Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Σχολεία 2011: Μάθημα με παλτό και μπουφάν και φωτοτυπίες


Μάθημα με… παλτό και μπουφάν κάνουν οι μαθητές σε πολλές περιοχές της χώρας.
Οι περικοπές στα κονδύλια υποχρεώνουν τα σχολεία να προμηθεύονται πετρέλαιο με το «σταγονόμετρο», ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οι γονείς βάζουν το χέρι στην τσέπη για να εξασφαλίσουν στοιχειώδη θέρμανση στα παιδιά τους.


Σε θερμοκρασίες που δεν ξεπερνούν τους 11 βαθμούς Κελσίου είναι αναγκασμένοι να κάνουν μάθημα παιδιά και δάσκαλοι στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμπάκας, εξαιτίας της έλλειψης χρημάτων για την αγορά πετρελαίου. Ο διευθυντής του σχολείου, Κώστας Πρεβέντης, τονίζει ότι λόγω των περικοπών το σχολείο προσπάθησε με λιγοστά χρήματα να βάλει πετρέλαιο, όμως και αυτό τελείωσε, παρ’ όλο που τα καλοριφέρ ανάβουν για πολύ λίγο. 


Μιλώντας στην «Espresso» ο κ. Πρεβέντης υπογραμμίζει ότι οι περικοπές αγγίζουν το 70% σε σχέση με προηγούμενα έτη. «Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να καταφέρουμε να αγοράσουμε μόνο έναν τόνο πετρέλαιο θέρμανσης. Ετσι, οι μαθητές κάνουν μάθημα σε παγωμένες αίθουσες καθώς παρέχεται θέρμανση μόνο για μία ώρα την ημέρα. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει την έντονη δυσφορία των γονέων, αλλά και των εκπαιδευτικών οι οποίοι αναγκάζονται να κάνουν μάθημα με τα σακάκια και τα παλτά τους. Το χειρότερο, όμως, είναι να βλέπεις τα παιδάκια να σηκώνονται από τα θρανία τους και να πηγαίνουν στην κρεμάστρα για να φορέσουν τα μπουφανάκια τους διότι κρυώνουν» λέει ο διευθυντής, προσθέτοντας ότι ο σύλλογος εκπαιδευτικών έστειλε επιστολή στους γονείς, ώστε να μαζευτούν χρήματα για αγορά πετρελαίου. Ο ίδιος συμπληρώνει ότι για τον σκοπό αυτό η Μονή του Αγίου Στεφάνου Μετεώρων πρόσφερε 700 ευρώ.


Η κατάσταση δεν είναι πολύ διαφορετική στον ακριτικό Εβρο. Ο πρόεδρος της Β' ΕΛΜΕ, Χάρης Κουσινίδης, επισημαίνει ότι όλα τα σχολεία έχουν από λιγοστό πετρέλαιο: «Πριν από 15 ημέέρες που ξεκίνησε το πολύ κρύο ο δήμος Ορεστιάδας, παρακάμπτοντας τις αργές κινήσεις του υπουργείου, έβαλε με δική του πρωτοβουλία πετρέλαιο στα σχολεία. Περισσότερο στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά όπου οι μαθητές είναι μικρότερης ηλικίας και λιγότερο στα γυμνάσια και τα λύκεια. Και πάλι, όμως, τα αποθέματα βρίσκονται σε οριακό σημείο, με αποτέλεσμα οι εκπαιδευτικοί για να κάνουν οικονομία -επειδή δεν ξέρουν τι θα τους ξημερώσει αύριο- να κλείνουν τη θέρμανση, κυρίως μετά τις 11.00 το πρωί».


Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χανίων, Φώτης Ποντικάκης, κάνει λόγο για δυσκολίες που αντιμετωπίζουν φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, οι δήμοι και η εκπαιδευτική κοινότητα του νομού, καθώς η κρατική επιχορήγηση για τις λειτουργικές δαπάνες στα σχολεία έχει μειωθεί κατά 60% σε σχέση με πέρυσι: «Κάποιοι δήμοι προσπαθούν με δικά τους χρήματα να καλύψουν τις ανάγκες των σχολείων, ενώ κάποιοι άλλοι έχουν "μπλοκάρει" με τον "Καλλικράτη" και δεν μπορούν να αποδώσουν τα χρήματα που προορίζονται για τα σχολικά συγκροτήματα, με συνέπεια οι σχολικές αίθουσες να μετατρέπονται σε ψυγεία και οι μικροί μαθητές αλλά και οι εκπαιδευτικοί να κάνουν μάθημα κάτω από δύσκολες συνθήκες. Βέβαια, τις περισσότερες φορές παίρνουν πρωτοβουλίες οι γονείς και οι καθηγητές, οι οποίοι με λεφτά από τις δικές τους τσέπες συνδράμουν στην αγορά πετρελαίου. Αυτό έγινε πρόσφατα σε σχολείο της υπαίθρου, όπου ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων αναγκάστηκε να βάλει χρήματα για την προμήθεια πετρελαίου καθώς ο τοπικός δήμος δεν έχει καταβάλλει ακόμα το απαραίτητο κονδύλι στη σχολική επιτροπή».


ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ ΣΤΑ ΘΡΑΝΙΑ ΜΕ ΦΩΤΟΤΥΠΙΕΣ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ


Μεγάλες ελλείψεις σε σχολικά βιβλία καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων, έναν μόλις μήνα πριν τα Χριστούγεννα! Μπορεί τα τυπογραφεία του Οργανισμού Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων και ιδιωτικών εταιρειών να δουλεύουν εντατικά για να ετοιμάσουν τα εκατομμύρια αντίτυπα που απαιτούνται, αλλά οι φωτοτυπίες καλά κρατούν…


«Το 40% των βιβλίων δεν υπάρχει» δηλώνει στην «Espresso» ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος, ο οποίος υποστηρίζει ότι το σοβαρότερο πρόβλημα εντοπίζεται στα μεγάλα αστικά κέντρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου οι ελλείψεις είναι μεγάλες, ειδικά στα βιβλία του γυμνασίου. Σε κάποιες περιοχές, όμως, λείπουν και βασικά βιβλία του λυκείου. 


«Σε ορισμένα μέρη δεν υπάρχουν βιβλία κατεύθυνσης» λέει ο κ. Παπαχρήστος και εξηγεί: «Στα Χανιά λείπουν τα Αρχαία και τα Λατινικά κατεύθυνσης. Από τη Β' ΕΛΜΕ Αθήνας μου έκαναν καταγγελία ότι δεν υπάρχει Φυσική κατεύθυνσης και στην περιοχή των Φαρσάλων δεν υπάρχει το βιβλίο της Εκθεσης Γ' λυκείου, που είναι πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα». 


Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ προσθέτει ότι σε αρκετές περιπτώσεις τα βιβλία έρχονται σε… δόσεις, με αποτέλεσμα άλλοι μαθητές να παίρνουν το αντίτυπο τους και άλλοι να περιμένουν την επόμενη «φουρνιά». «Εκτίμησή μας είναι ότι μέχρι τα Χριστούγεννα δεν θα έχουμε ομαλοποίηση της κατάστασης» καταλήγει ο κ. Παπαχρήστος.


«Η κατάσταση ελάχιστα έχει βελτιωθεί σε σχέση με τον Σεπτέμβριο» δηλώνει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, Κομνηνός Μαντάς, και προσθέτει: «Τα σχολεία εξακολουθούν να μην έχουν βιβλία, δεν έχουν χρήματα ούτε για φωτοτυπίες και υπάρχει κίνδυνος στο τέλος του Δεκεμβρίου με την κατάργηση του ΟΕΔΒ, αν δεν έχει ολοκληρωθεί η εκτύπωση, να μείνουν οριστικά χωρίς βιβλία». Σύμφωνα με τον κ. Μαντά, η κάλυψη των δημοτικών από πλευράς βιβλίων διαφέρει από περιοχή σε περιοχή και κυμαίνεται από 30% μέχρι 90%. 


Ελαφρά διαφορετική εικόνα δίνει ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΟΕΔΒ, Μάκης Λυκόπουλος. «Αυτή τη στιγμή πρέπει να είμαστε γύρω στο 80% των σχολικών τίτλων» υποστηρίζει, διευκρινίζοντας ότι το μεγαλύτερο ποσοστό από τα αντίτυπα που λείπουν αφορά τεύχη που θα χρειαστούν τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο.


Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου