Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Πρέπει να κάνουμε εμβόλιο για την γρίπη;


Ο εμβολιασμός είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προλάβετε τη λοίμωξη και τις σοβαρές επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσουν οι ιοί της ινφλουέντσας. 


Οπως αναφέρει ο ΠΟΥ, το εφετινό τριδύναμο εμβόλιο για τη γρίπη περιέχει τον τύπο Α της ινφλουέντσας (υπότυποι Η1Ν1 και Η3Ν2) και τον τύπο Β. «Ο τύπος Β αρχίζει να παίρνει θέση στη ζωή μας, όπως φάνηκε τελευταία στην Αυστραλία, ενώ έως πρόσφατα απασχολούσε τον άνθρωπο κυρίως ο τύπος Α», λέει η καθηγήτρια Παθολογίας - Λοιμώξεων του Πανεπιστημίου Αθηνών Κυριακή Κανελλακοπούλου.

Αποτελεσματικότητα
Στην Ελλάδα, που έχει όψιμο χειμώνα, η γρίπη εμφανίζεται συνήθως μετά τον Νοέμβριο, με τα κρούσματά της να κορυφώνονται τον Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο και στις αρχές Φεβρουαρίου.
«Μέχρι στιγμής, η γρίπη δεν έχει κάνει την εμφάνισή της στην Ελλάδα και η επίπτωσή της στην Αυστραλία (νότιο ημισφαίριο) ήταν χαμηλότερη από πέρυσι», σχολιάζει η κ. Κανελλακοπούλου.
«Το εμβόλιο δεν πρέπει να γίνεται πριν από τον Οκτώβριο και καλύτερα είναι να γίνεται στα τέλη Οκτωβρίου και στις αρχές Νοεμβρίου. Καθώς τα επιδημικά κύματα της γρίπης διαρκούν συνήθως έως τον Μάιο, εάν κάποιος δεν εμβολιαστεί το φθινόπωρο, μπορεί να το κάνει τον χειμώνα, ιδίως εάν ανήκει σε ευπαθείς ομάδες».
Ο εμβολιασμένος αποκτά ανοσία (αντισώματα έναντι της γρίπης) μέσα σε διάστημα 10-15 ημερών. Η προστασία από το εμβόλιο κρατά 6 μήνες έως έναν χρόνο, ανάλογα κυρίως με την ηλικία του εμβολιασθέντος. «Γι’ αυτό χρειάζεται η επανάληψη του εμβολίου κάθε χρόνο, ακόμα και εάν είναι ίδιο με αυτό του προηγούμενου χρόνου», τονίζει η καθηγήτρια.
Μια μετα-ανάλυση 31 μελετών και 5.707 άρθρων για τη γρίπη από το 1967 έως το 2011, η οποία δημοσιεύθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2011 στην επιθεώρηση «The΄Lancet Infectious Diseases», κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα εμβόλια της γρίπης προσφέρουν μέτρια προστασία από την ινφλουέντσα και ότι η προστασία αυτή είναι μειωμένη κατά πολύ σε ορισμένες χρονικές περιόδους.

«Αποδείξεις για προστασία σε ενήλικους 65 ετών ή μεγαλύτερους δεν υπάρχουν», αναφέρουν οι ερευνητές. «Χρειάζονται νέα εμβόλια με βελτιωμένη κλινική αποτελεσματικότητα για να μειώσουν περισσότερο τη νοσηρότητα και τους θανάτους από τη γρίπη».
Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αποτελεί συχνό θέμα επιστημονικών συζητήσεων. «Υπάρχει βέβαια ένα κενό στις μελέτες για την πραγματική αποτελεσματικότητα του εμβολίου», επισημαίνει η κυρία Κανελλακοπούλου.

«Τα ποσοστά κυμαίνονται από 50% έως 90%, με μέσο όρο γύρω στο 80%. Η εξήγηση είναι ότι τα άτομα άνω των 60 ετών υπολείπονται έναντι των νέων όσον αφορά την ανοσολογική απόκριση στο εμβόλιο. Μελέτες δείχνουν ότι σε παιδιά η ανοσία μπορεί να κρατήσει ακόμα και τρία χρόνια».
Και οι πενηντάρηδες
Η Αμερικανική Επιτροπή για τις Πρακτικές στα Εμβόλια (ΑCIP) των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC) δεν έχει άρει τη σύσταση του 2010 για εμβολιασμό όλου του πληθυσμού άνω των 6 μηνών για τη γρίπη.

«Οπωσδήποτε, όμως, πρέπει να εμβολιάζονται όσοι είναι άνω των 50 ετών (το όριο ηλικίας έχει πλέον κατέβει από τα 65), οι ευπαθείς ομάδες, όσοι παρέχουν φροντίδα υγείας και όσοι φροντίζουν άτομα ευπαθών ομάδων ή μωρά (ιδίως έως 6 μηνών)», συμβουλεύει η κ. Κανελλακοπούλου.
Ειδικά για τα παιδιά 6 μηνών έως 8 ετών, συνιστάται ο πρώτος εμβολιασμός να γίνεται σε δύο δόσεις, με μεσοδιάστημα ενός μήνα. Εάν συνεχίσετε να τα εμβολιάζετε και τα επόμενα χρόνια, αρκεί μετά η ετήσια δόση.
Οι παρενέργειες
Είναι κατά κανόνα τοπικές, με λίγο πόνο, ερυθρότητα και οίδημα, που διαρκούν περίπου μία ώρα. Σπανιότατα, ίσως να υπάρξουν αλλεργικές αντιδράσεις, που μπορεί να είναι και άσχετες με το αυγό και να οφείλονται σε κάποιο έκδοχο του εμβολίου.

«Ο φόβος για την εμφάνιση της νευρολογικής νόσου Γκιγιέν-Μπαρέ δεν ευσταθεί, καθώς οι Σκανδιναβοί που εμβολιάστηκαν πέρυσι σε υψηλό ποσοστό για τη γρίπη δεν είχαν καμία έξαρση της νευρολογικής αυτής νόσου», διαβεβαιώνει η κ. Κανελλακοπούλου. «Γενικά, δεν ευσταθεί η δυσπιστία που υπάρχει στον κόσμο για το εμβόλιο».
Τα συμπτώματα
Η εικόνα της γρίπης είναι συνήθως βαρύτερη αυτής του κοινού κρυολογήματος (δηλαδή της λοίμωξης από τους ρινοϊούς, που προκαλεί συνάχι, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα και χαμηλό πυρετό), αν και ορισμένοι μπορεί να περάσουν τη γρίπη ήπια.

Θα πρέπει να υποψιαστείτε ότι έχετε γρίπη και να πάτε στον γιατρό, εάν έχετε:
* Υψηλό πυρετό (άνω των 38,5 βαθμών Κελσίου)
* Μυαλγίες και αρθραλγίες
* Κεφαλαλγία
* Εντονη κακουχία
* Δύσπνοια και κυάνωση(σε σοβαρές καταστάσεις)
Πρόληψη
Η πρόληψη της γρίπης μπορεί να συνοψιστεί σε δύο κανόνες:
1. Nα αποφεύγετε τους κλειστούς χώρους, ιδίως εάν ανήκετε στις ευάλωτες ομάδες.
2. Να τηρείτε σχολαστικά τα μέτρα υγιεινής, με πρώτο και κυριότερο το συχνό πλύσιμο των χεριών και τη χρήση αντισηπτικού σε αυτά.
«Εάν αρρωστήσετε, πάντως, από τη γρίπη, να μην ξεχνάτε να βήχετε ή να φταρνίζεστε σε ένα χαρτομάντιλο που θα πετάτε αμέσως (ή στον αγκώνα σας, εάν δεν έχετε χαρτομάντιλο), και εάν έχετε στο σπίτι σας παιδί ή ανοσοκατασταλμένο άνθρωπο, να φοράτε απλή χειρουργική μάσκα που θα αλλάζετε συχνά», συμβουλεύει η κ. Κανελλακοπούλου. «Και οι μελέτες δείχνουν ότι εάν αναπαύεστε, θα γίνετε γρηγορότερα καλά απ’ ό,τι όσοι συνεχίζουν να πηγαίνουν στην εργασία τους».
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου