Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Με μέτρο τα γλυκά των Χριστουγέννων



Τα Χριστούγεννα είναι μία γιορτή κατά την οποία πολλά λαχταριστά γλυκίσματα κάνουν την εμφάνισή τους στο τραπέζι μας.
Είναι λογικό, λοιπόν, όλες αυτές οι λιχουδιές να ενθουσιάζουν τους μικρούς μας φίλους που σπεύδουν να τις δοκιμάσουν, χάνοντας πολλές φορές, το μέτρο. Τι κάνουμε, όμως, για να αποφύγει το παιδί μας την υπερβολική κατανάλωση γλυκών;

Ελέγξτε την ποσότητα που καταναλώνει το παιδί σας με μερικά έξυπνα τρικ:

- Αυτό που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας είναι ότι βλέπουν και μαθαίνουν, οπότε δεν είναι δυνατόν να τρώει η μαμά ή ο μπαμπάς 2-3 μελομακάρονα την ημέρα και το παιδί να περιορίζεται στα 2-3 την εβδομάδα.

- Προσπαθήστε να περιορίσετε τον αριθμό αυτών των γλυκισμάτων που αγοράζετε ή και εμφανίζετε στο παιδί και φροντίστε οι μερίδες να είναι μικρές.

- Προσπαθήστε, ακόμα, να συμπεριλάβετε κι άλλες εναλλακτικές λύσεις για σνακ, όπως π.χ. να σερβίρετε ζεστή σοκολάτα ρόφημα με κόκκινες και πράσινες μίνι-καραμέλες ή φρουτοσαλάτα με dressing γιαουρτιού με σιρόπι από γλυκό του κουταλιού, ως επιδόρπιο.

- Τοποθετήστε σε εμφανή σημεία στο σπίτι αλλά και στο ψυγείο υγιεινά σνακ (φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα και λαχανικά, γάλα, γιαούρτι).

Κατά την προετοιμασία π.χ. των μελομακάρονων, μυήστε τα παιδιά τόσο στα μυστικά της συνταγής όσο και στη λογική κατανάλωσή τους.

- Ζητήστε από το παιδί να σας βοηθήσει στη διακόσμηση του γιορτινού τραπεζιού και αφήστε το να παίρνει πρωτοβουλίες. Ταυτόχρονα, μη χάνετε την ευκαιρία να το εκπαιδεύετε διαρκώς και για τη συμπεριφορά στο τραπέζι με τα γλυκά κ.λπ..

Πηγή: iatronet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου