Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Εξέταση χοριακής λάχνης - CVS

Η δειγματοληψία χοριακής λάχνης (CVS) και ομφάλιου λώρου μας δίνει μια σαφή εικόνα για την υγεία του εμβρύου.


Η δειγματοληψία χοριακής λάχνης (CVS)

Πώς γίνεται

Πρόκειται για μια ειδική εξέταση η οποία γίνεται για να διαγνωστούν γενετικές ανωμαλίες, κυρίως το σύνδρομο Down. To πλεονέκτημά της έναντι της αμνιοπαρακέντησης είναι ότι γίνεται σε νωρίτερο στάδιο της εγκυμοσύνης, μεταξύ της 10ης και της 12ης εβδομάδας. Έτσι, η κύηση μπορεί να διακοπεί νωρίς, αν χρειαστεί, χωρίς αυξημένο κίνδυνο για τη μητέρα. Το μειονέκτημά της είναι ότι δεν μπορεί να διαγνώσει τη δισχιδή ράχη.



Τι είναι

Η διαδικασία είναι παρόμοια με την αμνιοπαρακέντηση, με τη διαφορά ότι γίνεται λήψη χοριακού ιστού από τον πλακούντα, μέσω του τραχήλου ή του κοιλιακού τοιχώματος, πάντα με τη βοήθεια του υπερηχογράφου. Τα αποτελέσματα της εξέτασης είναι ακριβή και λαμβάνονται μέσα σε λίγες ημέρες. Όμως ο κίνδυνος αποβολής αυξάνει στα 2%. Πιθανόν να χάσετε λίγο αίμα από τον κόλπο τις επόμενες 24 ώρες. Αν όμως η αιμορραγία συνεχίζεται και για τρίτη συνεχόμενη ημέρα επικοινωνήστε επειγόντως με το γιατρό σας.



Η δειγματοληψία ομφάλιου λώρου

Τι είναι

Η ειδική αυτή εξέταση γίνεται μετά την 20η εβδομάδα, οπότε ο πλακούντας έχει αναπτυχθεί επαρκώς. Ανιχνεύει τα αντισώματα του εμβρύου στην τοξοπλάσμωση και την ερυθρά, την εμβρυϊκή αιμοσφαιρίνη σε περίπτωση ασυμβατότητας Ρέζους και γενετικές ανωμαλίες.



Πώς γίνεται

Ο γιατρός εισάγει μια βελόνα μέσα από το τοίχωμα της κοιλιάς σε ένα από τα αιμοφόρα αγγεία του εμβρυϊκού πλακούντα και αφαιρεί μικρή ποσότητα αίματος το οποίο στη συνέχεια στέλνεται για ανάλυση. Η εξέταση αυτή γίνεται με τη βοήθεια του υπερηχογράφου και απαιτεί μεγάλη επιδεξιότητα από το γιατρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου