Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Σοκολατοειδή: Τι περιέχουν, τι προκαλούν...


Παχαίνει η σοκολάτα;
Βρίσκονται παντού. Στα περίπτερα, στα μίνι και σούπερ μάρκετ, στα κυλικεία ακόμη και στα βενζινάδικα. Οπουδήποτε υπάρχει ταμειακή μηχανή βλέπουμε μπροστά μας «σοκολατοειδή». Εσείς, μάλλον, μπορείτε να αντισταθείτε, τα παιδιά σας… πρέπει!

Του Γιάννη Δεβετζόγλου, με τη συνεργασία του Χαράλαμπου Γ.Χατζηαθανασίου, ενδοκρινολόγου (RQE) παιδιάτρου, διευθυντή του ενδοκρινολογικού τμήματος του νοσοκομείου παίδων Α&Π Κυριακού, τουΤάσου Παπαλαζάρου, κλινικού διαιτολόγου-διατροφολόγου MsC, τηςΣτέλλας Δέμου, ειδικής παιδοδοντιάτρου, της Κατερίνας Αγγελή, κλινικής ψυχολόγου-ψυχοθεραπεύτριας MsC, και της Παναγιώτας Καλαποθαράκου, αντιπροέδρου του «ΕΚΠΟΙΖΩ».
Οι πιο γλυκές στιγμές που θυμάμαι από τα παιδικά μου χρόνια συνοδεύονταν από σοκολάτα Lacta ή από μπισκότα σοκολάτας Παπαδοπούλου. Ποτέ δε με ενδιέφερε τι έγραφε πάνω η συσκευασία, αν και ούτως ή άλλως δεν ήξερα να διαβάζω, ούτε θα καταλάβαινα τι έγραφαν. Αυτό που θυμάμαι ήταν ότι έπαιρνα από τη μητέρα μου «βόμβα» αγάπης, όταν αυτή μου έδινε σοκολάτα αμυγδάλου. Το ίδιο αισθάνονται κι όλα τα πιτσιρίκια του κόσμου. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;
Η επιθυμία για σοκολατένια γεύση είναι μια από τις απόλυτες, καθημερινές ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού, αφού από τα γλυκά, και κυρίως από τις σοκολάτες, ο οργανισμός μας τροφοδοτείται με ενέργεια που μας είναι απαραίτητη για να μπορούμε να κάνουμε οτιδήποτε: να κινηθούμε, να κοιμηθούμε, να σηκώσουμε μια τσάντα, να λειτουργήσει η καρδιά μας ή ακόμη και να κλάψουμε.
Θα μπορούσαμε βέβαια, για να εξασφαλίσουμε την ενέργειά μας, να φάμε δέκα σοκολάτες, να το ευχαριστηθούμε και να έχουμε ενέργεια για ένα μήνα! Αυτό όμως δε συμβαίνει, επειδή ο άνθρωπος δεν έχει την αποθηκευτική ικανότητα που έχουν άλλα ζώα, όπως για παράδειγμα οι πολικές αρκούδες. Αυτές μπορούν να καταναλώσουν μεγάλες μερίδες και μετά μπορούν να κοιμηθούν για αρκετούς μήνες (χειμερία νάρκη), χωρίς να έχουν την ανάγκη να φάνε.
Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει, σχεδόν σε καθημερινή βάση, να προσλαμβάνουμε ποσότητες θερμίδων, οι οποίες θα είναι ανάλογες και λίγο περισσότερες από αυτές που καταναλώνουμε βάσει των δραστηριοτήτων μας. Όταν προσλαμβάνουμε πολλές περισσότερες θερμίδες, αυτές αποθηκεύονται στο σώμα μας, κυρίως με τη μορφή λίπους. Εάν αυτό το λίπος ξεκινήσει να συσσωρεύεται από την παιδική ηλικία, τότε -δεν υπάρχει καμία αμφιβολία- το παιδί θα γίνει παχύσαρκο.
Για να αποφευχθεί αυτό, θα πρέπει να προσέχουμε τα τρόφιμα που έχουν «κρυμμένο λίπος» και περίσσιες θερμίδες, όπως είναι η σοκολάτα. Η ποσότητα που θα καταναλώσει ένα παιδί σε ημερήσια ή εβδομαδιαία βάση θα πρέπει να βρίσκεται υπό την ευθύνη του γονιού. Τα παιδιά μέχρι και την ηλικία των 6 ετών δεν μπορούν να κατανοήσουν το πρόβλημα της παχυσαρκίας. Μάλιστα, επειδή οι ανάγκες του οργανισμού τους σε ενέργεια είναι αυξημένες, έχουν συνεχώς την επιθυμία να καταναλώνουν γλυκίσματα και ειδικά σοκολατοειδή. Γι’ αυτό οι γονείς θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, διότι οι υπερβολικές δόσεις σοκολάτας, λόγω… αγάπης, μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στο παιδί τους.
Άλλωστε, σύμφωνα με τις περισσότερες εταιρείες που διαθέτουν στην ελληνική αγορά σοκολατοειδή, τα προϊόντα τους δεν απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών, γι’ αυτό και στα διαφημιστικά σποτ «πρωταγωνιστούν» ηθοποιοί άνω των 14 ετών, που έχουν γνώση και κριτική ικανότητα στην επιλογή και κατανάλωση των τροφίμων.
Το πιο άμεσο απ’ όλα τα δεινά της υπερκατανάλωσης σοκολάτας είναι η τερηδόνα των δοντιών. Θα πρέπει να εκπαιδεύσετε τα παιδιά σας μετά από κάθε κατανάλωση να πλένουν τα δόντια τους. Σε περιπτώσεις που κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν έχουν την ευκαιρία να τα βουρτσίσουν, τότε θα πρέπει σίγουρα να γίνει αυτό το βράδυ ή και το μεσημέρι. Επίσης, οι υψηλές δόσεις σοκολάτας μπορούν να προκαλέσουν διέγερση στα παιδιά μικρής ηλικίας, λόγω της καφεΐνης που περιέχει, και να τα πιάσει τρέμουλο.
Ο κίνδυνος της υπερλιπιδαιμίας, η οποία αυξάνει τις πιθανότητες εμφράγματος και εγκεφαλικού στην ενήλικη ζωή, είναι το αμέσως επόμενο χρονικά κακό που μπορεί να συμβεί στο παιδί σας. Η παχυσαρκία -εκτός από την αισθητική πλευρά του θέματος- μπορεί μακροπρόθεσμα να προκαλέσει αρκετά είδη καρκίνου, αναπνευστικά, καρδιολογικά και αγγειακά προβλήματα. Γι αυτό, μη διστάσετε να πείτε «μη» σε κάτι που αρέσει πολύ στο παιδί σας, ενώ γνωρίζετε ότι στο μέλλον θα του κάνει κακό στην υγεία του. Αρκεί να μην υπερβάλλετε και περάσετε στο άλλο άκρο…
Πώς να του πείτε «μη»
Όσο μεγαλύτερο είναι το παιδί τόσες περισσότερες λεπτομέρειες μπορεί να του πει η μητέρα για την κατανάλωση της σοκολάτας. Κάποια από τα πιο συχνά πράγματα που κατανοούν τα παιδιά είναι ότι «παχαίνει» και «χαλάει τα δόντια» κι αυτά πρέπει να τους τα εξηγήσετε.
Επιπλέον, από μια ηλικία και έπειτα, τα μεγάλα παιδιά καλό θα είναι να γνωρίζουν πόσα γλυκά υπάρχουν στο σπίτι και πόσα από αυτά μπορούν να καταναλώσουν στη διάρκεια μίας εβδομάδας, κάνοντας μόνα τους τον προγραμματισμό. Αυτή η διαδικασία έχει διπλό όφελος, διότι με αυτό τον τρόπο τα εκπαιδεύετε να προγραμματίζουν από μόνα τους και άλλες διαδικασίες όπως θα είναι αργότερα το διάβασμα, η διαχείριση των οικονομικών κλπ.
Δώστε του, λοιπόν, την ευκαιρία όση σοκολάτα δικαιούται για μία εβδομάδα να τη φάει όλη σε μία ημέρα ή όποτε επιθυμήσει, αλλά σε καμία περίπτωση μην του δώσετε επιπλέον κομμάτι μέσα στην εβδομάδα, ό,τι κι αν γίνει. Καλό θα είναι να υπάρχει κάτι σαν «προγραμματισμός-κανόνας».
Τα παιδιά μικρής ηλικίας (έως 5- 6 ετών) δε χρειάζεται να γνωρίζουν ότι υπάρχει γλυκό στο σπίτι. Ο προγραμματισμός είναι καθαρά δική σας υπόθεση. Και βέβαια, σε καμία περίπτωση και σε καμία ηλικία δεν πρέπει να τα επιβραβεύουμε με γλυκά.
(πλαίσιο)
Κάνει και καλό η σοκολάτα;
Η σοκολάτα έχει περισσότερες από 380 γνωστές χημικές ουσίες που σχετίζονται με τη δράση τους στο νευρικό μας σύστημα. Συγκεκριμένα, προκαλεί την έκκριση της ουσίας δοπαμίνη κι έτσι κατά τη διάρκεια της κατανάλωσής της και λίγο αργότερα αισθανόμαστε μια ψυχική ανάταση, μια ευφορία. Έτσι εξηγείται σε πολύ μεγάλο βαθμό το αίσθημα χαράς μετά την πρόσληψη σοκολάτας.
Παράλληλα, η σοκολάτα περιέχει και μια άλλη ουσία εξίσου υπεύθυνη για τη νευροδιεγερτική της δράση, την ανανδαμίδη, η οποία προκαλεί αίσθημα ευχαρίστησης. Επιπλέον, στη σοκολάτα υπάρχουν κι άλλες δύο ουσίες που έχει διαπιστωθεί πως σταματούν τη διάσπαση της φυσικής (ενδογενούς) ανανδαμίδης επιτείνοντας έτσι το απολαυστικό περιεχόμενο της σοκολάτας.
Γνωρίζετε γιατί η σοκολάτα παχαίνει;
Το σήμα κατατεθέν της σοκολάτας είναι τα λιπίδιά της. Σε αυτά οφείλεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό η εθιστική της ιδιότητα αλλά και η υψηλή θερμιδική της αξία. Στα λιπίδια επικεντρώνεται και το ενδιαφέρον όσον αφορά την επίδρασή της στο καρδιαγγειακό σύστημα, καθώς τα κορεσμένα λιπίδια ευθύνονται για καρδιαγγειακές παθήσεις.
Όμως το κύριο κορεσμένο λιπίδιο της μαύρης σοκολάτας (στεαρικό οξύ) φαίνεται πως έχει ουδέτερο αποτέλεσμα στην αλλαγή των επιπέδων της κακής LDL χοληστερόλης στο αίμα, σε αντίθεση με το κύριο κορεσμένο λιπίδιο της λευκής (παλμιτικό) που αυξάνει την κακή χοληστερόλη.
Αυτό σημαίνει πως η μαύρη σοκολάτα είναι παρασάγγας καλύτερη και πιο υγιεινή από τη λευκή.
Λιπίδια σε μαύρη και λευκή σοκολάτα
Στεαρικό
Ολεϊκό
Παλμιτικό
Μαύρη σοκολάτα
34%
34%
25%
Λευκή σοκολάτα
26%
32%
27%
Παραπλανητική διαφήμιση, παράνομες συσκευασίες και… απομίμηση σοκολάτας
Δεν είναι λίγες οι φορές που τα εν λόγω προϊόντα έχουν κατηγορηθεί για πρόκληση παχυσαρκίας. Πρόσφατα, μάλιστα, και μετά από μηνύσεις που έγιναν σε μεγάλες εταιρείες τροφίμων στις ΗΠΑ, η εταιρεία Kraft, παραγωγός της Lacta, ως παράδειγμα προς μίμηση έλαβε προληπτικά μέτρα και πλέον μέσα από τις συσκευασίες της προειδοποιεί «διακριτικά» για τέτοιου είδους θέματα, αναγράφοντας τη σύσταση «απολαύστε τη σε δύο δόσεις!».
Οι σημάνσεις της συσκευασίας, όπως η αναγραφή των συστατικών στα ελληνικά, είναι υποχρεωτικές, «όπως καθορίζεται από αγορανομική διάταξη, η ετικέτα πρέπει να είναι στα ελληνικά, να έχει τη διεύθυνση του παραγωγού ή εισαγωγέα, να αναγράφει το είδος του προϊόντος και τα συστατικά του», μας εξηγεί η κα Παναγιώτα Καλαποθαράκου, αντιπρόεδρος του «ΕΚΠΟΙΖΩ». Αυτό όμως δεν το τηρούν όλοι, οπότε θα πρέπει εκτός από την ημερομηνία λήξης να προσέχετε και την αναγραφή των συστατικών.
Επιπλέον προσοχή θα πρέπει να δώσετε στις διαφημίσεις κάποιων προϊόντων που αναφέρονται σε παιδιά, αφού, σύμφωνα με την κα Καλαποθαράκου, «πρόσφατα επισημάναμε και διερευνούμε διαφήμιση η οποία έχει το στοιχείο της παραπλάνησης “με φρέσκο γάλα”. Και δε μιλάμε για παραπλάνηση του παιδιού, αλλά του γονιού! Οι γονείς θα πρέπει να ελέγχουν και τις ετικέτες και θα πρέπει να αποφεύγουν να δίνουν τέτοιου είδους προϊόντα, τα οποία είναι ανθυγιεινά και επικίνδυνα με την έννοια της συσσώρευσης. Και, επίσης, θα πρέπει να εξηγούν στα παιδιά γιατί δεν πρέπει να τα φάνε».
Τέλος, θα πρέπει πάντα να ελέγχετε εάν το προϊόν που αγοράζετε είναι «σοκολάτα» ή «απομίμηση σοκολάτας». Αυτό το θέμα έχει απασχολήσει αρκετά τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), και μάλιστα κατά καιρούς έχει εκδώσει ανακοινώσεις του τύπου «Εξετάζετε προσεκτικά την επισήμανση στα προϊόντα ζαχαροπλαστικής και ιδιαίτερα σε εκείνα που περιέχουν σοκολάτα και διαπιστώστε εάν πρόκειται για πραγματική ή για “απομίμηση σοκολάτας”».
Αυτό σημαίνει ότι όποιος καταναλώνει απομίμηση, εκτός από τις υπερβάλλουσες θερμίδες, δε θα πάρει κανένα από τα θρεπτικά συστατικά που έχει η σοκολάτα.
Παρακάτω ακολουθεί ένας πίνακας με τα συστατικά και τη διατροφική αξία μερικών από των πιο διαδεδομένων σοκολατοειδών:
Serenata γκοφρέτα 33 γρ.
Συστατικά:
Σοκολάτα γάλακτος 33%, ζάχαρη, αλεύρι, φυτικά λιπαρά, φουντουκόπαστα, αποβουτυρωμένο κακάο σκόνη, άμυλο αραβοσίτου, γαλακτωματοποιητής: λεκιθίνη, σογιάλευρο, γάλα άπαχο σε σκόνη, διογκωτικό: σόδα, αλάτι, βανιλλίνη.
Διατροφική αξία:
Δεν αναγράφεται!
Nesquik γκοφρέτα 35 γρ.
Συστατικά:
Γκοφρέτα με άσπρη γέμιση (γάλα 7,5%) και επικάλυψη σοκολάτας γάλακτος (40%). Γαλακτωματοποιητές: λεκιθίνη σόγιας, παρυκινελαϊκή πολυγλυκερόλη, βανιλλίνη, ζάχαρη, σιτάλευρο, υδρογονωμένο φυτικό λιπαρό, πλήρες γάλα σε σκόνη, ορός γάλακτος, λακτόζη, αλεύρι σόγιας, μέσο διόγκωσης: διττανθρακικό νάτριο, κανέλα. Πιθανόν να περιέχει ίχνη ξηρών καρπών.
Διατροφική αξία:
Δεν αναγράφεται!
Smarties καραμέλες
Συστατικά:
Γέμιση 65% σοκολάτα γάλακτος, ζάχαρη, μάζα κακάο, άνυδρο βούτυρο γάλακτος, σιτάλευρο, αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη, βούτυρο κακάο, ορός γάλακτος, λακτόζη, χρωστικές, γαλακτωματοποιητής: λεκιθίνη σόγιας, πολυρικινελαϊκή πολυγκυκερόλη, άμυλο σίτου, αλάτι, αρωματική ύλη, μέσο γλασαρίσματος: καρναουβικός κηρός, κηρός μελισσών.
Διατροφική αξία ανά 100 γρ.:
Ενέργεια 1921kj/ 457 kcal
Πρωτεΐνες 3,9 γρ.
Υδατάνθρακες 71,4 γρ.
Λιπαρά 17,2 γρ.
Μ&Μ’s
Συστατικά:
Κουφετάκια με σοκολάτα γάλακτος 70%, ζάχαρη, κακαόμαζα, σκόνη αποβουτυρωμένου γάλακτος, βούτυρο κακάο, λιπαρά γάλακτος, λακτόζη, σιρόπι γλυκόζης, άμυλο, γαλακτωματοποιητής, χρώματα, δεξτρίνη, στιλβωτικό μέσο επικάλυψης: καρναουβικός κηρός, σελάκ. Αλάτι, φυτικό έλαιο, ίχνη φιστικιού, φουντουκιού, αμυγδάλου.
Διατροφική αξία ανά 100 γρ.:
Ενέργεια 2060kl/490kcal
Πρωτεΐνες 5,1 γρ.
Υδατάνθρακες 69,4 γρ.
Λιπαρά 21,4 γρ.
Σοκοκοφρέτα ΜΑΧΙ
Συστατικά:
Σοκολάτα γάλακτος 30%, ζάχαρη, υδρογονωμένη φυτική λιπαρή ύλη, αλεύρι σίτου, σκόνη κακάο, αμύγδαλα. Γαλακτωματοποιητές: λεκιθίνη, μονογλυκερίδια λιπαρών οξέων. Μέσο όξυνσης: κιτρικό οξύ. Μέσο όξυνσης: όξινο ανθρακικό νάτριο, βανιλλίνη.
Διατροφική αξία:
Δεν αναγράφεται!
Κουκουρούκου γκοφρέτα
Συστατικά:
Ζάχαρη, φυτικά λιπαρά, αλεύρι (περιέχει γλουτένη), αποβουτυρωμένο κακάο σε σκόνη, ορός γάλακτος σε σκόνη, λακτόζη, άμυλο αραβοσίτου, γαλακτωματοποιητής: λεκιθίνη σόγιας, σογιάλευρο, διογκωτικό μέσο: διττανθρακική σόδα, αλάτι, βανιλλίνη. Μπορεί να περιέχονται ίχνη από φουντούκια.
Διατροφική αξία:
Δεν αναγράφεται!
Kinder chocolate
Συστατικά:
Σοκολάτα γάλακτος 40%, ζάχαρη, γάλα αποβουτυρωμένο σε σκόνη, φυτικό λίπος, συμπυκνωμένο βούτυρο, γαλακτωματοποιητής: λεκιθίνη σόγιας, αρωματική ύλη.
Διατροφική αξία:
Δεν αναγράφεται!
Kiss σοκοραβδάκια
Συστατικά:
Ζάχαρη, αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη (13%), φυτικό λίπος, βούτυρο κακάο, ορός γάλακτος σε σκόνη, πλήρες γάλα σε σκόνη (5%), κακαόμαζα, λακτόζη, βούτυρο γάλακτος, γαλακτωματοποιητής: λεκιθίνη σόγιας, φουντουκόπαστα, αρώματα.
Διατροφική αξία ανά 100 γρ.:
Ενέργεια 2225kj/530 kcal
Υδατάνθρακες 58 γρ.
Πρωτεΐνες 7,58 γρ.
Λιπαρές ύλες 30 γρ.
Εδώδιμες ίνες 0,9 γρ.
Ασβέστιο 0,279 γρ.
Νάτριο 0,19 γρ.
Kiss
Συστατικά:
Ζάχαρη, σιρόπι γλυκόζης, βούτυρο κακάο, αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη, ορός γάλακτος σε σκόνη, κακαόμαζα, ιμβερτοποιημένα ζάχαρα, νερό, βούτυρο γάλακτος, φυτικό λίπος, κακάο σκόνη, ασπράδι αυγού σε σκόνη, γαλακτωματοποιητές: λεκιθίνη σόγιας, πολυγλυκερίδια του πολυρυκινελαϊκού οξέος, αρώματα, φυσική χρωστική (παντζαρόχρωμα). Μπορεί να περιέχει ίχνη από ξηρούς καρπούς.
Διατροφική Αξία ανά 100 γρ.:
Ενέργεια 1883 Kj/448 kcal
Πρωτεΐνες 7,7 γρ.
Υδατάνθρακες 66,6 γρ.
Λιπαρές ύλες 17,9 γρ.
Εδώδιμες ίνες 0,9 γρ.
Νάτριο 0,09 γρ.
Ασβέστιο 0,128 γρ.
ΙΟΝ Γάλακτος, σοκολάτα
Συστατικά:
Ζάχαρη, γάλα σκόνη, βούτυρο κακάο, μάζα κακάο, γαλακτωματοποιητής: λεκιθίνη σόγιας, βανιλλίνη. Μπορεί να περιέχει ίχνη ξηρών καρπών.
Διατροφική Αξία ανά 100 γρ.:
Ενέργεια 550 Kcal
Υδατάνθρακες 56,5 γρ.
Πρωτεΐνες 9,2 γρ.
Λιπαρές ύλες 31,5 γρ.
Εδώδιμες ίνες 1,4 γρ.
Νάτριο 0,154 γρ.
Lacta, Σοκολάτα
Συστατικά:
Ζάχαρη, αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη, βούτυρο κακάο, κακαόμαζα, βούτυρο γάλακτος, ορός γάλακτος σε σκόνη, γαλακτωματοποιητής: λεκιθίνη σόγιας, άρωμα, βανιλλίνη. Μπορεί να περιέχει ίχνη ξηρών καρπών.
Διατροφική αξία ανά 100 γρ.:
Ενέργεια 527 kcal
Πρωτεΐνες 9,89 γρ.
Υδατάνθρακες 56 γρ.
Λιπαρές ύλες 29 γρ.
Εδώδιμες ίνες 1 γρ.
Νάτριο 0,18 γρ.
Σύσταση: Απολαύστε τη σε δύο δόσεις!
Bounty
Δεν αναγράφει τα συστατικά στην ελληνική γλώσσα!
Twix
Δεν αναγράφει τα συστατικά στην ελληνική γλώσσα!
Mars
Συστατικά:
Σοκολάτα γάλακτος με μαλακό νουγκά (33%) και καραμέλα (27%), ζάχαρη, σιρόπι γλυκόζης, βούτυρο κακάο, πλήρες γάλα, σε σκόνη, φυτικό λίπος, κακαόμαζα, λακτόζη, σκόνη αποβουτυρωμένου γάλακτος, γαλακτωματοποιητής: λεκιθίνη σόγιας, ασπράδια αυγών, υδρολυμένες πρωτεΐνες γάλακτος, αρώματα, ίχνη φιστικιού, φουντουκιού, αμυγδάλου.
Διατροφική αξία:
Δεν αναγράφεται!
Snickers
Συστατικά:
Σοκολάτα γάλακτος με μαλακό νουγκά (14%), καραμέλα (27%) και φρεσκοψημένα φιστίκια (23%). Ζάχαρη, φιστίκια, σιρόπι γλυκόζης, σκόνη αποβουτυρωμένου γάλακτος, βούτυρο κακάο, φυτικό λίπος, κακαόμαζα, λακτόζη, λιπαρά γάλακτος, ορός γάλακτος σε σκόνη, υδρογονωμένο φυτικό λίπος, αλάτι, γαλακτωματοποιητής: λεκιθίνη σόγιας, ασπράδια αυγών, υδρολυμένες πρωτεΐνες γάλακτος, αρώματα.
Διατροφική αξία ανά 100 γρ.:
Ενέργεια 498 kcal
Πρωτεΐνες 9,2 γρ.
Υδατάνθρακες 53,8 γρ.
Λιπαρές ύλες 27,3 γρ.
Ίνες 3,4 γρ.
Νάτριο 0,21 γρ.
Derby
Συστατικά:
Ζάχαρη, γάλα σκόνη, μάζα κακάο, βούτυρο κακάο, γαλακτωματοποιητής: λεκιθίνη, βανιλλίνη. Crisp rice(5,5%), γέμιση καρύδας (60%): ζάχαρη, αμυλοσυρόπιο, καρύδα (22%), υδρογονωμένη φυτική λιπαρή ύλη, εκχύλισμα βύνης, γαλακτωματοποιητής: μονογλυκερίδια λιπαρών οξέων, πρωτεΐνες γάλακτος, βανιλλίνη.
Διατροφική αξία:
Δεν αναγράφεται!
Molto
Συστατικά:
Κρουασάν με γέμιση μαρμελάδα κεράσι. Αλεύρι, μαρμελάδα κεράσι 30% (αμυλοσιρόπιο, κεράσια, ζάχαρη, αρωματικές ύλες, πηκτικό μέσο: πηκτίνη, μέσο όξυνσης: κιτρικό οξύ, χρωστική: καρμίνιο, συντηρητικό: σορβικό κάλιο 0,1%, μαργαρίνη: γαλακτωματοποιητής μονό-διγλυκερίδια λιπαρών οξέων, μέσο όξυνσης: κιτρικό οξύ, κρόκος αυγών σκόνη, μαγιά, αλάτι, βανιλλίνη, συντηρητικό: προπιονικό ασβέστιο.
Διατροφική αξία:
Δεν αναγράφεται!
Molto
Συστατικά:
Κρουασάν με επικάλυψη σοκολάτας γάλακτος και γέμιση κρέμα κακάο. Αλεύρι σίτου, σοκολάτα γάλακτος 26%, ζάχαρη, βούτυρο κακάο, κακαόμαζα, γάλα πλήρες σκόνη, άπαχο γάλα σκόνη, γαλακτωματοποιητής: λεκιθίνη σόγιας, αρωματικές ύλες βανίλιας, κρέμα κακάο 16%.
Διατροφική αξία:
Δεν αναγράφεται!
Kinder happy hippo
Συστατικά:
Γκοφρέτα με γέμιση από γάλα και φουντούκια σε κρεμώδη μορφή. Ζάχαρη, φυτικό έλαιο, φυτικά λίπη, γάλα αποβουτυρωμένο σε σκόνη (13%), φουντούκια (12,5%), αλεύρι σίτου, πλήρες γάλα σε σκόνη (7,5%), ορός γάλακτος σε σκόνη, γαλακτωματοποιητής: λεκιθίνη σόγιας, ασπράδι αυγού σε σκόνη, διογκωτικά ζύμης, αλάτι, αρωματική ύλη, κακάο αποβουτυρωμένο.
Διατροφική αξία ανά 100 γρ.:
Ενέργεια 567 Kcal
Πρωτεΐνες 10,2 γρ.
Υδατάνθρακες 45,6 γρ.
Λιπαρές ύλες 38,2 γρ.
Βιταμίνη Ε 5,2 γρ.
Βιταμίνη Β2 0,45 γρ.
Βιταμίνη Β12 0,35 γρ.
Ασβέστιο 0,281 γρ.
Φωσφόρο 0,262 γρ.
Μαγνήσιο 0,046 γρ.
Τελικά πόσο μπορεί να φάει;
Περίπου 100 γρ. σοκολάτα την εβδομάδα κι αυτά σωστά ενταγμένα σε ένα πλήρες και ισορροπημένο διαιτολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου