Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2011

Ευάλωτα στη νευρογενή βουλιμία τα παιδιά στην Κύπρο


Υπαρκτό και με αυξανόμενες τάσεις, παρουσιάζεται το πρόβλημα των διατροφικών διαταραχών και στην Κύπρο,
σύμφωνα με τις έρευνες του Ερευνητικού και Εκπαιδευτικού Ινστιτούτου «Υγεία του Παιδιού» και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

Το Ινστιτούτο διενήργησε πριν από μερικούς μήνες μία μελέτη, η οποία κατέδειξε ότι οι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη μιας διατροφικής διαταραχής (επίπεδα αυτοεκτίμησης, αυτοεικόνας, τελειομανούς συμπεριφοράς, φοβιών ωρίμανσης και διαπροσωπικών δυσκολιών), όχι μόνο δεν έχουν βελτιωθεί, αλλά έχουν επιδεινωθεί σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του 2003. Άρθρο, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της τελικής δημοσίευσης σε περιοδικό της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, δείχνει την τάση που υπάρχει στα Κυπριόπουλα ηλικίας 10 - 18 χρόνων, σε σχέση με τις διατροφικές διαταραχές.

Το γενικό συμπέρασμα, όπως ανέφερε στην εφημερίδα «ο «Φιλελεύθερος» ο ερευνητής του Ινστιτούτου, παιδίατρος Χαράλαμπος Χατζηγεωργίου, είναι ότι η κατάσταση σε ό,τι αφορά τις διατροφικές διαταραχές παραμένει στα ίδια περίπου επίπεδα που είχαν καταγραφεί με την έρευνα του 2003.

Η έρευνα είχε διαπιστώσει ότι τα πιθανά ποσοστά περιστατικών ψυχογενούς ανορεξίας ήταν 0,78% στα κορίτσια και 0,14% στα αγόρια.

Στη μελέτη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το ποσοστό των μαθητών με βαθμολογία, η οποία τους κατατάσσει σε άτομα υψηλού κινδύνου για ανάπτυξη κλινικής ή υποκλινικής διατροφικής διαταραχής, αφορά ένα στα τρία κορίτσια 12 έως 18 χρονών και ένα στα έξι αγόρια.

Το ανησυχητικό, ωστόσο, είναι ότι στον τομέα «τάση προς βουλιμία» παρατηρείται σημαντική αυξητική τάση, η οποία αφορά κατά κύριο λόγο τα αγόρια και λιγότερα τα κορίτσια.

Το δεύτερο, επίσης, ανησυχητικό συμπέρασμα είναι ότι παιδιά με κανονικό βάρος έχουν ψηλά σκορ στα ερωτηματολόγια, «άρα στόχους για πιο χαμηλό βάρος, δεν είναι ευχαριστημένοι με το βάρος τους», ώστε να βρίσκονται μπροστά στο κίνδυνο να εμπλακούν σε λανθασμένες διατροφικές συνήθειες για απώλεια βάρους και αυξημένες πιθανότητες να οδηγηθούν σε διατροφικές διαταραχές.

Αυτό, τόνισε ο δρ. Χατζηγεωργίου, πρέπει να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για να γίνουν περισσότερες παρεμβάσεις. Ο ίδιος υποδεικνύει ότι «εκείνο που συστήνεται τόσο από την Ευρωπαϊκή Παιδιατρική Εταιρεία όσο και τις εθνικές παιδιατρικές εταιρείες, είναι ο θηλασμός πέραν των έξι μηνών, ώστε να αποτελεί προστατευτικό παράγοντα για την παχυσαρκία».

Zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου