπιέδες»
Σε αντίθετη τροχιά από αυτήν της κ. Θεοχαράκου, ωστόσο, κινείται η φοιτήτρια Λίλια Παπαδουράκη. «∆εν φτιάχνω ούτε αγοράζω χριστουγεννιάτικα γλυκίσµατα. Συνήθως, η µητέρα µου αναλαµβάνει όλες τις χριστουγεννιάτικες προετοιµασίες. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, προτιµώ τους κουραµπιέδες, είτε είναι χειροποίητοι είτε του εµπορίου. Μοιάζουν περισσότερο µε µπισκότα κι από µικρή µε εντυπωσίαζε η άχνη ζάχαρη µε την οποία είναι λουσµένοι», λέει η φοιτήτρια και, παρ’ όλο που ζει µόνη της, τις ηµέρες των εορτών αυξάνει τις επισκέψεις στο πατρικό της για να µπαίνει, όπως αναφέρει, στο κλίµα των Χριστουγέννων.


Αλλωστε, δεν χρειάζεται καν να στολίσει χριστουγεννιάτικο δέντρο αφού είναι ήδη έτοιµο από την οικογένειά της από το πρώτο Σαββατοκύριακο του ∆εκεµβρίου.


«Τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι, πιστεύω, µία ευκαιρία να ξεχαστούµε από τη µελαγχολία του τελευταίου χρόνου, να αφήσουµε για λίγο στην άκρη τα προβλήµατα και να διασκεδάσουµε. Ακόµα και να ηρεµήσουµε όσο περισσότερο µπορούµε, αρκεί να ξεφύγουµε», υποστηρίζει η φοιτήτρια και σηµειώνει ότι πριναπό πολλά χρόνια, τέτοιες µέρες, συνήθιζε να προετοιµάζει το γράµµα προς τον Αγιο Βασίλη και να περιµένει τα δώρα του. «Παρ’ όλο που δεν πίστεψα ποτέ ότι υπάρχει, του έγραφα γράµµατα για να µου φέρνει δώρα».


Με διασκέδαση ή ξεκούραση, µε άδεια ή γεµάτη την τσέπη, ωστόσο, και οι δύο γυναίκες συµφωνούν µε το βασικό συµπέρασµα της έρευνας της Focus Bari: «Παρά τη δυσκολία της εποχής, που φέτος αφήνει άνεργους και τους καλικάντζαρους, τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι και πάλι όµορφα, µε τα φωτάκια των δέντρων αναµµένα, τα σπίτια στολισµένα και τα χριστουγεννιάτικα σπιτικά γλυκά, φέρνοντας επιτέλους ηρεµία και ξεκούραση, και την ευκαιρία για όµορφες στιγµές µε αγαπηµένα πρόσωπα»


Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου