Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Δωρεάν προγράμματα απασχόλησης παιδιών


Λύσεις για παιδιά με...απαιτήσεις

Οι εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών επιβαρύνουν αρκετά τον οικογενειακό προϋπολογισμό και οι γονείς δεν ξέρουν τι να… περικόψουν!

Αντί να απελπίζονται όμως καλό θα ήταν να αναζητήσουν λύσεις, κάνοντας μια πιο ενδελεχή έρευνα για όσα μπορεί να κάνει το παιδί τους εντελώς δωρεάν.

Στο δήμο Θεσσαλονίκης υπάρχουν οι κατά τόπους παιδικές βιβλιοθήκες, που τα απογεύματα προσφέρουν διάφορα προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης, όπως ζωγραφική, καλλιτεχνικά, θεατρικό παιχνίδι και φυσικά τη δυνατότητα να διαβάσει ή να δανειστεί ένα παιδί κάποιο βιβλίο.

Βρίσκονται στις περιοχές της Άνω Πόλης, Καλλιθέας, Ορέστου, Ξηροκρήνης, Δελφών και Σιδηροδρομικού Σταθμού. Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά του δημοτικού μπορούν να περάσουν δημιουργικά ορισμένα απογεύματα και, μάλιστα, χωρίς να χρειαστεί οι γονείς να πληρώσουν κάποιο αντίτιμο.

Προγράμματα κι εκδηλώσεις για τα παιδιά φιλοξενεί, επίσης, το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο. Οι περισσότερες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τα σχολεία, αλλά όποιος γονιός επιθυμεί, καλό είναι να απευθύνεται εκεί και να ενημερώνεται για όσα έχουν ελεύθερη είσοδο ή πολύ χαμηλό αντίτιμο.

Δωρεάν είναι, πάντως, το πρόγραμμα "Μαθαίνω προπαίδεια παιδιά απ' έξω κι ανακατωτά", που πραγματοποιείται κάθε 15 μέρες, Δευτέρα απόγευμα και αρχίζει την 1η Οκτώβρη.

Στο δήμο Καλαμαριάς, τα παιδιά μπορούν να ασχοληθούν με το θεατρικό παιχνίδι, τη ζωγραφική, το σκάκι και ίσως κάποιες ακόμη δραστηριότητες, που αναμένεται να ενταχθούν στο πρόγραμμα, εντελώς δωρεάν. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Καλαμαριάς Νίκο Ζαχαριάδη, σχεδιάζεται να ενταχθούν στις απογευματινές δραστηριότητες των βιβλιοθηκών και μαθήματα κατασκευών.

«Έχουμε επτά βιβλιοθήκες και περίπου 40 προγράμματα για παιδιά και εφήβους. Υπολογίζουμε ότι η συμμετοχή των παιδιών αγγίζει τα 1.000», σημείωσε ο αντιδήμαρχος και πρόσθεσε ότι ήδη οργανώνονται προγράμματα μαζικού αθλητισμού για ταε κβο ντο, βόλεϊ, αερόμπικ, κολύμβηση κ.ά., τα οποία δεν είναι εντελώς δωρεάν αλλά έχουν χαμηλό αντίτιμο, της τάξεως των δέκα ευρώ μηνιαίως. Όσοι ενδιαφέρονται θα πρέπει να απευθύνονται στην Αντιδημαρχία Παιδείας.

Ο δήμος Νεάπολης-Συκεών έχει αποδειχθεί πρωτοπόρος στα προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης.

Ήδη, 3.500 παιδιά μπορούν να ασχοληθούν με όποιο άθλημα επιθυμούν, να μάθουν μουσική και διάφορα μουσικά όργανα, ξένες γλώσσες, υπολογιστές, ζωγραφική και πολλά ακόμη, σύμφωνα με το δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη, χωρίς να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ.

Στα προγράμματα αυτά, βέβαια, έχουν εγγραφεί ήδη τα παιδιά που ενδιαφέρονται, καθώς η ενημέρωση έγινε από το καλοκαίρι.

«Φροντίσαμε με επιστολές, μέσα από τα σχολεία και με όποιον τρόπο είχαμε, ακόμη και με sms στα κινητά τηλέφωνα, να ενημερώσουμε εγκαίρως τους γονείς, ώστε να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα. Ωστόσο, αν κάποιοι γονείς επιθυμούν να συμμετάσχουν τώρα, το αντίτιμο που πρέπει να καταβάλουν είναι μικρό», σημείωσε ο δήμαρχος.

Στο ίδιο πλαίσιο λειτουργούν και προγράμματα φύλαξης για παιδιά, από το μεσημέρι μέχρι τις 9 το βράδυ, αλλά και βοήθειας στη σχολική μελέτη.

Αξιοποιώντας ευρωπαϊκά κονδύλια, ο δήμαρχος Νεάπολης και Συκεών έδωσε μια «ανάσα» στους γονείς και σχεδιάζει, μέχρι το Μάιο, να βελτιώσει επιπλέον τις υποδομές και να δώσει τη δυνατότητα συμμετοχής σε ακόμη 1.000 παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου