Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Η μαγειρική με το παιδί γίνεται παιχνίδι γνώσης!

Αντιμετωπίστε την άρνηση των παιδιού σας για το φαγητό, μετατρέποντας την κουζίνα σε παιδότοπο!
Ο χώρος των πιο ηρωικών μαχών μπορεί να μετατρέπει, μέσα από πολύ απλές διαδικασίες, σε έναν χώρο διασκέδασης και γνώσης αλλά και σύσφιξης σχέσεων με τους μικρούς μας φίλους!

Η μαγειρική με τους γονείς επιτρέπει στα παιδιά να αναπτύξουν μαθηματικές και λεκτικές ικανότητες και να γνωρίσουν πρακτικά την επιστήμη. Μετρώντας και ζυγίζοντας τα υλικά, μαθαίνουν τους αριθμούς, μαθηματικές πράξεις και τους όγκους, ενώ η ανάμειξη των υλικών αποτελεί την πρώτη επαφή τους με τη φυσική και τη χημεία.

Η διάρκεια του μαγειρέματος φέρνει σε επαφή τα παιδιά με γράμματα και προτάσεις, δίνοντάς τους την ευκαιρία να αναγνωρίσουν τα γράμματα, να διαβάσουν τη συνταγή και τις ετικέτες των προϊόντων, αναπτύσσοντας έτσι λεκτικές ικανότητες.

Μια συνταγή μπορεί να γίνει η ευκαιρία, ώστε τα παιδιά να ακούσουν μια δική σας εμπειρία, διηγώντας τους την ιστορία της πρώτη σας συνταγής ή του πρώτου καμένου φαγητού. Ευκαιρία, λοιπόν, να μοιραστείτε συναισθήματα, εμπειρίες και λάθη που θα σας φέρουν πιο κοντά, ενώ ταυτόχρονα θα περάσετε όμορφα.

Τα παιδιά, συνήθως, αρνούνται τρόφιμα λόγω ενός βασικού ενστίκτου το οποίο κουβαλούν μέχρι τα έξι τους χρόνια ή λόγω της αρνητικής άποψης που έχουν διαμορφώσει για τα τρόφιμα από τα πρότυπά τους, όπως οι γονείς, οι συμμαθητές ή τα μεγαλύτερα αδέλφια.

Μέσα σε όλα αυτά, ξεχνάμε πως η γεύση είναι ο βασικός καθοδηγητής μας για το αν μας αρέσει ένα τρόφιμο ή όχι, γι’ αυτό και είναι σημαντικό τα παιδιά να δοκιμάζουν τα νέα τρόφιμα, προτού τα απορρίψουν. Πώς; Έρευνες έχουν δείξει πως τα παιδιά είναι πρόθυμα να δοκιμάσουν τρόφιμα, όπως φρούτα και λαχανικά ωμά ή μαγειρεμένα, όταν τα έχουν μαγειρέψει τα ίδια ή ακόμη όταν έχουν παίξει με αυτά.

Επιστρατεύστε τη φαντασία σας πλάθοντας ιστορίες και παιχνίδια κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος και απολαύστε μαζί με το παιδί σας ένα δημιουργικό ταξίδι στη γνώση της μαγειρικής.

Πηγή: nutrimed

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου